Percheziții de amploare la Maternitatea „Cuza Vodă”, din Iași! Ieri-dimineață, peste 20 de anchetatori au intrat în mai toate birourile unității medicale și au răscolit prin documente. Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Iași au vrut să afle modul în care au acționat medicii în cazul unei tinere căreia i-a murit copilul în pântece. Anchetatorii au plecat cu mai multe teancuri de documente și au dus la audieri mai mulți medici și asistenți medicali. În acest caz, două doctorițe au calitatea de suspecte, potrivit procurorilor ieșeni
Panică printre medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă”, din Iași! Ieri-dimineață, peste 20 de polițiști și procurori au intrat în unitatea medicală cu un mandat de percheziție în mâini. Ofițerii de la Serviciul de Investigații Criminale (SIC) Iași, sub coordonarea procurorilor, au răscolit prin documente. Vizați au fost mai mulți medici, printre care și prof. dr. Mircea Onofriescu. Polițiștii au descins la spital după ce o tânără a depus o sesizare penală. Aceasta s-a plâns de faptul că fătul pe care îl purta în pântece a murit. Manuela Leahu, o tânără din Iași, urma să aducă pe lume cel de-al treilea copil al ei, o fetiță. Sarcina a mers bine până la un punct. Bucuria nașterii unui bebeluș s-a transformat într-o tragedie pentru familie. De la 35 de săptămâni au început să apară problemele, iar, pe 16 noiembrie 2020, femeia a născut un bebeluș mort.
„La 36 de săptămâni m-am prezentat la cabinetul doamnei doctor Holicov (Monica Holicov) pentru controlul lunar. Acolo, doamna doctor a depistat poziția cordonului ombilical, era pe canalul de naștere înaintea fătului. Fătul punea presiune cu umărul pe cordon. Doamna doctor s-a speriat, a sunat la maternitate un coleg de-al dumneaei și domnul doctor a zis că nu mă poate interna, din cauză că nu am testul COVID-19 făcut”, a precizat Manuela Leahu, tânăra care a trimis autoritățile pe capul medicilor de la Maternitatea „Cuza Vodă”.
Acuzații grave, aduse la adresa a doi medici de la Maternitatea „Cuza Vodă”
Tânăra a lansat acuzații grave la adresa a doi medici de la Maternitatea „Cuza Vodă”. Unul dintre aceștia este dr. Monica Holicov, iar cel de-al doilea- dr. Mihaela Târnovanu.
„Doamna Holicov mi-a dat bilet de trimitere la Praxis. Am fost și am făcut testul. A doua zi trebuia să mă prezint pentru internare și pentru naștere, dacă era cazul, pentru că dumneaei era de gardă. Ne-am prezentat la maternitate cu bagajul făcut, totul pentru naștere și pentru internare, aveam bilet și de la medicul de familie de internare, inclusiv bilet de la doamna doctor. Tot dosarul!
Mă consultă doamna doctor și zice că poate ia fetița cordonul cu mânuța și eliberează canalul de naștere și o să nasc natural, eu insistând să nasc prin cezariană. Am zis: cum să nasc natural, când poziția cordonului e în procubitus?! Dumneaei s-a ridicat și a plecat! A mers la doamnele de la Triaj, care au început să facă internarea mea. Le-a spus să oprească internarea, mi-a adus cartea de identitate. Domnișoara care era acolo și făcea internarea m-a întrebat de ce nu m-a mai internat doamna doctor. Eu i-am zis: «Sunați-o dumneavoastră, că mie nu mi-a zis de ce!»”, a completat tânăra.
Tânăra din Iași a fost plimbată de la un medic la altul
Femeia susține că a încercat să ia legătura cu Monica Holicov, însă aceasta nu i-ar fi răspuns la telefon.
„Am vorbit prin mesaje și, la 38 de săptămâni, trebuia să mă văd iarăși cu dumneaei. Duminică dimineața am eliminat dopul gelatinos. Am avut contracții. I-am trimis un mesaj doamnei doctor, inclusiv o poză cu dopul, ca să mă creadă. O sun, nu răspunde la telefon! O sun pe doamna asistentă, care este asistentă la cabinetul dumneaei, particular, și mi-a răspuns. A zis să merg la maternitate, că am să nasc. Acolo sunt medici de gardă și o să ma interneze cineva. Am mers la maternitate duminică și era de gardă doamna doctor Târnovanu. M-a văzut o domnișoară rezident. A văzut că este o problemă, a chemat-o pe doamna doctor Mihaela Târnovanu, mi-a facut ecografie, a văzut poziția transversală a fetei și cordonul, poziția de procubitus și îmi zice că îmi trebuie o cezariană, dar cine mă operează? Cine?!”, a adăugat tânăra.
A spus că a refuzat să o interneze și să o opereze
Medicul Mihaela Târnovanu nu ar fi vrut să o interneze pe tânără, conform acesteia din urmă.
„Dumneaei era de gardă, dar nu a vrut, nu și-a dat acordul pentru internare și pentru operație! Doamna rezident sau domnișoara rezident a zis că ea nu mă trimite acasă, că se teme pentru bebeluș. Atunci, doamna doctor Târnovanu a zis ca au venit mămici de la Pașcani, cu cordonul ieșit afară, și nu a murit fătul. Doar nu o să moară la mine, care sunt la 10 minute de spital.
Pe hol o întreb pe domnișoara rezident: «De ce nu mă internează doamna doctor?». A zis că poate este fătul prematur, dar ce mai rezolv în 3 zile?! «Haideți să îl scoatem pe semnătura mea și gata, nu mai stăm la discuții!». Am plecat acasă. Doamnele de la Triaj au zis că: «Lăsați, poate data viitoare e cu noroc!». Mi-au zis să revin peste o săptămână. Deja a fost prea târziu, deoarece fetița a decedat”, a spus Manuela Leahu.
Supărată și dezamăgită, tânăra a facut plângeri peste tot pentru ca astfel de situații să nu mai apară.
„Am o plângere făcută și la domnul manager, imediat ce m-am externat din spital. Bineînțeles că nu m-a sunat nimeni! Am făcut și la Colegiul Medicilor, am făcut și la Parchet…”, a completat tânăra.
Prof. dr. Mircea Onofriescu: „Mi-au verificat și calculatorul personal!”
Ieri, în timp ce anchetatorii se aflau în Maternitatea „Cuza Vodă”, prof. dr. Mircea Onofriescu a oferit câteva detalii cu privire la acest caz.
„În cursul zilei de astăzi (ieri), un desant de 30 de procurori au venit la Maternitatea «Cuza Vodă», pentru a verifica evidențele scrise, calculatoarele, inclusiv calculatorul meu, personal, legat de cazul Manuela Leahu. La 36 de săptămâni de sarcină s-a constatat decesul intrauterin al fătului. Moartea intrauterină a fătului este citată și în maternitățile de la Paris, și în maternitățile de la Fălticeni, pentru că este o situație neplăcută și pentru medici, și pentru familie.
Sunt zeci de cauze care pot determina moartea intrauterină a fătului! Sunt acuzați niște colegi medici care au examinat-o pe această gravidă la 35 și la 46 de săptămâni de sarcină. În momentul acestor examinări, doamna respectivă nu avea contracții uterine, nu avea naștere declanșată și, fiind la a treia naștere, fătul își schimbă poziția în cursul zilei, în cursul zilelor. (…) La ultima consultație, fătul era în poziție transversă, nu avea niciun fel de contracții, nu avea membrane rupte. Ea era din Iași și nu avea nicio indicație de internare!”, a precizat ieri prof. dr. Mircea Onofriescu.
Medicii de la maternitatea ieșeană susțin că nu sunt vinovați cu nimic
Prof. dr. Mircea Onofriescu susține că medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” nu au încălcat vreo regulă.
„Noi suntem în situație de alertă pentru COVID-19, nu avem locuri și avem o maternitate suprasolicitată. Doamnele doctor care au consultat această pacientă au luat legătura inclusiv cu mine, în calitate de șef de secție. Nu am acceptat internarea acestui caz. În timpul evoluției s-a constatat oprirea evoluției sarcinii. Cazul este în atenția Colegiului Medicilor, în atenția Parchetului, se va cere o expertiză din partea unor oameni care se pricep în obstretică și ginecologie. Concluziile se vor stabili atunci. De fiecare dată când a venit, s-a constatat faptul că fătul era viu, avea niște parametri Doppler în limite normale și nu avea vreun motiv de internare. Doamna, după ultima examinare, a stat acasă vreo 2-3 zile”, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu.
Medicul Mircea Onofriescu: „Nu am fost de acord să nască prin cezariană”
Prof. dr. Mircea Onofriescu a susținut că nu a fost de acord ca tânăra să nască prin cezariană.
„După 2-3 zile, a constatat absența mișcărilor fetale și, ulterior, s-a internat pentru a vedea care este evoluția sarcinii. A insistat foarte mult să nască prin cezariană. Nu am fost de acord cu acest lucru, pentru că doamna este la a treia naștere! I-am asigurat anestezie peridurală, adică cel mai bun confort. Eu am avut personal 10-15 cazuri cu sarcină oprită în evoluție în trimestrul al treilea de sarcină. Eu știu prin ce trece și doctorul, și femeia, și familia când se întâmplă un necaz de genul acesta. I-am asigurat tot confortul necesar să nască, tot confortul, deși ea solicita operație de cezariană.
Mama are acuzații de malpraxis, adică medicii nu au rezolvat, monitorizat corespunzător sarcina. Cauza decesului nu se știe. Inclusiv la necropsie nu s-au găsit elemente care să spună că a avut o problemă de cordon, de placentă sau a avut o malformație. Din nefericire, lumea trebuie să înțeleagă că, indiferent unde ne aflăm, există moarte intrauterină a fătului, așa cum este moartea spontană a nou-născutului”, a încheiat prof. dr. Mircea Onofriescu.
Ce au spus anchetatorii ieșeni cu privire la acest caz
Pe de altă parte, reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au precizat ieri că, în acest moment, nu se va lua vreo măsură preventivă.
„În cauză sunt vizate două cadre medicale din unitatea respectivă. Cele două suspecte vor fi duse la audieri. Nu vor fi luate măsuri preventive”, au menționat ieri procurorii ieșeni.
La rândul lor, polițiștii au afirmat că, în dosar, sunt efectuate cercetări pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și vătămarea fătului.