Actualitate

Marius Budăi îl acuză pe Florin Cîțu că a îndatorat excesiv țara

Publicat: 14 iul. 2020
ALT=
Marius Budăi îl acuză pe Florin Cîțu că a îndatorat excesiv țara

Fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, îl acuză pe ministrul Finanţelor, Florin Cîţu că a dus doria guvernamentală în PIB la un record de 40% din PIB.

„Fantasticul premier dezertor Cîțu stabileşte un record negativ în domeniul datoriei guvernamentale a României.

Cu o viteză de împrumut uluitoare cuprinsă între 850 și 1.000 de euro/minut, datoria guvernamentală în PIB a ajuns la un record de 40% din PIB, cea mai mare pondere din perioada postdecembristă. În anul 2016 datoria guvernamentală era de 37,3% din PIB iar în octombrie 2019, la final de guvernare PSD, de 34,7% din PIB“, spune Marius Budăi.

Marius Budăi îl acuză pe Florin Cîțu: Guvernul Orban dă dovadă de incompetență

Fostul ministru al Muncii a adăugat că incompetența guvernului Ludovic Orban va anula eforturile de dezvoltare a ațării din ultimii cinci ani.

„Din cauza incompetenței Guvernului Orban-PNL minimum 5 ani eforturile de dezvoltare ale României vor fi puse în pericol. Să fie și acesta unul din lucrurile fantastice promise?”, transmite social-democratul Marius Budăi.

În primele cinci luni ale anului, datoria externă totală a crescut cu 5,023 miliarde euro, anunță BNR.

În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 77,630 miliarde euro la 31 mai 2020 (70 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 5,4 la sută față de 31 decembrie 2019, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat nivelul de 33,266 miliarde euro (30 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 3,2 la sută față de 31 decembrie 2019.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 18,8 la sută în perioada ianuarie – mai 2020, comparativ cu 18,6 la sută în anul 2019. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 mai 2020 a fost de 5,8 luni, în comparație cu 4,6 luni la 31 decembrie 2019.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 mai 2020 a fost de 79,3 la sută, comparativ cu 73,8 la sută la 31 decembrie 2019.

În apărarea lui, Florin Cîțu susține că liberalii se împrumută pentru a acoperi deficitul bugetar și împrumuturile făcute de Guvernul PSD. Cîțu arată că actualul Executiv se împrumută la dobânzi mai mici, ceea ce arată încrederea instituțiilor financiare în Guvern.

”România se împrumută astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști. Am reușit să câștigam încrederea investitorilor internaționali și locali și ne împrumutăm la dobânzi mai mici de la o zi la alta. Totuși, există diferențe în nivelul dobânzilor și acestea vin de la conduita, independenta, a politicii monetare. Astfel, după cum se vede în tabel, diferențele apar de la modul în care politica monetară din fiecare țară decide să-și atingă obiectivul”, scrie Florin Cîțu.

Bani pentru investiții

Ministrul Finanţelor susține că alocarea masivă a resurselor bugetare spre investiţii, nu spre cheltuieli neproductive, garantează o economie cu creştere mare neinflaţionistă în viitor. Florin Cîțu spune că Guvernul PNL a alocat sume mult mai mari pentru investiții în primele șase luni, față de Guvernul PSD.

„Am promis investiţii şi asta am făcut. Există o singură soluţie de a ieşi din criză: investiţii! În acelaşi timp, alocarea masivă a resurselor bugetare spre investiţii, nu spre cheltuieli neproductive, garantează o economie cu creştere economică mare neinflaţionistă în viitor. În primele şase luni, în mijlocul celei mai mari crize economice am făcut un lucru fantastic (pentru mulţi imposibil). Am investit o sumă record. Cea mai mare sumă investită de Guvernul României în primele şase luni – 16,1 miliarde de lei. Asta înseamnă guvernare liberală”, susţine Florin Cîţu.

Adauga un comentariu