Local

Masacru ecologic pe axa rutieră Iași- Suceava. 624 arbori tăiați abuziv de oamenii lui Maricel Popa, șeful CJ Iași

Publicat: 26 sept. 2020
Garda de Mediu a amendat cu 50.000 lei instituția condusă de Maricel Popa, șeful CJ Iași, pentru 624 copaci tăiați pe axa rutieră Iași- Suceava
Maricel Popa și Marcel Ciolacu pe axa rutieră Iași- Suceava

Unul dintre proiectele cu fonduri europene derulate de Consiliul Județean Iași, în mandatul lui Maricel Popa, este cel legat de reabilitarea drumurilor cuprinse în axa rutieră Iași- Suceava. După scandalurile cu toate cele trei loturi date unor firme cu probleme de către administrația condusă de Maricel Popa, Consiliul Județean a ajuns să fie amendat și pentru un masacru ecologic. Garda de Mediu a aplicat o amendă de 50.000 lei celor de la Consiliul Județean, după tăierea a 624 de arbori de pe marginea drumurilor județene

Amendă uriașă încasată de Consiliul Județean Iași, instituție condusă de Maricel Popa, pentru o bătaie de joc cu un proiect derulat din fonduri europene. Garda de Mediu a amendat instituția cu 50.000 lei pentru tăierea abuzivă a 624 de arbori de pe drumurile județene, incluse în proiectul legat de axa rutieră strategică Iași- Suceava. Proiectul a fost împărțit pe trei loturi, din care pe două se lucrează. Pe o distanță de 51 de kilometri s-au tăiat sutele de arbori de pe aliniamentul drumurilor județene, arbori aflați în administrarea Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași. Tăierea arborilor a fost avizată de plenul CJ Iași în primăvara acestui an.

Sute de arbori masacrați pe loturile incluse în axa rutieră Iași- Suceava

Lotul 1 din axa rutiera Iași- Suceava prevede lucrări pe DJ 282 limită Iași – Rediu – Movileni – Gropnița – DJ 281D (29,584 km). Lucrările pe lotul 2 cuprinde traseul DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița și DJ 281B Coarnele Caprei – Belcești (DJ 281), în lungime de 22,001 km. Valoarea primului lot este de 12,7 milioane euro, iar al doilea lot are o valoare de 9.1 milioane de euro. Pe cele două loturi pe care se lucrează, s-a dispus toaletarea și tăierea unor arbori, însă normele nu au fost respectate. În aceste condiții, Garda de Mediu a amendat recent Consiliul Județean Iași, după tăierile respective, cu 50.000 lei.

„Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean lași a aplicat în perioada august- septembrie 2020 Consiliului Județean lași o amendă contravențională în valoare de 50.000 lei. Amenda a fost aplicată conform prevederilor OUG 195/2005 modificată și completată – privind protecția mediului, pentru neconformitățile stabilite în urma controlului la proiectul de investiții privind Regiunea Nord-Est —Axa rutieră strategică 1. Iași- Suceava”, se arată într-o adresă a Gărzii de Mediu Iași.

Tăierea arborilor a fost avizată de CJ Iași

În primăvara acestui an, plenul CJ Iași a avizat tăierea sutelor de arbori în contextul reabilitării axei rutiere Iași- Suceava. În proiectul de hotărâre s-a specificat faptul că arborii vor fi înlocuiți. Numai că tăierea arborilor nu a respectat normele, iar Garda de Mediu a aplicat amenda de 50.000 lei CJ Iași.

„Având în vedere demararea investiției de modernizare a drumurilor județene, constituite în proiectul denumit axa rutieră 1 Iași – Suceava, în urma căreia gabaritul drumurilor va fi de 7,5 metri. Arborii au vârsta biologică depășită, sunt uscați și prezintă pericol de ruperi de crengi sau chiar prăbușire”, se arată într-un referat de specialitate, aferent proiectului de hotărâre emis de CJ Iași.

Probleme uriașe pe loturile incluse în proiectul derulat de Consiliul Județean Iași

De acești copaci s-a ocupat Direcția Județeană de Drumuri Iași cu o serie de firme specializate. Numai că nu s-a respectat nicio procedură cerută de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) în acest sens, iar Garda de Mediu a taxat beneficiarul proiectului, respectiv Consiliul Județean Iași.

„Fapta sancționată s-a referit la neîndeplinirea obligației prevăzute în actul de reglementare a proiectului, privind notificarea autorității competente pentru protecția mediului – APM lași, referitoare la modificările apărute în proiect, concretizate în tăierea a 624 de arbori de pe aliniamentul traseului pe care se implementează proiectul”, se mai arată în adresa celor de la Garda de Mediu Iași.

Circ electoral făcut pe traseul drumului din axa Iași- Suceava

La final de campanie electorală, Maricel Popa, încă șeful CJ Iași, l-a adus pe Marcel Ciolacu, șeful său de partid, la Horlești, comuna Rediu. Cei doi au venit să taie panglica la inaugurarea unui kilometru de asfalt din totalul celor 172 de kilometri, care compun axa rutieră Iași- Suceava. Maricel Popa este disperat că va rămâne fără funcția de președinte al CJ Iași și a încercat să mai câștige capital electoral, pe ultima sută de metri. Contractul girat de Maricel Popa, de 103 milioane de euro, a ajuns să fie făcut în bătaie de joc, lucrările fiind realizate extrem de încet.

Axa rutieră Iași- Suceava reprezintă un drum lung de 172 kilometri până în municipiul din județul vecin. Cea mai mare parte a lucrărilor, pe 92 kilometri, se vor derula pe județul Iași. Contractul pe județul Iași a fost împărțit în 3 loturi. Două dintre acestea au fost atribuite asocierii Alpenside SRL- General Trust Argeș, firme cercetate de către DNA. Al treilea lot a ajuns inițial la Eky Sam SRL, firmă apropiată de Maricel Popa, însă licitația a fost contestată.

Comentarii
  • Păi la Tehnoton, fabrica furată de Popa Maricel se face și mobilă. Deci Popa este un lider din mafia lemnului din România. LA PUȘCĂRIE CU ACEASTĂ CANALIE !

  • Deci!!Garda de Mediu (bugetari) sancționează Consiliul Județean(bugetari)!!!???Cine plătește??? Turcu!!!Poi,eu zic,să-i amendeze nominal!Pe toți!

  • Mai era o varianta, sa lase copacii in loc de linie discontinua.
    Vrem sosele, autostrazi, dar sa nu taiem copacii, sa nu deranjam brostele si alti gadaci…. sa le faca prin aer… dar si acolo sunt muste…
    E 583 Targu Frumos – Iasi, cum s-a realizat??

    Asteptam cu interes marea replantare a celor 624 de arbori, care probabil nu se va realiza…sau cine stie…

Adauga un comentariu