WoW!

Mărturia emoţionantă a unei asistente românce, dintr-un spital italian

Publicat: 16 mart. 2020

O asistentă româncă, eroină în Italia, unde luptă să salveze o parte dintre oamenii care sunt cel mai grav afectați de pandemia de coronavirus, într-o secție de terapie intensivă a unui spital din Lombardia.

Italia a înregistrat, în total, peste 21.000 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, în timp ce Spania este a doua cea mai afectată ţară europeană, cu circa 8.000, iar Franţa a raportat, cumulat, aproximativ 100 de decese. Asistenta româncă, în vârstă de 42 de ani, care a preferat să nu îi fie divulgat numele, intră zi de zi în contact direct cu cei mai gravi dintre bolnavi.

„Îmi fac doar datoria la fel ca toți colegii mei și medicii care au decis să nu renunțe, să nu fugă de pericol, să rămână în prima linie pentru mulțimea de persoane bolnave care invadează spitalele în momentul acesta”, a spus ea.

Românca a mai spus că nu este de acord cu cadrele medicale care aleg să stea acasă în această perioadă. „În acest moment la noi situația este gravă, dar încercăm cu toate forțele să depășim momentul. Suntem toți uniți, ne facem treaba cât putem mai bine și asta ne va permite să depășim situația.

Unii dintre asistenții sanitari au decis să rămână acasă, din teamă sau nu știu de ce, nu pot să îmi imaginez ce ar fi dacă toți am decide să rămânem acasă și să nu ne punem în pericol unde am ajunge? Un prieten din România m-a întrebat de ce nu stau acasă, m-a deranjat foarte tare, nu putem să fim atât de egoiști în fața unei probleme atât de grave.

Deși volumul de muncă a crescut în mod exponențial, încercăm să respectăm orarele de tură, unitatea unde lucrez a reușit să organizeze totul în așa fel încât să nu se intre în criză din punct de vedere al personalului sanitar.”, a spus ea.

Teama o cuprinde când iese din tură

Asistenta româncă a mărturisit că, după ce își încheie programul o cuprinde teama, mai ales că este mamă a doi copii, pe care acum nu îi mai poate lua în brațe.

„Când sunt la muncă nu am timp să fiu îngrijorată sau speriată, ceea ce conteaz e asistența și ajutorul pe care îl pot oferi bolnavilor… În schimb, când ies de la muncă sunt o persoană ca ori care alta. Sunt îngrijorată mai mult să nu infectez eu pe alții, decât să fiu eu infectată.

Acasă am doi copii care mă așteaptă când mă întorc de la muncă, ar vrea să mă îmbrățișeze, să mă sărute, aș vrea și eu, dar în momentul de față nu este posibil. Da, îmi este mult mai frică să nu infectez pe cei din jur, la serviciu avem materiale de protecție, toți încercăm să se protejăm cât mai bine, spitalul a pus la dispoziție tot ce este necesar în acest scop.”, a mai spus ea.

„Ne vom infecta toți, încet, încet”

Românca este de părere că, probabil, încet, încet, se va infecta toată lumea. Femeia sfătuiește pe toată lumea să se izoleze pe cât posibil. Ea îi condamnă pe românii din Italia care au ales să se întoarcă în țară.

„Probabil e inevitabil și vom fi toți încet, încet, infectați, pentru că ceea ce nu am reușit să evităm este pandemia. Pneumonia interstițială bilaterală provocată de Covid-19 este însă tratabilă aproape în toate cazurile (depinde dacă pacientul mai suferă și de alte patologii). În cazul unei pandemii, cum este cea de față, este destul de dificil să prevenim contaminarea, din cauza numărului mare de persoane infectate.

Singurul lucru pe care îl puteți face voi este să vă izolați pe cât posibil, să nu intrați în contact cu alți oameni, să nu fiți egoiști așa cum au făcut cei care au plecat spre țară în aceste zile punând în pericol pe cei de acasă. Nu am reușit să le înțeleg comportamentul, poate pentru că văd, zi de zi, dezastrele pe care le poate provoca acest virus în organismul uman.”

Cu ce simptome ajung în spital cazurile grave de infecție cu noul tip de coronavirus

Potrivit asistentei românce, simptomele principale cu care bolnavii de coronavirus intră la Terapie Intensivă sunt febra, grețurile, diareea și, cel mai preocupant și periculos simptom, insuficiența respiratorie.

„Aceasta poate deveni foarte gravă în unele cazuri și poate provoca un șoc respirator care poate fi fatal pacientului.”, a spus ea.

Ce tratamente imediate se aplică bolnavilor acolo

În ceea ce privește procedura terapeutică, potrivit asistentei românce, s-a instaurat un tratament standard ce prevede tratament antiviral, antipiretic, antibiotic, vitamina C și hidratare.

„Absolut toți pacienții cu Covid-19 de la Terapie Intensivă sunt în terapie cu oxigen. Unii doar cu masca de oxigen la volume foarte mari, cei mai puțini norocoși cu CPAP (presiune pozitivă continuă asupra căilor respiratorii), un sistem mecanic care ajută plămânii să mențină alveolele deschise. De la CPAP se trece la intubare unde plămânii sunt oxigenați exclusiv prin ventilator”, a mai spus ea.

Majoritatea pacienților ei au între 60 și 85 de ani, dar sunt mulți și sub 60 de ani. „Și se moare în fiecare zi, e inevitabil din păcate…”, a mai precizat ea.

Italia, ţara cea mai lovită de coronavirus

Italia a înregistrat, până duminică, peste 21.100 de cazuri de infectare şi 1.441 de decese. Din total, aproximativ 2.000 de oameni sunt vindecaţi. Numărul de îmbolnăviri în peninsulă a început să crească la 1 martie, dublându-se în două săptămâni.

De cealaltă parte, duminică, Spania – a doua cea mai afectată ţară din Europa – a înregistrat circa 7.800 de cazuri şi 292 de decese, potrivit televiziunii publice. Cea mai mare parte a cazurilor active au fost raportate în regiunile Madrid, Catalonia şi Ţara Bascilor.

Madrid a înregistrat jumătate dintre decese, iar în regiune sunt peste 3.500 de cazuri. Castilla La-Mancha şi Valencia au peste 400 de cazuri.

Mărturia emoţionantă a unei asistente românce, dintr-un spital italian

La fel ca Italia, întreaga Spanie este plasată în carantină, după ce Guvernul a decretat stare de alertă pentru a încerca să oprească răspândirea coronavirusului. Peste 46 de milioane de spanioli nu au voie să iasă din case decât în cazuri excepţionale: achiziţionarea de alimente, produse farmaceutice şi de primă necesitate; asistenţă medicală şi deplasarea la locul de muncă.

Cu 12 decese şi 839 de cazuri confirmate în ultimele 24 de ore, Franţa înregistrează acum 4.500 de cazuri confirmate şi 91 de decese. Peste 300 de pacienţi se află în stare gravă şi se află internaţi la reanimare. Mai mult de jumătate dintre ei au vârste de până în 60 de ani.

La nivel global, de la depistarea coronavirusului la finalul anului trecut în China, în lume au fost înregistrate în jur de 160.000 de cazuri de contaminare, jumătate fiind vindecate, şi peste 6.000 de decese.

Adauga un comentariu