Local

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași au tratat cu succes un caz de o complexitate deosebită! Dr. Florin Roșu: „A fost externat cu stare generală bună în a zecea zi de boală” – VIDEO

Publicat: 14 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași au tratat cu succes un caz de o complexitate deosebită Dr. Florin Roșu A fost externat cu stare generală bună în a zecea zi de boală - VIDEO
Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au îngrijit cu succes un caz de o complexitate deosebită

Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au îngrijit cu succes un caz de o complexitate deosebită. Este vorba de un copil în vârsta de 8 ani, cu meningită, infectat cu SARSCoV-2. Copilul s-a prezentat în triajul spitalului cu simptomatologie specifică patologiei de meningită. Datorită intervenției rapide a medicilor, pacientul este bine și a fost externat

Când s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, copilul se confrunta cu greață, vărsături, cefalee, durere de cap și redoare de ceafă, nu putea să-și atingă pieptul cu bărbia. Prin expertiza cadrelor medicale s-a ridicat și suspiciunea unei infecții cu SARSCoV-2. Din nefericire, cele două patologii s-au confirmat, iar pacientul a beneficiat de tratament imediat. În prezent, copilul a fost externat din spital și nu are niciun fel de sechele.

Un copil cu meningită și COVID-19 a fost tratat de medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași

Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au îngrijit cu succes un pacient în vârstă de 8 ani, infectat cu SARSCoV-2, care în același timp avea și meningită. După câteva zile de tratament la domiciliu, deoarece copilul prezenta greață, vărsături, febră, frisoane, cervicalgii importante, fotofobie și cefalee frontală, s-a prezentat în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

„Copil în vârstă de 8 ani, cu istoric de otite repetate, ultimul episod în februarie 2023, vaccinat, conform PNI anti-HIb, dar nevaccinat anti-pneumococic, prezintă debutul simptomatologiei de aproximativ 4 zile, prin greață, vărsături, febră, frisoane, cervicalgii importante, fotofobie, cefalee frontală. Este testat pozitiv Ag SARS-CoV-2 . Având în vedere că simptomatologia s-a agravat în ultimele 24 de ore, se prezintă în clinica noastră.

În triaj, copilul este febril (T= 40 gr. C), conștient, cooperant, cu fotofobie și devierea globilor oculari spre stânga, congestie faringiană și hipertrofie amigdaliana gr. II-III, otalgie stânga, cu redoarea cefei, stetacustic cardiopulmonar: normal, abdomen suplu, depresibil, nedureros spontan sau la palpare, TI și micțiuni fiziologice. Având în vedere semnele meningeene prezente și devierea globilor oculari spre stânga, copilul a necesitat explorarea imagistică cranio-cerebrală.

CT CR-CB cu CIV evidențiază discret edem cerebral difuz, sinuzită importantă maxilo-etmoido-sfenoidală bilateral, sinusuri cvasi-complet obstruate, importanta otomastoidită stânga și otită medie dreaptă”, a precizat dr. Florin Roșu.

Copilul de 8 ani a fost externat după 10 zile de spitalizare

Prezentându-se la timp la spital, copilul de 8 ani ce a fost diagnosticat cu meningită și COVID-19 a putut primi tratament precoce și a fost externat în a zecea zi de boală.

„În urma puncției lombare, se decelează: LCR cu aspect discret opalescent, cu 373 ecn/mm3 și PMN 96 la sută, Limfocite 4 la sută, albuminorahie 0,77 g/L, glicorahie 62 mg/dl, clorurorahie 7 g/L, bacterioscopie frotiu-gram: negative, latex aglutinare: negativ. Paraclinic se evidențiază leucocitoza importanta cu neutrofilie, sindrom anemic ușor, sindrom inflamator biologic, ionograma și trasaminaze în limite normale, fără sindrom de retenție azotata, glicemie normal.

Consultul ORL efectuat în clinica noastră a evidențiat rinosinuzita acută, otita medie acută seromucoasa bilaterala. S-a inițiat tratament cu Cefort 2g/zi, asociat cu Ciprofloxacina 200 mg iv, depletizante cerebrale, corticoterapie, perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică și simptomatice. Pe parcursul internării au beneficiat de consiliere psihologică atât mama, cât și copilul. A fost reevaluat ORL. Radioscopia toracică nu obiectivează modificări cardiopulmonare.

Puncția lombară de control evidențiază lichid cu aspect clar, cu celularitate și examen biochimic în limite normale. Evoluția clinică a fost favorabilă, cu remiterea sindromului cefalalgic și a fotofobiei, cu absența semnelor de iritație meningeană, copilul fiind externat cu stare generală bună în a 10-a zi de boală, cu recomandarea de a reveni la control clinico-biologic peste 2 săptămâni”.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, a atras atenția populației să se prezinte la medicul de familie sau la spital imediat ce observă o modificare în homeostazia organismului, astfel încât patologiile, chiar dacă sunt grave, să poată fi combătute prin inițierea precoce a tratamentului.

Adauga un comentariu