În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, inspectorii sanitari veterinari din cadrul D.S.V.S.A. Iaşi vor intensifica controalele sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate, carnea de miel și ouăle destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală.
Măsuri de supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor la nivelul județului Iași, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale 2024
Acțiunile de control oficial din această perioadă vizează operatorii economici care desfășoară activități în domeniul:
– producerii, manipulării și comercializării alimentelor specifice perioadei, cu accent pe unitățile de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peştelui, ouălor, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul de tip hyper/supermarket, magazine alimentare, piețe agroalimentare etc., depozite, unități de alimentație publică (pensiuni, restaurante, cantine, catering etc.) şi
– operatori din domeniul mişcării și comercializării animalelor vii destinate sacrificării (ovine, caprine, porcine etc.), din exploatațiile de origine către abatoarele/unităţile de tăiere autorizate și a circulației cărnii rezultate din sacrificarea acestor animale, în special a cărnii provenite din sacrificarea ovinelor la nivelul exploatațiilor de animale.
D.S.V.S.A Iaşi, în scopul realizării obiectivelor specifice stabilite pentru această perioadă, a dispus o serie de măsuri tehnico-administrative, după cum urmează:
Informarea Instituţiei Prefectului judeţului Iaşi, Administrației piețelor de a se implica activ prin măsuri specifice la nivel teritorial de a preveni și descuraja comerțului ilegal cu animale vii (miei şi iezi) și produse de origine animală în spații neamenajate, inclusiv comerțul stradal şi de a sprijini amenajarea de puncte de sacrificare autorizate temporar;
Stabilirea unor echipe de control oficial, în scopul verificării în teritoriu a modului cum operatorii economici din domeniu alimentar, produc, transportă şi comercializează produsele alimentare;
Informarea prin mijloacele mass media cu privire la programul de măsuri stabilit de DSVSA Iaşi, în vederea conștientizării populației asupra riscurilor pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neautorizate și fără supraveghere sanitară veterinară cu recomandarea ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de miel să se facă numai din abatoare autorizate și din centrele/spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor (în funcţie de solicitări) şi asupra pericolului consumului de produse din surse neautorizate.
Afişarea programului de lucru la nivelul DSVSA Iaşi, Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale teritoriale, precum şi datele de contact la care cetăţenii pot semnala existenţa unor situaţii referitoare la posibile încălcări sau fraudări ale legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor.
Deasemenea se vor identifica şi verifică unităţile de alimentaţie publica şi pensiunile care organizează evenimente cu ocazia Sărbătorilor Pascale pentru asigurarea unor servicii de calitate şi de alimentare sigure consumatorilor/turiștilor.
Asigurarea permanentei în toate pieţele agroalimentare din judeţ prin personalul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, cu afişarea programului de lucru şi a datelor de contact ale inspectorilor oficiali. În acest sens, la nivelul DSVSA Iaşi, al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Și Pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (CSVSAO), în perioada 27 – 31 martie și 22 aprilie – 03 mai 2024 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe) va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, cu afișarea programului de lucru, numele medicului veterinar responsabil precum și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare
Identificarea şi verificarea unităţilor de alimentaţie publica şi a pensiunilor care organizează mese festive
cu ocazia Sărbătorilor Pascale 2024, urmărindu-se: sursa de aprovizionare, igiena personalului, elemente de infrastructură, igiena unităţii, etc.
Verificarea tuturor unităţilor destinate sacrificării temporare a mieilor.
Supravegherea pieţelor agroalimenatre, unităţilor supermaket, măcelarii, carmangerii.
Supravegherea micilor producători de la microfermă la consumator pe tot lanţul alimentar.
Colaborarea cu alte instituții competente de la nivel județean/local (primării, consilii județene, ANAF, IPJ, etc.) pentru organizarea de acțiuni comune de control în unitățile care produc, procesează, depozitează, și comercializează produse de origine animală, în limita competențelor stabilite de legislația în vigoare și în baza protocoalelor de colaborare încheiate de către ANSVSA cu alte autorități.
Verificarea respectării legislaţiei sanitare veterinare privind cerinţele de siguranţa alimentelor și aplicarea măsurilor legale în cazul constatării neideplinirii acestora, conform HG.984 / 2005 cu modificări şi completări ulterioare.
Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență la D.S.V.S.A. Iași, respectiv 0232 267502, iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, unde consumatorii pot sesiza şi notifica nereguli privind siguranța alimentelor şi sănătatea animalelor.
Acesti satanisti numiti inspectori sanitari nu au nicio grija legata de graul toxic si iradiat din Ucraina, din care se face paine pentru romanii IDIOTI, si nici de diverse alte produse alimentare special infestate cu ARN si alte substrante toxice, pe care Bil Gay-ttes care este cel mai mare proprietar de terenuri din Ucraina, le prepara pentru europeni.
STREANGUL este si pentru aceste NAPARCI TRADATOARE !
Parcă îl văd pe inspectorul ăla cum ii spune e bătrân și cu parul alb mai în vârstă cum cara 2 genti de rafie cu carne de miel.
La Carniceni la târg așa îl vezi vara duminica de duminică cu genți de rafie cărând roșii, vinete, castraveti se roagă la toți să îi de-a și se prezintă Inspector Sanitar Veterinar.
Și magazinul de haine sh nu cred că avea autorizare ceva că a plecat cu câteva bulendre, pulover,geaca că el trebuie sa aibe haine la el,,eu am condus judetul asta, am fost vicepreședinte consiliu județean,,
,,Ai vreo problema știi omule unde mă găsești,,, am parul alb degeaba.
El abia face analize serioase.