Stiri medicale

Marea Britanie, prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului Pfizer/BioNTech

Publicat: 02 dec. 2020
vaccin
Doză de vaccin anti-COVID-19

Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat vaccinul anti-coronavirus Pfizer/BioNTech pentru utilizare pe scară largă. Autoritatea de reglementare britanică, MHRA, spune că vaccinul, care oferă o protecție de până la 95% împotriva bolii Covid-19, va fi lansat săptămâna viitoare.

Imunizările ar putea începe în câteva zile pentru cei care au cel mai mult nevoie, cum ar fi persoanele în vârstă din casele de îngrijire.

Marea Britanie aprobă vaccinul Pfizer/BioNTech

Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze – suficiente pentru a vaccina 20 de milioane de oameni. Aproximativ 10 milioane de doze ar trebui să fie disponibile în curând, primele 800.000 ajungând în Marea Britanie în următoarele zile.

Este cel mai rapid vaccin care a trecut de la concept la realitate, având nevoie de doar 10 luni pentru a urma aceiași pași de dezvoltare care se întind în mod normal pe un deceniu.

Secretarul pentru Sănătate, Matt Hancock, a scris pe Twitter „Ajutorul este pe drum” și a declarat pentru BBC că oamenii vor fi contactați de NHS atunci când le va veni rândul să facă vaccinul.

Directorul executiv al NHS, Sir Simon Stevens, a declarat că serviciul de sănătate se pregătește pentru „cea mai mare campanie de vaccinare din istoria țării noastre”. Aproximativ 50 de spitale sunt în regim de așteptare, iar în prezent sunt înființate centre de vaccinare în locuri precum centrele de conferințe.

Deși vaccinarea poate începe, oamenii trebuie să rămână vigilenți și să respecte regulile de prevenire a raspandirii coronavirusului, spun experții. Asta înseamnă să se mentina distanța socială, sa se foloseasca măștile faciale, să se testeze persoanele care pot avea virusul și să se izoleze.

Ce este vaccinul Pfizer/BioNTech si cum se administreaza?

Vaccinul Pfizer/BioNTech este un nou tip numit vaccin ARNm care folosește un fragment mic de cod genetic din virusul pandemic pentru a învăța organismul cum să lupte împotriva Covid-19 și să construiască imunitatea.

Un vaccin ARNm nu a mai fost aprobat pentru utilizare la om până acum, deși oamenii l-au primit în studiile clinice.

Vaccinul trebuie păstrat la aproximativ -70C și va fi transportat în cutii speciale. Odată livrat, poate fi păstrat până la cinci zile la frigider.

Experții au întocmit o listă cu categoriile de persoane care au prioritate la vaccinare, care vizează persoanele cu cel mai mare risc. Primii sunt rezidenții și personalul de îngrijire la domiciliu, urmat de persoanele de peste 80 de ani și de alți lucrători din domeniul sănătății și asistenței sociale. Acestia vor primi primele doze de vaccin chiar săptămâna viitoare. Imunizarea în masă a tuturor celor peste 50 de ani, precum și a persoanelor mai tinere cu condiții de sănătate preexistente, se poate realiza pe măsură ce mai multe stocuri devin disponibile în 2021. Se administrează ca două injecții, la distanță de 21 de zile, a doua doză fiind un rapel.

Adauga un comentariu