National

Medicii de familie, indignați după ce au fost puși să trateze pacienți COVID-19: ”Suntem redescoperiţi, doar pentru a fi împovăraţi cu noi responsabilităţi birocratice”

Publicat: 25 oct. 2020
medic de familie care scrie
Medicii de familie, apel disperat către autorități: ”Nu putem să mergem la domiciliul unui pacient pozitiv. Nu avem costumaţia potrivită”

Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) anunță autoritățile că medicii din această ramură nu își lăsa pacienții și se vor ocupa în continuare de ei, însă sunt indignați de faptul că mult timp au fost ignorați, iar acum sunt redescoperiți, pentru a fi „împovărați cu responsabilități democratice”. Totodată, aceștia transmit faptul că au nevoie de resurse, pentru a se putea ocupa de pacienții infectați cu noul coronavirus și nu în ultimul rând, au nevoie să fie respectați.

Medicii de familie afirmă că vor consulta pacienții infectați cu COVID-19 de la distanță, pentru a nu pune în pericol pe cei care suferă de alte patologii.

„SNMF constată cu indignare că există o nouă ‘tradiţie’, cel puţin imorală dacă nu şi ilegală, cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici şi pacienţi) fără consultare cu practicienii sau cu reprezentanţii pacienţilor. În acest context se încadrează şi recenta OUG 180/2020 care prevede că bolnavii COVID-19 asimptomatici sau cu forme uşoare de boală rămân la domiciliu, fără o evaluare iniţială prin investigaţii de laborator sau imagistice. Actul normativ utilizează noţiuni punitive şi imperative ca ‘penalizare’ sau ‘obligaţie’ – ilegală, de altfel – şi nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare şi de îngrijire, de atitudine în faţa pacientului asimptomatic cu comorbidităţi semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovaţi pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul şi eventual pacientul”, se mai arată în comunicat.

„Medicii de familie sunt redescoperiţi doar pentru a fi împovăraţi cu noi responsabilităţi birocratice”

Medicii de familie spun că pedepsele nu vor salva sistemul medical și nici viețile oamenilor.

„Ignoraţi voit de autorităţi în ultima jumătate de an, medicii de familie sunt redescoperiţi doar pentru a fi împovăraţi cu noi responsabilităţi birocratice şi pedepse atunci când sistemul nu mai face faţă. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii şi pedepse nu va salva nici sistemul şi nici vieţi omeneşti. Ba dimpotrivă! Vrem să asigurăm populaţia că noi, medicii de familie, la fel ca toţi ceilalţi profesionişti din sănătate, vom fi în continuare alături de toţi pacienţii noştri şi îi vom îngriji cu toate resursele şi capacitatea noastră, aşa cum am făcut de la începutul pandemiei”, adaugă sursa amintită.

Medicii susţin că ei știu mult mai bine cum funcționează sistemul, decât „politicienii şi funcţionarii din birouri”. Ei evidențiază că se vor ocupa în continuare de toți pacienții, însă au nevoie de resurse suplimentare și de colaborare din partea autorităților.

„Vom utiliza consultaţia la distanţă şi vom îngriji astfel pacienţii cu COVID-19 fără a pune în pericol pe ceilalţi pacienţi neinfectaţi cu SARS CoV-2 şi care în continuare au nevoie de ajutorul nostru, mai ales în contextul actual al reducerii semnificative a accesului la alte servicii medicale. Pentru ca da, atât cei infectaţi şi contacţii lor cât şi contacţii contacţilor sau cei care au auzit de SARS-CoV-2 doar la televizor au nevoie de noi! Vom găsi soluţii pe care decidenţii încă nu le-au identificat pentru că, în relaţie directă cu pacienţii şi cu boala, cunoaştem realităţile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii şi funcţionarii din birouri şi vom continua sa ne îndeplinim menirea, protejarea pacientului şi a comunităţii. (…) Avem nevoie de resurse suplimentare dar avem nevoie, mai ales, de respect şi colaborare din partea autorităţilor!”, precizează comunicatul SNMF.

Comentarii
  • Aveți perfecta dreptate! În Ministerul sănătății și nu numai, este urgent necesara o revolutie anti idioți și pro reforma profunda a sistemului sanitar!! Ea trebuie sa pornească de jos, de la Colegiile medicilor. Dar totul este înecat într-o mizga de prostie, interese meschine, slugărnicie, politica gretoasa!!

Adauga un comentariu