National

Marcel Ciolacu vrea să renegocieze PNRR. Întâlnire importantă în coaliție

Publicat: 31 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marcel Ciolacu vrea să renegocieze PNRR. Întâlnire importantă în coaliție
Marcel Ciolacu susține că va vorbi în coaliție despre renegocierea PNRR

Marcel Ciolacu a anunțat faptul că vor fi discuţii în coaliție despre renegocierea PNRR. Liderul PSD consideră că anumite lucruri din PNRR sunt greșite, în special cele legate de pensiile raportate la procentul din PIB.

Altfel spus în spaţiul public, de la venirea la Guvernare, social democrații s-au arătat nemulţumiţi de maniera în care în PNRR s-au alocat bani pentru pensii

Marcel Ciolacu vrea să renegocieze PNRR

Într-o intervenţie în ziua de luni, Marcel Ciolacu susţine că vor fi discuţii în Coaliție legate de eventualele negocieri din PNRR în special pe tema pensiilior. Liderul social democrat este de părere că actualul angajament luat în fața Comisiei Europene poate fi optimizat și că va discuta cu specialiștii despre contribuția din Pilonul ÎI:

”În primul rând, am vorbit de la început despre o optimizare a PNRR. În al doilea rând, nu plafonează Comisia Europeană niciun plafon în direcţia pensiilor. Vom discuta şi cu specialiştii, să vedem. Este trecută acolo o contribuţie la Pilonul ÎI care să rămână în continuare, nu am nimic împotrivă, dar să nu fie prinsă în acest procent. Deci există soluţii tehnice”, a arătat Marcel Ciolacu.

Declarațiile vin şi în contextul în care de la intrarea în guvernare cei de la PSD au arătat faptul că sunt măsuri care nu au fost negociate în PNRR. De exemplu, liberalii afirmau faptul că PNRR nu poate renegociat.

Florin Cîțu susţine că PNRR nu poate fi renegociat

La polul opus al declarațiilor a fost Florin Cîțu. Președintele PNL a declarat recent faptul că PNRR nu poat fi renegociat. Acesta s-a arătat surprins de faptul că premierul Nicolae Ciucă ar fi avut o discuție despre PNRR. Președintele liberal a menţionat faptul că în întreg contractul nu apare niciun punct care să poată permită renegocierea, mai ales pe subiectul pensiilor:

„Nu am avut această discuție. Premierul nu mi-a spus că a avut această discuție despre PNRR. Acest contract pe care noi îl avem cu UE, nu există niciun fel de punct în care să se vorbească despre negocierea acordului. Trebuie să oprim tot, se discută și se reia procedura de la zero. Este imposibil. Nu spun că e perfect, dar e unul ambițios. Avem acolo trei reforme importante, amânate, a pensiilor, a salariilor și a sistemului de învățământ”, a declarat Florin Cîțu.

Marius Budăi, ministrul Muncii a afirmat faptul că PNRR poate fi renegociat

Marius Budăi susține faptul că PNRR poate fi renegociat. Ministrul Muncii a emis un punct de vedere contrar Guvernului României. Totuşi, într-un comunicat oficial, Executivul a arătat faptul că data minimă la care ar putea fi negociat acordul cu Comisia Europeană va fi 2023:

Guvernul României va respecta toate angajamentele privind reformele şi investiţiile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Este exclus să demarăm orice demers de renegociere, până în 2023, când va fi prima oportunitate în acest sens. (…) se arăta într-un comunicat oficial emis de Guvernul României.

Așadar, nu se cunoaște în ce măsură Marcel Ciolacu ar putea duce în Coaliția de guvernare punctul renegocierii PNRR, iar acesta ar putea trece de vot. Oricum, prima tranșă din PNRR a ajuns în România la începutul lunii decembrie.

Adauga un comentariu