International

Marea Britanie a semnat astăzi două acorduri de apărare cu Finlanda și Suedia, în cazul unei agresiuni

Publicat: 11 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marea Britanie a semnat astăzi două acorduri de apărare cu Finlanda și Suedia în cazul unei agresiuni
Boris Johnson a declarat, la Helsinki, că NATO „nu reprezintă o amenințare pentru nimeni”, adăugând că se află acolo „în scopul apărării reciproce”

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a semnat astăzi, 11 mai, un angajament de apărare cu Finlanda și Suedia, în cazul unei agresiuni. Acest lucru înseamnă că țările nordice pot conta pe ajutorul Regatului Unit.

„Dacă Suedia este atacată şi ne cere ajutorul, noi i-l vom oferi”, anunţă Johnson într-o conferinţă de presă comună cu Andersson.

„Dacă una dintre cele două ţări ar suferi un dezastru sau un atac, Marea Britanie şi Suedia şi-ar oferi asistenţă în multe feluri (…), incluzând mijloace militare”, a precizat Magdalena Andersson.

Boris Johnson a semnat angajament de apărare și cu Finlanda

Boris Johnson a declarat, la Helsinki, că NATO „nu reprezintă o amenințare pentru nimeni”, adăugând că se află acolo „în scopul apărării reciproce”.

„Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat ecuația securității europene, a rescris realitatea noastră și remodelat viitorul. Am văzut sfârșitul perioadei post-Războiului Rece, iar invazia Ucrainei, din nefericire, a deschis un nou capitol”, a spus premierul.

Acesta a continuat, afirmând că invazia Rusiei a eșuat din două motive, acestea fiind spiritul de neînfrânt al ucrainenilor, care au ripostat și lupta pentru libertate a ucrainenilor.

Ulterior, premierul Boris Johnson a vorbit despre declarația pe care cele două țări au semnat-o miercuri: „Asta asigură faptul că cele două națiuni ale noastre își pot intensifica parteneriatul și îl pot duce la cote de neegalat”.

„Forțele noastre armate se vor pregăti, vor opera și vor exercita împreună, îmbinând capacitățile noastre de apărare și securitate și oficializând un angajament că vom veni mereu în ajutorul unul altuia. Acesta nu este un decalaj pe termen scurt, așa cum considerați apartenența la NATO, ci o asigurare de durată între cele două națiuni”, a mai spus acesta.

Martea Britanie va apărea Finlanda și Suedia în cazul unui atac

Ministrul britanic al Apărării a avertizat recent Rusia că Marea Britanie ar apăra Finlanda şi Suedia în cazul în care cele două state nordice vor fi atacate, indiferent dacă sunt sau nu membre NATO.

„Este de neconceput ca Marea Britanie să nu intervină pentru susţinerea Finlandei sau a Suediei, dacă ar fi atacate vreodată, chiar şi în lipsa unui acord formal. Suntem naţiuni europene care împărtăşim aceleaşi valori, cu istorii îndelungate şi relaţii profunde”, a declarat Ben Wallace, potrivit presei britanice.

Suedia şi Finlanda au rămas în afara NATO în timpul Războiului Rece, dar anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi invazia rusă în Ucraina au determinat cele dpuă state nordice să îşi reconsidere politicile de securitate, aderarea la NATO fiind din ce în ce mai probabilă.

Ambele ţări sunt îngrijorate că ar fi vulnerabile în timpul unui proces de aplicare, care ar putea dura până la un an până când cererea va fi aprobată de toţi membrii NATO.

Adauga un comentariu