Local

Manifestări dedicate aniversării Unirii Principatelor Române, desfăşurate într-un cadru restrâns la Iaşi – FOTO/ VIDEO / UPDATE

Publicat: 24 ian. 2021
Ziua Unirii Principatelor, la Iași
Ziua Unirii Principatelor, la Iași

În acest an, manifestările dedicate aniversării Unirii Principatelor Române se vor desfășura într-un cadru restrâns din cauza contextului actual al pandemiei cu noul coronavirus. Ieșenii nu vor avea voie să vină în Piața Unirii în grupuri mai mari de 6 persoane.

De asemenea, nu vor fi discursuri, paradă militară și hora unirii, ci doar depuneri de coroane și jerbe la statuia, respectiv mormântul lui Alexandru Ioan Cuza.

UPDATE: „Norocul meu este că nu am intoleranță la lactoză, ca să fac o glumă. Îmi pare rău de acest incident. Îi înțeleg frustrarea și nu îi voi face plângere penală. Am înțeles că nemulțumirea lui mergea mai sus, spre președinție“, a comentat Mihai Chirica incidentul.

UPDATE: În timp ce stătea de vorbă cu oamenii, în Piața Unirii, un protestatar a aruncat cu iaurt în primarul Mihai Chirica.

UPDATE: A început serviciul religios, ceremonial la care vor lua parte ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și PS Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei Romano – Catolice de Iași.

UPDATE: Primarul Mihai Chirica a ajuns în Piața Unirii. Edilul discuta cu unele persoane venite să ceară susținerea Autostrăzii A8.

Venită în Piața Unirii, senatorul Diana Șoșoacă a fost apostrofată de oameni că a venit să-și facă reclamă.

Ce se va face la Iași pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Române

Duminică, 24 ianuarie, ceremoniile vor debuta la ora 11.30 prin depunerea la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii a unor coroane și jerbe de flori din partea partidelor politice, asociațiilor și altor organizații civice.

Intonarea imnului național al României va precede serviciul religios programat la ora 12.00, ceremonial la care vor lua parte ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și PS Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei Romano – Catolice de Iași.

După încheierea Te Deum-ului va urma depunerea de coroane de către oficialități atât la monumentul din Piața Unirii, cât și la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Biserica Trei Ierarhi, eveniment programat pentru ora 13.00 și în cadrul căruia vă fi săvârșită și o slujbă de pomenire de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Anul acesta se împlinesc 162 de ani de la înfăptuirea, la Iași, a Unirii Principatelor Române, primul pas major realizat în demersul istoric de făurire a României Mari.

Declarația primarului Mihai Chirica vizavi de manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a precizat vineri, 22 ianuarie 2021, faptul că duminică când este Ziua Unirii Principatelor Române nu vor fi organizate evenimente ca în anii anteriori. La orele 13.00 se vor depune coroane la statuia lui Cuza și jerbe la mormântul acestuia. De asemenea, nu va veni niciun nume important din cadrul Parlamentului României, la Iași. Nici pachetele cu mâncare nu vor fi distribuite ieșenilor.

„Pe 24 ianuarie, Zi Naţională, organizăm un eveniment foarte restrâns, mai mult depuneri de coroane care le vom face la statuia lui Alexandru Ioan Cuza începând cu orele 13.00. După care o depunere de jerbe la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza de la Mănăstirea Trei Ierarhi. Nu vor fi discursuri, nu va fi parada militară, nu va fi din păcate nici hora unirii, din cauza pandemiei. Sperăm că la anul să recuperăm aceste neajunsuri. Până la această dată nu avem nicio informaţie că ar veni vreun demnitar din Parlamentul României. În afară parlamentarilor de Iaşi care vor fi şi alţi parlamentari siguri, pe care îi aşteptăm cu drag, în rest nu avem nicio informaţie.

Anul trecut se dădeau pachete, eveniment frumos în cinstea Armatei Romane, dar anul acesta nu se va da niciun fel de pachet din cauza pandemiei. E o manifestare care vine în acelaşi circuit că în anul 2020, când nu am reuşit să facem aproape nimic, dar nu am uitat de importanta fiecărei zile importantă pentru noi moldovenii sau romanii. Avem un mesaj pe care l-a transmis preşedintele Academiei Romane, preşedintele României. Aşteptăm şi de la premierul României un mesaj video pe care le vom posta cu această ocazie. Nu sunt permise grupuri mai mari de 6 persoane în Piaţa Unirii. Ci doar în mod organizat, cu mască.

Aș vrea să vedem stabilizată această stare în care am intrat de astăzi, de scenariu verde, practic numărul de infectări a scăzut simțitor, asta nu înseamnă că ne relaxăm în vreun fel. Nu o facem, pentru că putem să ne reinfectăm imediat după, motiv pentru care am sfătuit pe toți ieșenii să rămână în continuare în case, că boala nu a trecut și sigur puțin mai relaxat am putea spune în sectorul comercial, care poate să funcționeze mult mai bine, decât a făcut-o până în momentul de față. Așteptăm stabilizarea acestei noi stări în care ne aflăm, după care vom vedea în Comitetul Local pentru Situații de Urgență ce măsuri putem lua pentru relaxarea stării pe care am anunțat-o astăzi.”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu