Culinar

Mâncare de post la cuptor. Savoarea inconfundabilă a preparatelor din legume

Publicat: 14 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mâncare de post la cuptor. Savoarea inconfundabilă a preparatelor din legume
În fiecare masă preparată cu dragoste și atenție, se ascunde un adevărat festin pentru papilele gustative

Descoperă arta gătitului la cuptor și răsfață-te de multitudinea de posibilități în care poți prepara legume. Încearcă aceste rețete cu arome inconfundabile de cartofi copți sau legume caramelizate, care aduc laolaltă gusturi și texturi unice și îmbietoare, ce captează esența naturii în fiecare îmbucătură. În acest articol, ne aventurăm în lumea minunată a mâncărurilor de post la cuptor, descoperind secretele unor rețete care vor transforma orice masă într-o experiență culinară de neuitat.

Mâncare de post la cuptor. Cartofi gratinați cu usturoi și caju

Această garnitură de post începe cu o sos cremos și plin de aromă făcut din caju, usturoi, drojdie nutrițională, sare, piper și nucșoară (pentru un strop de eleganță). Rezultatul este un sos cremos fără lactate care se îngroașă și se caramelizează în cuptor. Aveți nevoie de 1 cană apă, 1/2 cană nuci de caju crude, 3 căței de usturoi, 3 linguri drojdie nutrițională, 2 linguri ulei de măsline, 1/4 linguriță sare de mare și piper negru (plus încă puțin pentru gust), 1/8 linguriță nucșoară măcinată (opțional), 2 lingurițe rozmarin proaspăt (tocat fin, plus mai mult pentru presărat deasupra), 3 cartofi mari (~200 g fiecare) la alegere (tăiați foarte subțire), 2 lingurițe cașcaval vegetal.

Preîncălziți cuptorul la 200 grade Celsius și pregătiți o tavă de copt cu dimensiunea de aproximativ 20×20 centimetri, sau o tigaie rezistentă la cuptor.
Într-un blender puternic, adăugați apa, nucile de caju, cățeii de usturoi, drojdia nutrițională, uleiul de măsline, sarea, piperul și nucșoara (opțional). Amestecați la viteză mare până când obțineți un sos foarte fin, fără bucăți de nuci de caju rămase, scuturând din când în când blenderul. Acest lucru durează aproximativ 1-2 minute. Transferați într-un castron și adăugați rozmarinul tocat fin. Amestecați pentru a omogeniza amestecul.

Adăugați felii de cartofi în castronul cu sos în porții mici, amestecând cu mâinile curate pentru a acoperi fiecare felie în sos. Transferați feliile în tava aleasă și aranjați-le în spirală sau rânduri, astfel încât să fie apropiate una de cealaltă fără spații mari. Repetați până când toți cartofii sunt acoperiți în sos și aranjați în tavă. Turnați orice sos rămas peste cartofi și agitați ușor tava de copt pentru a curge între felii. Presărați deasupra cașcaval vegetal și câteva crenguțe mici de rozmarin, apoi acoperiți cu folie de aluminiu. Coaceți timp de 45-55 minute sau până când cartofii sunt foarte moi când sunt înțepați cu un cuțit. Îndepărtați folia și coaceți încă 15 minute pentru a rumeni deasupra.

Tava rustică de pâine cu sfeclă și castane

Sfecla oferă o aromă dulceagă plăcută acestui preparat consistent. Castanele cremoase adaugă textură și savoare. Alegeți pâine crocantă de calitate pentru această rețetă pentru a obține o crustă crocantă. Un preparat de post plin de aromă, datorită unui ingredient deosebit, și anume ciupercile uscate. Pentru prepararea bulionului veți avea nevoie de 1 litru de supa concentrată de legume și 1 1/2 cană ciuperci uscate. Pentru umplutură vă va trebui 1/4 cană margarină, 2 linguri ulei de măsline extra-virgin, 1 ceapă mare tocată (aproximativ 1 1/2 cani), 1 rădăcină mare de țelină tocată (aproximativ 1/2 cană), 1 kilogram frunze și tulpini de sfeclă, 3 1/2 lingurițe sare kosher, 1/2 lingurițe piper negru, 2 lingurițe busuioc proaspăt tocat subțire, 1 kilogram pâine rustică ruptă în bucăți de 4 centimetri și prăjită, 1 cană castane întregi decojite, tăiate în jumătăți, 1 cană pătrunjel proaspăt tocat.

Combinați bulionul de legume și ciupercile într-un vas de dimensiuni medii, și aduceți la fierbere la foc mare. Reduceți focul la mediu-scăzut și lăsați să fiarbă, fără să amestecați, până se reduce la aproximativ 2 1/2 căni, aproximativ 30 de minute. Strecurați printr-un strecurător fin într-un castron rezistent la căldură. Adăugați apă, dacă este necesar, pentru a măsura 2 1/2 căni. Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius. Ungeți o tavă de copt cu margarină. Încălziți margarina și uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ceapa, țelina, tulpinile de sfeclă, 1 1/2 lingurițe sare și 1/2 linguriță piper. Gătiți, amestecând din când în când, până când legumele se înmoaie și încep să se rumenească, aproximativ 10 minute. Adăugați busuiocul, amestecând din când în când, timp de 1 minut. Încorporați treptat frunzele de sfeclă până se înmoaie doar puțin, iar apoi îndepărtați de pe foc.

Amestecați împreună 2 1/2 căni de bulion, restul de 2 lingurițe sare și restul de 1 linguriță piper într-un castron mare. Adăugați amestecul de sfeclă, pâinea prăjită, castanele și pătrunjelul, și amestecați bine pentru a combina ingredinetele. Răspândiți amestecul uniform în tava pregătită. Acoperiți strâns cu folie de aluminiu, și lăsați la temperatura camerei timp de 45 de minute. Coaceți în cuptorul preîncălzit până se încălzește, aproximativ 30 de minute. Îndepărtați și aruncați folia, și mai coaceți aproximativ 30 de minute, până se rumenește ușor.

În fiecare masă preparată cu dragoste și atenție, se ascunde un adevărat festin pentru papilele gustative și o oază de confort pentru suflet. Să ne bucurăm pe deplin de această aventură gustativă, descoperind mereu noi și delicioase combinații de mâncare de post la cuptor!

Adauga un comentariu