Prima pagină » Sanatate » Markeri tumorali la sân. Ce sunt aceștia și ce rol au în depistarea cancerului
Markeri tumorali la sân. Ce sunt aceștia și ce rol au în depistarea cancerului

Markeri tumorali la sân. Ce sunt aceștia și ce rol au în depistarea cancerului

10 nov. 2023, 12:00,
BZI.ro, în Sanatate

Markerii tumorali sunt produși de celulele canceroase sau de alte celule din organism ca răspuns la cancer. Markerii tumorali la sân pot fi găsiți în sângee, iar nivelul acestora este verificat prin intermediul unei analize de sânge. Un nivel ridicat al unui marker tumoral sugerează că tumora canceroasă este prezentă în organism, dar nu este suficient pentru un diagnostic sigur.

Ce sunt markerii tumorali la sân

Analiza markerilor tumorali poate fi utilizată în combinație cu alte teste pentru a ajuta la un diagnostic precis. Unii markeri pot ajuta la determinarea prognosticului și la alegerea celei mai bune terapii. Cu toate acestea, în cazul cancerului de sân, markerii sunt mai degrabă utilizați pentru a testa răspunsul la tratament sau pentru a urmări recidiva (cancerul care revine). O scădere a nivelului unui marker tumoral poate însemna că cancerul răspunde la tratament. Dacă nu există nicio schimbare sau markerul tumoral crește, acest lucru poate însemna că tratamentul nu funcționează sau că tumora canceroasă a revenit. Aceste rezultate trebuie analizate în combinație cu teste de radiologie, examinarea fizică și agravarea sau ameliorarea oricăror simptome pe care le-ai putea avea. Nivelul markerilor tumorali nu este suficient pentru a obține o imagine clară asupra bolii.

Există unele limite în ceea ce privește markerii tumorali. Există probleme non-canceroase care pot duce la creșterea nivelului acestora. Nu toți cei cu cancer de sân vor avea un nivel crescut al unui marker tumoral. Cadrele medicale îți vor recomanda analize pentru markeri tumorali doar dacă este nevoie.

Exemple de markeri pentru care medicii ar putea dori să cunoască nivelurile sunt CA 15.3 (utilizat pentru a depista cancerul de sân și ovarian), TRU-QUANT și CA 27.29 (pot indica prezența cancerului de sân), CA125 (poate semnala cancer ovarian, recurența cancerului ovarian și recurența cancerului de sân) și CEA (un marker pentru prezența cancerului de colon, plămân și ficat). CEA poate fi utilizat pentru a determina dacă cancerul de sân s-a extins în alte părți ale corpului.

Cum te pot ajuta aceste analize

Celule tumorale circulante sunt celule care se desprind de la cancer și se deplasează în fluxul sanguin. Un număr mare de celule tumorale circulante poate indica faptul că cancerul se dezvoltă. Unii medici folosesc rezultatele analizei markerilor ca indicii timpurii ale progresiei cancerului de sân sau a recidivei. Ei pot utiliza această informație pentru a lua decizii cu privire la momentul schimbării terapiei dacă tratamentul actual nu pare să funcționeze, sau pentru a începe tratamentul pentru recidivă. Dacă ai un marker crescut, medicul va dori să verifice periodic nivelul acestuia pentru a evalua răspunsul organismului la chimioterapie sau alte tratamente.

Deși analizele markerilor pentru cancerul de sân par promițătoare, rezultatul nu poate fi considerat un răspuns sigur. Atunci când analizele arată că un marker a devenit negativ, nu înseamnă neapărat că nu mai este prezent cancerul în corp. Și totodată, un rezultat pozitiv nu înseamnă întotdeauna că acesta se dezvoltă. Aceste analize pot ajuta la diagnostic, dar nu și la depistarea cancerului de sân avansat. Discută cu un medicul despre posibilele beneficii și riscuri ale analizelor de markeri tumorali la sân în situația ta individuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *