Local

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă. Injecția contraceptivă, cea mai periculoasă metodă pe care femeile o folosesc: „Nu dă rezultate bune și provoacă afecțiuni grave” – FOTO

Publicat: 13 iul. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă. Injecția contraceptivă cea mai periculoasă metodă pe care femeile o folosesc Nu dă rezultate bune și provoacă afecțiuni grave - FOTO
Metodele de contracepție se află  între mituri și recomandări, medicii spun clar faptul că acestea au consecințe grave, și că nu există o metodă care să fie compatibilă pentru toate pacientele

Metodele de contracepție se află între mituri și recomandări, medicii spun clar faptul că acestea au consecințe grave și că nu există o metodă care să fie compatibilă pentru toate pacientele. Cele mai recomandate sunt contraceptivele combinate orale, care pe lângă prevenirea unei sarcini nedorite au și alte beneficii

Vârsta este un factor important atunci când vine vorba despre contracepție. Fetele cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, care nu au procreat, pot administra contraceptive orale combinate. Pentru femeile care au trecut prin două sau mai multe nașteri prin cezariană cel mai indicat este steriletul, care mai are un rol, anume cel de a preveni sinichea uterinică, adică lipirea pereților uterini și scăderea riscului de infecții intrauterine. Cea mai periculoasă metodă contraceptivă este injecția, pentru că aceasta poate provoca amenoree, ceea ce însemnă lipsa ciclului menstrual.

„De obicei, comprimatul oral combinat se folosește la vârstele reduse, de la 16 la 18 ani înainte, atunci când pacientele nu au procreat. De partea cealaltă, după o cezariană sau două, indicația majoră este steriletul, pentru că acesta nu se folosește doar cu scopul contraceptiv, îl punem și pentru a preveni sinichea uterinică, adică lipirea pereților uterini pentru a preveni infecțiile intrauterine, care nu trebuie să fie confundate cu cele vaginale.

Contracepția injectabilă s-a răspândit în toată lumea, însă nu a dat rezultate bune, pentru că provoacă amenoree după o lună două, refacerea ciclului, după această procedură este dificilă”, declară dr. Eduard Crauciuc, director medical al Maternității „Elena Doamna” din Iași.

Contraceptivele înseamnă mai mult decât prevenție

poză Maternitatea „Elena Doamna” din Iași
Femeile care suferă de boli asociate, precum hipertensiunea, obezitate sau varice, trebuie să evite pastila contraceptivă

Femeile care suferă de boli asociate, precum hipertensiune, obezitate sau varice, trebuie să evite pastila contraceptivă. Medicii obstetricieni afirmă că sunt uluiți de faptul că în ultimul timp au ieșit și pastile contraceptive care se administrează pe timpul alăptării.

„Problema contracepției este complexă, are o mulțime de factori de care trebuie să ținem cont. În primul rând, vârsta pacientei, apoi antecedentele obstetricale, avorturi sau nașteri, dacă acestea au fost prin operație de cezariană sau naturale, dacă au boli asociate, precum hipertensiune sau obezitate. Din cele trei mari metode de contracepție folosite curent, precum comprimatul oral, steriletul sau cele injectabile, oricare dintre ele trebuie adaptate după pacientă, ținând cont de o mulțime de factori.

Mai rămâne a patra metodă, cea chirurgicală, adică legătura de trompe uterine, care se face după ce pacienta a suportat două cezariene sau mai multe. Aceasta este practic definitivă și trebuie foarte bine gândită, din acest motiv se face cu acordul ambilor parteneri”, transmite dr. Eduard Crauciuc, director medical al Maternității „Elena Doamna” din Iași.

Specialiștii insistă pe faptul că nu se pot lua două paciente și să li se administreze același tratament contraceptiv pentru că este un lucru greșit care poate avea consecințe grave.

„Ne rămâne să alegem metoda contraceptivă care se potrivește cel mai bine pacientei respective, în funcție de vârstă, nașteri, cezariene, boli asociate, fenotipul. Evităm, de exemplu, pastila contraceptivă orală la pacientele cu diabet, hipertensiune sau varice. Există o multitudine de particularități, unele care sunt mai greu de înțeles, din afara specialității noastre.

Există contraceptive orale combinate, presto-progestative, sunt numai cu progesteron, este contracepție orală care se administrează în timpul alăptării mai nou, nu cu indicații absolute. Există tot felul de posibilități pe care medicii specialiști le cunosc foarte bine, încât nu putem să luăm două persoane și să le spunem «folosiți aceeași metodă contraceptivă», este greșit. Pentru fiecare persoană în parte trebuie indicat un anumit comprimat sau un anumit tip de sterilet.

Dacă apelăm la contracepție injectabilă de lungă durată, avem sau nu contraindicații”, adaugă dr. Eduard Crauciuc, director medical al Maternității „Elena Doamna” din Iași.

Metodele contraceptive, între mit și recomandări

poză cu un sterilet
Cea mai periculoasă metodă contraceptivă este injecția, pentru că aceasta poate provoca amenoree, ceea ce însemnă lipsa ciclului menstrual

Pentru a nu se ajunge la o sarcină nedorită, la vârsta de 16 ani, pentru minore se recomandă să administreze contraceptive orale combinate, care au și alte beneficii. Unul dintre ele este reglarea ciclului menstrual, care în perioada 16 și 18 ani suportă multe devieri.

„Minorele pot administra contracepție orală, este cel mai simplu lucru, care are efecte secundare reduse, mai ales pentru că de obicei, în perioada de dinainte de 18 ani au loc multe devieri ale menstruației din punct de vedere al duratei, al intervalului de apariție, până ce se regularizează ciclul de la sine, odată cu maturizarea organismului. Atunci, contraceptivul oral mai are și alte roluri, dispare treptat disminoreea, adică durerile. Ciclul se mai scurtează din punct de vedere al duratei și din punct de vedere al fluxului după câteva luni de administrarea a contraceptivelor orale, deci au efecte pozitive.

Decât să ne trezim cu o sarcină la 16 săptămâni, mai bine administram un contraceptiv oral și protejam organismul din punct de vedere obstetrical”, subliniază dr. Eduard Crauciuc, director medical al Maternității „Elena Doamna” din Iași.

Comentarii
  • El e uluit de felul lui,face reclama la ce-i prieste lui financiar mai pune mai dom’ doctor mana pe-o carticica nu-i pacat sa ramii uluit…

  • Steriletul provoaca cancer. E un corp strain introdus in p**sda, organsismul v.a incerca sa.l scoata afara. Majoritatea pacientelor cu sterilet montat au dezvoltat o multime de probleme(sangerari,tumori,etc)

    Dragi femei, nu va jucati cu sanatatea dvs. Aveti grija de pasarică!

    Cea mai indicata metoda e un plasture contraceptiv,luat de la farmacie, eu asa folosesc…tine 36 ore. Il folosesc doar cand e nevoie, nu are sens sa luati pastile anticonceptionale o luna de zile iar barbatul sa faca sex 2-3 ori pe luna si partidele alea sa dureze 1-2 minute. 😘

  • Asa e cand au toti retarzii accès la internet.
    Aveti exemplu clar dat de mandra de mai sus, Gaby Iasi.
    Daca ai avea sau poate chiar si ai o fata , asa ii vei explica si ei despre contraceptie ?
    Stim ça oamenii inteligenti nu mai fac copii si din pacate vedem zilnic cum cealalta catégorie nu se mai opreste din reproducere.
    Cu cat msi prost si msi sarac cu atat mai multi propasi in OCOL!

Adauga un comentariu