Actualitate

Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru o șpagă de 30 de milioane de euro

Publicat: 13 mai 2021

Marian Vanghelie a fost condamnat, de Tribunalul Bucureşti, la 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită de 30 de milioane de euro. Decizia nu este definitivă. Dosarul se judecă în instanţă de 6 ani iar acum a fost emisă condamnarea.

De altfel, fostul primar din Sectorul 5 a fost obligat să plătească și suma de 15 milioane de euro pentru prejudiciul creat. Până acum, edilul nu a avut nicio reacție oficială.

 

Marian Vanghelie a fost condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mită

Momente grele pentru fostul edil al sectorului 5 din București care a primit o sentină dură din partea judecărilor de la Tribunalul București. Conform hotărârii care nu este una definitică, Marian Vanghelia a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare pentru mai multe fapte de corupţie. În continuare publicăm decizia Tribunalului București:

1. Condamna pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel la pedeapsa rezultanta de 11 ani si 8 luni inchisoare.

interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, drepturi prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, pe o perioada de 5 ani de la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.

interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, drepturi prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, de la data ramanerii definitive a hotararii pana la data executarii sau considerarii ca executata a pedepsei principale. se arată în minuta publicată.

Marian Vanghelie anchetat pentru 28 fapte de corupție și pentru un prejudiciu de 60 de milioane de euro

În 2015, Marian Vanghelia a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție. Conform datelor de la acea vreme, procurorii spuneau că edilul de la Sectorul 5 al Capitalei se face vinovat pentru 28 de fapte de corupție, creând un prejudiciu de 60 de milioane de euro. De altfel, din totalul banilor, primarul ar fi luat 30 de milioane drep șpagă:

”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

La acea dată, Marian Vanghelia a petrecut zeci de zile în spatele gratiilor.

În perioada 2007 — prezent (nr. 2015), inculpatul Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). se arăta la acea dată în comunicatul autorităților.

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, arătau procurorii DNA într-un comunicat din 2015.

Marian Vanghelie căra banii obținuți din comerț cu sacii

In fine, mai de mult timp, Marian Vanghelie recunostea că a făcut multi bani la negru prin comerț. Acesta spunea că tot ce strângea ajungea acasă în saci. Zilnic fostul primar lua câte doi saci de bani și îi ducea acasă.

Păi, la noi, în România, suna ciudat să spui dom’ne, am început cu un chioşc … N-am început cu un chioşc, am început cu mai multe chioşcuri şi cu magazine, dar am făcut bani în paralel şi din puţina producţie pentru că lucrasem în cooperaţie, am făcut bani şi din actul comercial pentru că nu exista Garda Financiară, nu există nimic, totul era la negru, trebuie să spunem lucrurile exact aşa cum au fost. Şi se vindea, veneam acasă cu câte doi saci de bani pe zi de la toate magazinele, luăm maşini din târg de la Ghencea şi le vindeam, nici măcar factura nu apucai să faci, făceai chitanţa de mână, tu vindeai săptămâna viitoare la altul, înţelegeţi, îl puneai să facă actele direct cu proprietarul şi făceai o chitanţă de mâna”, afirma Vanghelie.

Comentarii
Adauga un comentariu