Actualitate

Medicii solicită retragerea din schema de tratament două medicamente împotriva virusului Covid-19: „Nu au niciun beneficiu, ci mai multe efecte secundare”

Publicat: 28 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii solicită retragerea din schema de tratament două medicamente împotriva virusului Covid-19 Nu au niciun beneficiu ci mai multe efecte secundare
Tratament împotriva noului coronavirus

Deşi la debutul pandemiei cu noul coronavirus tratamentele împotriva virusului erau eficiente, în momentul de faţă există medicamente care nu au niciun beneficiu, potrivit declaraţiei unor medici.

Astfel, în urma unor studii şi analize, doi medici au descoperit în ultima perioadă că există două medicamente aflate în schema de tratament împotriva virusului Covid-19, din România, au mai multe efecte secundare decât beneficii.

Doi medici declară că anumite medicamente Covid-19 nu sunt benefice

Cristian Băicuş, medic internist la Spitalul Colentina, precizează faptul că hidroxiclorochina aduce beneficiul scurtării bolii cu doar câteva zile, însă conform studiilor, rata de mortalitate a crescut considerabil în momentul în care s-a utilizat acest medicament.

”Concluzia este că hidroxiclorochina nu ajută pentru efectele principale pentru pacient, în cel mai bun caz hidroxiclorochina ajută doar că boala să fie mai scurtă cu între o zi şi trei zile. Când am făcut eu COVID, am luat eu două zile, după aceea m-au apucat durerile de burtă şi am renunţat.

Şi am renunţat mai mult pentru că nu prea credeam în el. Nu numai pentru nişte simple dureri de burtă, vă daţi seama, când te gândeşti că ceva îţi salvează viaţa nu te mai gândeşti la dureri de burtă, dar cum nu prea credeam în el am renunţat după două zile”, a transmis prof. dr. Cristian Băicuş, medic la Spitalul Colentina, membru al consiliului consultativ Cochrane România.

De asemenea, o intervenţie în ceea ce priveşte tratamentul cu Lopinavir-Ritonavir a avut-o şi medicul ieşean dr. Ionuţ Nistor, medic nefrolog la Spitalul Clinic de Urgenţă „Dr. C.I.” Parhon din Iaşi. Acesta a ţinut să adauge că în urma studiiolor, acest medicament nu aduce niciun benecificiu, ci sunt altele.

Memoriu transmis Ministerului Sănătății și INSP

Ambele cadre medicale au transmis un memoriu către Ministerul Sănătăţii şi către Institutul Naţional pentru Sănătate Publică, prin care se solicita retragerea din schema de tratament a pacienţilor infectaţi cu virusul Covid-19.

Medicii l-au adus în discuţie şi pe Didier Raoult, controversatul medic din Franţa care a susţinut încă de la începutul pandemiei tratamentul cu hidroxiclorichină.

”Începutul a fost haotic, după cum ne aducem aminte, am folosit terapii neconvenţionale, experimentale pentru a putea trata şi aşa se procedează atunci când nu ştii nimic despre o boală, foloseşti orice ai la îndemână la început.

După şapte luni putem spune că evidenţele au început să se acumuleze şi putem da deoparte câteva medicamente pe care le-am folosit până acum. Acest studiu de pe 5 octombrie arată că terapia cu Lopinavir este fără beneficiu în tratamentul bolnavilor cu COVID-19.

Sunt studii randomizate, făcute pe mii de pacienţi. Şi care din păcate arată că această terapie este fără beneficii, dimpotrivă putem spune că este o terapie asociată cu efecte adverse”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic la Spitalul CI Parhon.

Tratamentul cu cele două medicamente apare în schema de tratament aprobată prin ordinul nr. 487/23.03.2020.

”Cred că este nevoie să modificăm acest ordin de ministru cât mai urgent, prin prisma acestor evidenţe mai vechi sau mai noi şi să lăsăm în aceste protocoale doar ceea ce este până în prezent dovedit util”, a conchis conf. dr. Ionuț Nistor, medic la Spitalul CI Parhon.

Adauga un comentariu