Local

Medicii din Iași, înmărmuriți de povestea unei bătrâne cu cancer de rect! Singură, într-o casă de la țară, a auzit la televizor că se poate infecta cu COVID-19, dacă merge la spital! Femeia a suportat o durere cruntă și a ajuns la doctor în ultima clipă

Publicat: 01 oct. 2020
O bătrână
Caz șocant în Arad! O femeie de 64 de ani a decedat, după ce operatul de la ambulanță a spus „că pentru așa ceva ei nu vin”

Medicii de la Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se ocupă de un caz extrem de rar. O bătrână diagnosticată cu cancer de rect, care a trecut prin zeci de intervenții medicale, a ajuns la spital cu ultima suflare. Aceasta a povestit medicilor că a auzit la televizor că se poate infecta cu COVID-19, dacă merge la medic și a ales să suporte durerea acasă.

Situație greu de imaginat la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. O bătrână de 76 de ani a ajuns la Clinica de Hematologie, cu ultimele sale puteri. Deși era diagnosticată cu cancer de rect, ulcer duodenal, are amputație rectală, boli cardiovasculare multiple, infarcte cerebrale multiple și boli endocrinologice, petrecându-și ultimii ani din viață numai în spital, femeia a ales să sufere în tăcere, acasă. Bătrâna a povestit medicilor că, deși s-a simțit rău, i-a fost frică să meargă la spital. A auzit la televizor că te poți infecta cu COVID-19, dacă mergi la medic. De frică că va fi trimisă de copii la spital, nici măcar nu le-a spus cu ce dureri se confruntă.

Medicii se miră cum de femeia mai este încă în viață

O femeie de 76 de ani trăiește de câțiva ani singură, într-o casă de la țară. După ce soțul ei a decedat, femeia și-a alinat singurătatea îngrijind animalele și gospodăria. Are copii, dar fiecare e la casa lui. O vizitează, din vreme în vreme, dar nu suficient pentru a observa chinurile cumplite prin care trece bătrâna. Singura ei conexiune cu oamenii a rămas televizorul. Vecinii sunt speriați ca de moarte de infecția cu COVID-19 și abia de mai ies prin curte. Bătrâna, ajunsă aproape îngenunchiată de durere la spital, a povestit medicilor că timp de trei luni a suportat durerea bolilor pe care le are, de frica de a nu se infecta cu COVID-19. A auzit la televizor că bătrânii sunt cei mai expuși la infecția cu COVID-19 și a preferat să stea acasă.

Fără o bucată de stomac, cu cancer și amputație de rect, femeia de 76 de ani a supraviețuit printr-un miracol

De la vârsta de 48 de ani, femeia a trecut prin chinuri cumplite. A fost diagnosticată cu ulcer perforat și i s-a scos o porțiune de stomac. Ulterior, a fost diagnosticată cu cancer de rect și i s-a amputat rectul. A făcut ședințe de chimioterapie, dar nu au fost suficiente pentru ca boala să se retragă.

„Pacienta de 76 de ani este la prima internare la Clinica de Hematologie și are antecedente patologice multiple, gestroenterologice, ulcer perforat, prin care i s-a scos o porțiune de stomac, neoplasm rectosigmoidian cu amputație rectală, urmată de chimioterapie, cu anus contranaturii și sindrom anemic sever din anul 2007. Pacienta prezintă antecedente cardiovasculare multiple, antecedente neurologice, infarcte cerebrale multiple cu sidrom confuzional, dar și antecedente endocrinologice. Pacienta a ajuns la spital cu o stare alterată de trei luni”, spune dr. Oana Bădulescu, șefa Clinicii de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Trei luni a stat bătrânica în suferință și a crezut că poate-i trece. Nu a fost așa și a ajuns la spital în stare critică

În luna iunie, bătrâna a mers să-și facă un set de analize pentru că se simțea rău. Avea stare de oboseală, nu avea poftă de mâncare și avea sângerări cronice în cantitate mică. Medicii i-au spus atunci că are nevoie de internare, dar a preferat să meargă la căsuța ei de la țară, departe de COVID-19.

„Având în vedere perioada de pandemie, pacienta a temporizat venirea la medic și a ajuns la Clinica de Hematologie, în luna septembrie, cu sindrom anemic sever și hemoglobina extrem de scăzută. Pe perioada internării, pacienta a primit tratament de substituție cu masă eritrocitară, fier injectabil și vitaminoterapie. Evoluția ei este favorabilă și s-a echilibrat hemodinamic. Deși prezintă multiple afecțiuni, printre care se numără și cancerul de rect, multiple intervenții chirurgicale, pacienta continuă să lupte pentru viața ei. Bolile cu care a fost diagnosticată au componentă genetică”, mai spune dr. Oana Bădulescu.

Medicii spun că ieșenii nu mai donează sânge de frica de a nu se infecta cu COVID-19. Temerea este nejustificată

Deși au trecut aproape șapte luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus, oamenii încă se tem să meargă la spital. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că mulți ieșeni au refuzat transfuziile de sânge, iar alții au refuzat să doneze sânge de frica de a nu se infecta cu COVID-19. Bătrânica cu cancer de rect se află în aceeași poveste.

„Pacienții cu sindrom anemic sever au acces la sânge și la componente sanguine atât cât este posibil, acestea fiind adecvate și asigurate prin programul de transfuzie sanguină din cadrul sistemului de sănătate. Riscul transmiterii COVID-19 prin transferul de sânge sau componente sanguine este minim. Orice trasmitere de COVID-19 de la donator este mai probabilă pe cale respiratorie, decât pe cale parenterală. O strategie de comunicare mai activă cu pacienții este necesară pentru a aborda anxietatea donatorilor de sânge sau frica de a nu se infecta cu COVID-19”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu