Local

Medicii din cadrul IRO Iaşi efectuează, în luna decembrie, mamografii gratuite pentru femeile din județele Neamţ şi Suceava!

Publicat: 05 dec. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Medicii din cadrul IRO Iaşi efectuează în luna decembrie mamografii gratuite pentru femeile din județele Neamţ şi Suceava
Echipa medicală din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi va efectua în luna decembrie mamografii gratuite, în cadrul unităţii mobile de screening de cancer mamar, femeilor din mai multe localităţi din judeţele Neamţ şi Suceava

Echipa medicală a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi va efectua, în luna decembrie, mamografii gratuite pentru femeile din mai multe localităţi din judeţele Neamţ şi Suceava, în cadrul unităţii mobile de screening de cancer mamar

Astfel, femeile asigurate și neasigurate vor face mamografie digitală gratuită, cu dublă citire, în cadrul proiectului „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași, împreună cu Fundația Enable, în 12 județe din nord-estul și sud-estul țării: Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea și Buzău.

Medicii de la IRO Iaşi vor efectua, în luna decembrie, mamografii gratuite în mai multe localităţi din judeţul Neamţ

 un medic care realizeaza o mamografie
O mamografie durează în medie 8-10 minute, iar femeile trebuie să se prezinte doar cu cartea de identitate și cu o copie după aceasta

Programul se derulează până în decembrie 2023, iar echipa medicală își propune să ajungă în cât mai multe localități din cele 12 județe vizate de proiect. Pe 5 și 6 decembrie 2022, unitatea mobilă de screening de cancer mamar se va deplasa în comuna Vânători, județul Neamț. Aceasta va staționa în fața Hanului Urșilor.

Pe 7 și 8 decembrie 2022 vor putea beneficia de mamografii gratuite femeile din Târgu-Neamț. Pentru aceasta trebuie doar să se deplaseze până în curtea primăriei, unde va staționa caravana IRO Iași. În data de 9 decembrie 2022, medicii din cadrul IRO Iași vor efectua mamografii gratuite femeilor din comuna Petricani, județul Neamț. Cele care doresc să beneficieze de acest serviciu medical gratuit trebuie să se prezinte la primăria din comună, acolo unde va staționa unitatea mobilă.

Într-o singură zi, medicii ieșeni realizează în jur de 48-50 de mamografii. Femeile care doresc să beneficieze de acest serviciu medical se pot programa prin intermediul asistenților medicali comunitari/sociali din fiecare localitate, în limita locurilor disponibile. De asemenea, se pot programa pentru mamografii gratuite și la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Iași, strada Sărăriei, nr. 177 A ori la numerele telefon ‪0374.278.803 sau ‪0753.477.774. O mamografie durează, în medie, 8-10 minute, iar femeile trebuie să se prezinte doar cu cartea de identitate și cu o copie după aceasta.

Ce condiții trebuie să îndeplinească doamnele care doresc să beneficieze de acest serviciu medical gratuit

În zilele de 12 și 13 decembrie 2022, unitatea mobilă de screening de cancer mamar va fi prezentă la dispensarul medical din localitatea Băieșești, comuna Cornu Luncii, județul Suceava. Pe data de 14 decembrie 2022, medicii din cadrul IRO Iași vor efectua mamografii gratuite doamnelor și domnișoarelor din comuna Boroaia, județul Suceava.

Pentru aceasta, unitatea mobilă va fi prezentă la căminul cultural din comună. Ultimele testări gratuite împotriva cancerului mamar vor fi efectuate pe 15 și 16 decembrie 2022, când caravana IRO Iași se va deplasa în orașul Dolhasca, județul Suceava. Unitatea mobilă va staționa în curtea căminului cultural.

Pot beneficia de mamografii femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. Femeile trebuie să nu aibă diagnostic confirmat de cancer mamar, trebuie să fie asimptomatice și să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar. Femeile care doresc să li se facă mamografii gratuite în programul „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” trebuie să nu fie însărcinate, să nu alăpteze și, de asemenea, trebuie să nu fi făcut mamografii în ultimele 12 luni.

Totodată, femeile care doresc să beneficieze de mamografii gratuite în luna decembrie sau în oricare altă perioadă a anului trebuie să aibă adresa din buletin în unul dintre județele vizate de proiect.

Comentarii
Adauga un comentariu