Eveniment-Social

Măsurile luate pentru prevenirea răspândirii COVID-19 nu sunt respectate de toți ieșenii. Polițiștii continuă să aplice sancțiuni

Publicat: 14 nov. 2020
Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor
Polițiștii ieșeni în timpul unor acțiuni pentru verificarea măsurilor impuse în pandemie

Oamenii legii au făcut din nou controale. La activitățile desfășurate au participat peste 250 de politiști și polițiști locali și au fost verificate 143 de societăți comerciale și 68 de mijloace de transport persoane, în total fiind legitimate peste 700 de persoane

Ieșenii nu respectă toate regulile impuse în această perioadă, iar pentru asta sunt pedepsiți. Sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost desfășurate noi acțiuni de verificare în zone aglomerate și în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului COVID-19. La activitățile desfășurate au participat peste 250 de politiști și polițiști locali și au fost verificate 143 de societăți comerciale și 68 de mijloace de transport persoane, în total fiind legitimate peste 700 de persoane. În urma neregulilor constatate pe parcursul acțiunilor au fost date 148 de amenzi, în valoare totală de aproximativ 50.000 de lei. De exemplu, un bărbat de 40 de ani, din comuna Belcești, a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 55/2020 deoarece nu a purtat masca de protecție în timp ce se afla pe raza comunei.

Polițiștii din Iași verifică dacă măsurile sunt respectate

Polițiștii ieșeni acționează în vederea verificării respectării noilor măsuri impuse. Principalele modificări și completări se referă la: Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor. Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private. În toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00, cu unele excepții expres menționate de actul normativ.

Pentru verificarea motivului deplasărilor, persoanele sunt obligate să prezinte, la cerere, legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, a târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Prin excepție, se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Controalele vor continua în perioada următoare în tot județul Iași

Polițiștii au făcut și vor mai face controale în toate zonele din județ. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au transmis câteva recomandări care trebuie respectate în perioada aceasta „Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Reamintim că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr.13/31.08.2020, portul măștii de protecție este obligatoriu pe raza întregului județ, inclusive în spațiile deschise, sancțiunea pentru această abatere fiind cuprinsă între 500 și 2.500 de lei”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Iași.

În continuare trebuie respectate măsurile de distanțare fizică

În urma pandemiei de coronavirus, cetățenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care și distanțarea fizică. În Iași terasele sunt deschise, iar în unele cazuri aceste măsuri nu sunt respectate. De aceea, oamenii legii continuă să desfășoare acțiuni de control și în următoarea perioadă. Cei care sunt prinși încălcând legea pot primi sancțiuni contravenționale, iar în unele cazuri se poate ajunge până la deschiderea unui dosar penal. Până în acest moment cele mai bune metode de a evita infectarea sunt distanțarea fizică și igiena.

Adauga un comentariu