International

Măștile de protecție, obligatorii în Franța, în spațiile închise

Publicat: 16 iul. 2020
ALT=
Măștile de protecție, obligatorii în Franța, în spațiile închise

Măștile de protecție vor deveni obligatorii în Franța, în spațiile închisecare primesc public, în special magazinele. Aunţul a fost făcut de prim minsitrul Jean Castex astăzi, în Senat, potrivit France Presse.

„Aveam în vedere o intrare în vigoare a acestor dispoziţii de la 1 august’, a amintit premierul. ‘Am înţeles că acest termen pare tardiv şi decretul va intra deci în vigoare săptămâna viitoare’, a indicat el în cadrul declaraţiei sale de politică generală în faţa senatorilor. ‘Portul măştii constituie, împreună cu respectarea distanţei fizice, măsuri de prevenire şi de protecţie eficiente“, a declarat Jean Castex.

Măștile de protecție, obligatorii în Franța, în spațiile închise: Mai multe locuri unde deja este obligatorie

În prezent, măștile de protecție sunt obligatorii pe toate formele de transport în comun (inclusiv taxiuri și Ubers) și există o amendă de 135 EUR pentru a nu purta unul.

Proprietarii de magazine și de afaceri au dreptul de a solicita clienților să poarte o mască și dreptul de a intra în bar pentru clienții care nu poartă mască. În practică, unele magazine și întreprinderi declară „port du masque obligatoire“ (purtarea unei măști este obligatorie – n.r.) în timp ce altele spun doar că măștile sunt recomandate.

În cafenele și baruri, protocolul general este ca personalul să poarte măști, iar clienții să paorte măști p=nă în momentul în care se așază la masă. În realitate, lucrurile variază foarte mult.

Multe atracții turistice, cum ar fi Turnul Eiffel și Luvru, impun vizitatorilor să poarte măști și în spații publice, cum ar fi parcurile și grădini.

Purtarea măștii nu este obligatorie pe stradă, într-un birou sau loc de muncă nepublic.

Presat de politcieni și oameni de șțtiință

Anunțul făcut de președintele Emmanuel Macron privind obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice închise vine în urma cererilor făcute în acest sens de mai mulți politicieni și oameni de știință.

După o blocare strictă de două luni, Franța s-a redeschis treptat și a ușurat cea mai mare parte a restricțiilor de blocare, dar există îngrijorări că acest lucru duce la nerespectarea de către oameni a măsurilor de igienă, cum ar fi distanțarea socială. În plus, s-a înregistrat o creștere ușoară a numpărulu ide cazuri de ifnectări cu noul coronavirus în ultimele zile.

Ministrul Sănătății, Olivier Véran, a declarat luni, în timp ce era cu premierul Jean Castex pe teritoriul francez din Guineea Franceză, că subiectul este în discuție.

„Problema se referă la locuri închise în care sunt adunați oameni, unde nu pot respecta distanțarea socială. Recomandăm francezilor să poarte o mască. Și atunci când se află într-o situație în care este posibil să nu poată respecta distanța de 1 m și, prin urmare, să se expună la transmiterea virusului, recomandăm cu tărie să poarte o mască. Recomandarea puternică ar trebui să devină o obligație? Aceasta este în discuție”, a spus Olivier Véran.

Jean-François Mattéi, președintele asociației medicale franceze și fost ministru al sănătății și șeful asociației primarilor francezi, a susținut ideea obligativității purtării măștii de protecție.

Obligatorie în mai multe zone

În Departamentul Mayenne (vest), portul măştii a devenit obligatoriu în spaţiile publice închise din şase comunităţi, între care oraşul Laval, cu efect imediat. Mayenne înregistrează câteva focare de COVID-19 şi a depăşit uşor pragul de alertă cu 50,1 noi cazuri la 100.000 de locuitori, detectate în ultimele şapte zile, potrivit autorităţilor sanitare franceze. În regiunea pariziană, ministrul sănătăţii Olivier Veran a avertizat că au fost semnalate ‘indicii uşoare de revenire’ a epidemiei, invitându-i pe francezi la ‘vigilenţă’. Franţa a plătit un tribut greu pandemiei de coronavirus cu peste 30.000 de morţi şi o izolare de aproape două luni a întregii populaţii între jumătatea lunii martie şi jumătatea lunii mai.

Adauga un comentariu