Eveniment-Social

Mari profesori și oenologi de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, Iași, la cel mai important Concurs Internațional de Vinuri din Europa de Est

Publicat: 26 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mari profesori și oenologi de la Universitatea de Științele Vieții Ion Ionescu de la Brad Iași la cel mai important Concurs Internațional de Vinuri din Europa de Est
Reputați specialiști în oenologie de la Universitatea de Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad" din Iași (fosta USAMV) vor juriza peste 1.200 de probe de vin, alături de 48 de jurați din 13 țări, în cadrul unui concurs internațional, organizat on-line.

Profesori și specialiști din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, Iași vor juriza on-line la cel mai important Concurs Internațional de Vinuri din Europa de Est. Este vorba de „Vinarium” 2021, iar începând de joi, 27 mai 2021, timp de trei zile, jurați internaționali din diferite țări vor juriza peste 1.200 de probe de vin, alături de 48 de colegi din 13 țări

Reputați specialiști în oenologie de la Universitatea de Științele Vieții (USVIași) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (fostă USAMV) vor juriza peste 1.200 de probe de vin, alături de 48 de jurați din 13 țări, în cadrul unui concurs internațional, organizat on-line. Începând de joi, 27 mai 2021, timp de trei zile, jurați internaționali din diferite țări vor participa on-line la „Vinarium” 2021 – cel mai important Concurs Internațional de Vinuri din Europa de Est. De la USVIași participă prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea, în calitate de președinte de comisie și șef lucrări dr. Cintia Colibaba, ca membru în comisie. Aflat la cea de a XVIII-a ediție, concursul este organizat în conformitate cu normele concursurilor internaționale de vinuri elaborate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), iar aprecierea probelor va fi făcută de un juriu internațional ai cărui membri sunt recunoscuți prin experiența și profesionalismul lor.

În cadrul competiției se vor degusta și evalua 1.236 de probe. Vor participa 48 de jurați din 13 țări precum SUA, Olanda, Croația, Chile, Italia și Cipru

Pentru comunicare live se va folosi platforma Zoom, iar evaluarea propriu-zisă se va face folosind aplicația de jurizare on-line, pusă la dispoziție de organizatori.

„În cadrul competiției, se vor degusta și evalua 1.236 de probe. Vor participa 48 de jurați din 13 țări precum SUA, Olanda, Croația, Chile, Italia și Cipru. La Iași, la Facultatea de Horticultură a USVIași vor ajunge aproximativ 300 de probe, etichetate și secretizate conform regulamentului concursului. În cadrul unui astfel de concurs, toți membrii juriului păstrează o atitudine neutră față de probele degustate, astfel încât, chiar și on-line, să nu ne influențăm reciproc. Fiecare comisie va degusta un număr de aproximativ 50 probe/zi. Rezultatele concursului vor fi făcute publice pe data de 4 iunie”, a punctat șef lucrări dr. Cintia Colibaba, jurat în cadrul concursului și cadru didactic la Facultatea de Horticultură a USVIași.

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași, singura unde studenții își produc propriul vin, de la „bobiță” și până la etichetă

De reamintit că Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași este singura unde studenții își produc propriul vin, de la „bobiță” și până la etichetă. USVIași deține un singur brand de vin, o singură gamă sub care se regăsesc aproximativ 15 soiuri de struguri pentru vin – Muscat Ottonel, Busuioacă de Bohotin, Fetească neagră, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Merlot. Astfel, instituția îmbuteliază, sub brand specific, propriul vin obținut de către studenți în Ferma Didactică „Vasile Adamachi”. Stația micro-pilot de vinificație are multiple avantaje, primul și cel mai important este reprezentat de faptul că studenții pot să pună în practică ceea ce învață teoretic la cursuri și laboratoare.

„Vinul, așa cum știm, ne împrumută aura sa foarte plăcută și atrage publicul larg. O universitate care are propriul brand de vin capătă puncte în plus tot timpul în evaluările generale. Iată că noi, la USVIași, putem să producem, la propriu, vinul personalizat, din struguri obținuți tot de noi, aici, on-site în centrul viticol Copou”, a punctat șef lucrări univ. dr. Cintia Colibaba de la disciplina de Oenologie din cadrul Facultății de Horticultură.

Universitatea de Agronomie din Iași deține un singur brand de vin, o singură gamă sub care se regăsesc aproximativ 15 soiuri de struguri pentru vin – Muscat Ottonel, Busuioacă de Bohotin, Fetească neagră, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Merlot.

Studenții și cadrele didactice au posibilitatea, cu ajutorul stației de micro-vinificație, să cerceteze, să pună în practică diverse tehnologii noi, moderne, diverse produse oenologice

Cel mai important fapt este, însă, că studenții și cadrele didactice au posibilitatea, cu ajutorul stației de micro-vinificație, să cerceteze, să pună în practică diverse tehnologii noi, moderne, diverse produse oenologice specifice pentru cercetare.

„Putem, cu ajutorul stației-pilot, dar și cu ajutorul câmpului didactic de viticultură și ampelografie (știința care se ocupă cu studiul morfologic, fiziologic și de producție a soiurilor de viță-de-vie), anume 16 hectare de viță-de-vie, cu diverse soiuri, să participăm în diverse proiecte de cercetare naționale și internaționale având și rol de testare. Ceea ce este creat în țările extrem de avansate în acest domeniu, ca Franța, Italia, Spania, poate fi pus în practică la noi pentru a analiza efectele generate”, a mai arătat Cintia Colibaba.

Universitatea ieșeană este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune în pregătirea de specialiști în domeniu, foarte mulți dintre oenologii cunoscuți, de la crame mari și mici din România, fiind absolvenți ai Facultății de Horticultură. Marele atu al Școlii de oenologie de la Iași este reprezentat de baza didactică și de cercetare, considerată cea mai bună din țară. Trebuie precizat că vinul produs și îmbuteliat la Ferma Didactică „Vasile Adamachi” nu este, deocamdată, destinat comercializării.

Adauga un comentariu