Actualitate

Maricel Popa a compromis definitiv recuperarea din fonduri europene a prețului plătit pentru spitalul COVID Iași (P)

Publicat: 13 aug. 2020
ALT=
Costel Alexe: „Vom repara ce a stricat PSD și vom recupera timpul pierdut. Liberalii vor fi la CJ partenerul onest al ieșenilor. Vom ajunge în 4 ani în primele 3 județe din România ca nivel de atragere a fondurilor europene!”

Maricel Popa, președintele Consiliul Județean Iași, a pierdut definitiv orice șansă de a recupera cele 14,8 milioane de euro alocate iluzoriului Spital Mobil pentru Covid-19.

Conform raportului întocmit de Curtea de Conturi, inspectorii financiari au constatat numeroase nereguli în toată operațiunea coordonată de președintele CJ, Maricel Popa, și au amendat Asociația de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) Euronest din subordinea CJ, prin care s-a desfășurat achiziția, cu 60.000 de lei. Cele mai multe puncte ale raportului Curții de Conturi arată că ADI EURONEST și Consiliul Județean Iași nu au respectat legea achizițiilor publice în ceea ce privește Spitalul Mobil de la Lețcani.

Aceste numeroase și flagrante nereguli atrag după sine alte efecte semnificative. Cel mai grav aspect este că Maricel Popa a pierdut definitiv șansa recuperării din fondurile europene a întregii sume pe care CJ o cheltuie în ideea de a avea un Spital Mobil pentru Covid-19 pentru că, chiar daca va fi eligibil pentru Fondul Social al Uniunii Europene sau se va identifica o altă cale găsită de conducerea ADI Euronest, toate astea vor fi respinse categoric. De ce? Pentru că întreaga achiziție a fost făcută cu erori, cu încălcarea legislației în materie, cu nereguli grave constatate de inspectorii Curții de Conturi.

Conform reglementărilor europene, încălcarea principiilor achizițiilor publice atrage corecții financiare care pot ajunge până la 100%. Acest lucru înseamnă practic că această achiziție nu se mai califică, nu mai este eligibilă pentru nicio sursă financiară spre restituire, legalitatea deplină a procesului de  achiziție fiind o condiție obligatorie.

Inițial, Maricel Popa, președintele CJ Iași, a promis că achiziția va fi decontată din fonduri europene puse la dispoziție de Comisia Europeană pentru lupta împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauză că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest nu se număra printre potențialii beneficiari (conform Ghidului solicitantului beneficiarii puteau fi IGSU și MApN).

Însă, din păcate, lucrurile sunt cât se poate de clare după raportul Curții de Conturi care a scos la iveală că achiziția acestui Spital a fost făcută prin încălcarea susținută și flagrantă a legii: este imposibil ca vreo structură financiară să deconteze o achiziție făcută cu încălcarea legii în toate etapele achiziției: pregătirea achiziției, derularea achiziției și derularea contractului.

„Am spus de mai multe ori că ne-am dorit acest spital. Consilierii județeni liberali au votat proiectul de achiziție în ședința CJ. Un astfel de spital trebuia să fie funcțional deja de patru luni, am intrat în a 5-a lună. Spitalul nu există nici acum!

Așa a fost proiectul, dar nu avem spital nici astăzi, din păcate, și chiar am avea mare nevoie de el pentru că pandemia Covid-19 este imprevizibilă și pune presiune mare pe sistemul sanitar.

Dar trebuie să remarc cu amărăciune că nu m-am înșelat atunci când am spus că achiziția acestui spital, după modul în care s-a derulat, a fost cel mai zdravăn tun financiar dat ieșenilor de PSD și Maricel Popa pe final de mandat.

Au premeditat acest tun financiar, această gaură severă în bugetul județului, au luat banii de la drumuri și de la alte proiecte și acum suntem total păgubiți: nu avem spital nici după 150 de zile, deși Maricel Popa a promis că spitalul va fi gata în maximum 30 de zile, nu putem deconta sumele de bani pentru că acele containere nefericite s-au achiziționat cu încălcarea legii, ba mai plătim și din banii publici ai Consiliului Județean o amendă de 60.000 de lei.

Maricel Popa e prea ahtiat de bani publici și de putere ca să demisioneze, să plece de bunăvoie, dar cred că ieșenii îl vor fugări acasă pe 27 septembrie când vor avea loc alegeri locale, iar în fruntea Consiliului Județean Iași va putea veni o echipă liberală”, a declarat Costel Alexe, președintele PNL Iași.

Comentarii
  • Echipa liberala sa spuna ce a gasit Curtea de Conturi in neregula la achizitiile guvernului,care sunt mult mai grave.Ce usor este sa te uiti la altii.C Alexe,omul lui Fenechiu, sa-si vada de potlogariile lui,sa nu mai caute pe la altii,ca nu este cel mai nimerit.

Adauga un comentariu