Prima pagină » Sanatate » Medicina ayurvedică te ajută să atingi echilibrul între minte, corp și spirit. Ce presupune un tratament ayurvedic
Medicina ayurvedică te ajută să atingi echilibrul între minte, corp și spirit. Ce presupune un tratament ayurvedic

Medicina ayurvedică te ajută să atingi echilibrul între minte, corp și spirit. Ce presupune un tratament ayurvedic

20 mai 2024, 15:01,
BZI.ro, în Sanatate

Medicina „ayurveda” (un cuvânt sanscrit care înseamnă „știința vieții” sau „cunoașterea vieții”) este unul dintre cele mai vechi sisteme de vindecare a întregului corp din lume. A fost dezvoltat acum mai mult de 5.000 de ani în India.

Medicina ayurveda. Cele cinci elemente de bază

Ayurveda se bazează pe credința că sănătatea și bunăstarea depind de un echilibru delicat între minte, corp, spirit și mediu. Scopul principal al medicinei ayurvedice este de a promova sănătatea și de a preveni, nu de a combate, boala. Dar tratamentele pot fi orientate și către probleme de sănătate specifice.

Ayurveda se bazează pe teoria că totul în univers – fie mort, fie viu – este interconectat. Dacă mintea, corpul și spiritul tău sunt în armonie cu universul, ai o sănătate bună. Atunci când ceva perturbă acest echilibru, te îmbolnăvești. Printre lucrurile care pot perturba acest echilibru se numără defectele genetice sau congenitale, leziunile, schimbările climatice și sezoniere, vârsta și propriile emoții.

Cei care practică medicina ayurveda cred că fiecare persoană este formată din cinci elemente de bază găsite în univers: eterul, aerul, focul, apa și pământul. Acestea se combină în corpul uman pentru a forma trei forțe vitale, sau energii, numite dosha, care controlează modul în care funcționează organismul. Acestea sunt vata dosha (eter și aer), pitta dosha (foc și apă), și kapha dosha (apă și pământ).

Fiecare persoană moștenește o combinație unică a celor trei dosha. Dar, de obicei, una este mai puternică decât celelalte. Fiecare dosha controlează o funcție diferită a corpului. Se crede că șansele tale de a te îmbolnăvi – și problemele de sănătate pe care le dezvolți – sunt legate de echilibrul doshelor tale.

Cele trei dosha. Una este întotdeauna predominantă

Vata Dosha. Cei care practică ayurveda cred că aceasta este cea mai puternică dintre cele trei doshe. Controlează funcțiile foarte de bază ale corpului, cum ar fi modul în care se divid celulele. De asemenea, controlează mintea, respirația, fluxul sanguin, funcția inimii și capacitatea de a elimina deșeurile prin intestin. Lucrurile care pot perturba aceste funcții sunt să mănânci prea curând după o masă, frica, durerea și să stai treaz până târziu.

Dacă vata este dosha ta dominantă, poți fi inteligent, creativ, energic și să fii predisus la schimbări bruște de dispoziție. Din punct de vedere fizic, ești mai firav și poți pierde ușor în greutate, și de obicei resimți frigul mai intens. Atunci când ești în dezechilibru, poți fi supra-stimulat, să suferi de anxietate, fobii și ai tendința să uiți diverse lucruri. De asemenea, poți fi mai susceptibil să ai afecțiuni precum astm, boli de inimă, probleme de piele și artrita reumatoidă. Dosha vata poate fi echilibrată făcând lucruri stabilizatoare, precum meditația, masajul, menținerea unui program regulat de somn și trezire și consumul de alimente calde și cu un gust mai blând.

Pitta Dosha. Această dosha controlează digestia, metabolismul și anumiți hormoni legați de pofta de mâncare. Lucrurile care pot perturba dosha pitta sunt să mănânci alimente acre sau picante, să petreci prea mult timp în soare și să sari peste mese. Dacă ai o energie dominantă în pitta, atunci poți fi orientat spre obiective, competitiv, încrezător și un lider natural. Fizic, poți avea o constituție medie, musculatură dezvoltată și tinde să îți fie cald tot timpul.

Când ești în dezechilibru, poți fi prea competitiv, morocănos, reacționezi repede la furie și ești impulsiv. Dacă pitta este dosha ta principală, se crede că ești mai susceptibil să ai afecțiuni precum boala Crohn, bolile de inimă, tensiune arterială crescută, indigestie și febră. Pentru a te echilibra este recomandat să te concentrezi pe alimente care sunt răcoritoare și ușoare, precum salatele, castraveții și practicarea moderării, dar și yoga cu mișcări lente.

Kapha Dosha. Se crede că dosha Kapha controlează creșterea mușchilor, forța și stabilitatea corpului, greutatea și sistemul imunitar. Lucrurile care pot perturba kapha includ siestele din cursul zilei, să mănânci prea multe alimente dulci și să mănânci sau să bei lucruri care conțin prea multă sare sau apă. Dacă aceasta este dosha ta principală, s-ar putea să ai o înclinație spre rutină, să te ții de cuvânt și să fii tolerant, calm și răbdător. Fizic, ai mai multe șanse să ai o constituție robustă și să câștigi ușor în greutate.

Când ești în dezechilibru, poți obosi ușor, să eviți asumarea de proiecte noi și să devii posesiv, încăpățânat și deprimat. Dacă ești dominant în kapha, ai putea avea mai multe șanse să dezvolți astm și alte tulburări respiratorii, cancer, diabet, greață după masă și obezitate. Pentru a reduce excesul de kapha (pământ și apă) și pentru a fi mai echilibrat, poți crește cantitatea de fructe și legume din dietă, și poți face exerciții care stimulează circulația sângelui, cum ar fi alergatul sau yoga – Salutul Soarelui.

Ce presupune un un plan de tratament

Un practician ayurvedic va crea un plan de tratament special conceput pentru tine. Acesta va lua în considerare constituția ta fizică și emoțională unică, precum și doshele primare și secundare. Vor folosi aceste informații pentru a lucra către obiectivul tratamentului, care este de a aduce mintea și corpul în echilibru.

Există mai multe instrumente folosite în medicina ayurvedică pentru a te ajuta să creezi armonie, să eviți bolile și să tratezi diverse afecțiuni pe care le-ai putea avea. Acestea includ:

Medicina pe bază de plante. O componentă cheie al medicinei ayurvedice, este folosită în diferite combinații, în funcție de dosha predominantă, și include lemn dulce, trifoi roșu, ghimbir și turmeric.

Programe de purificare. Cunoscute și sub numele de panchakarma, acestea sunt folosite pentru a curăța corpul de alimentele nedigerate prin practici precum purificarea sângelui, masajul, uleiurile medicinale, plantele, clisme și laxative.

Consiliere. Practicianul tău te va ajuta să înțelegi care este dosha ta, cum îți afectează viața și cum îți poți schimba stilul de viață pentru a crea mai mult echilibru și armonie.

Alte tratamente folosite în medicina ayurveda includ yoga, meditația, masajul cu uleiuri, exercițiile de respirație (cunoscute sub numele de pranayama) și repetarea mantrelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *