Economic Local

Medicii veterinari din Iași au luat măsuri pentru închiderea focarului de Pestă porcină din Todirești

Publicat: 23 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii veterinari din Iași au luat măsuri pentru închiderea focarului de Pestă porcină din Todirești
Medicii veterinari din Iași închid în această săptămână ultimul focar de Pestă porcină africană

Medicii veterinari din Iași vor închide în această săptămână ultimul focar de Pestă porcină africană din comuna Todirești, din gospodării. În anul 2022 au fost închise 12 focare din gospodării, însă cele înregistrate la mistreți sunt în creștere

Specialiștii Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au luat măsurile pentru închiderea focarului de Pestă porcină africană (PPA), singurul din județul Iași, izbucnit la o gospodărie. Potrivit medicilor sanitar-veterinari pentru ca un focar să fie închis este nevoie de aplicarea măsurilor de biosecuritate pentru ca focarul să nu se extindă și la alte sate. De asemenea, specialiștii recomandă ieșenilor care au porci în gospodării să fie atenți de unde aduc hrana.

În anul 2022 au fost închise 12 focare din gospodării, din orașul Podu Iloaiei, comuna Țigănași, în satul Stejari, în satele Zagavia și Scobinți, comuna Scobinți, în satul Maxut, comuna Deleni, dar și în satul Todirel, din comuna Bârnova. Alte focare de PPA au izbucnit în satele Vânători și Cârniceni anul trecut și au fost închise.

Medicii veterinari din Iași trebuie să închidă focarele de Pestă porcină la mistreți

Cazurile de pestă porcină africană la mistreți sunt în creștere. Numai în ultima lună au fost descoperiți 230 de mistreți morți și alți 39 au fost vânați. Numărul de animale moarte din cauza acestui virus este în creștere, astfel că specialiștii iau măsuri pentru a reduce răspândirea Pestei porcine africane (PPA).

Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsește și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice, de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice în condiții de biosecuritate severă, dar și de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.

A crescut numărul de cazuri de Pestă porcină africană la mistreți

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, principalele cauze care duc la apariția de noi focare sunt intrarea/ieșirea porcinelor în/din exploatații fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora. De asemenea, scoaterea animalelor din zonele de restricție (protecție, supraveghere, zonă infectată), deci nerespectarea restricțiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească și să se aplice în aceste zone sunt alte cauze ale răspândirii virusului PPA.

Sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acestea constituind în permanență o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani), nerespectarea obligației de către deținători de a anunța medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i dețin apar îmbolnăviri și/sau mortalități, sunt alte cauze care duc la răspândirii Pestei porcine. Potrivit medicilor veterinari din Iași cazurile de pestă porcină la mistreți se închid în doi ani.

Adauga un comentariu