National

Medicul Adrian Marinescu, despre paralizia facială după vaccinare: „Nu trebuie să ne alarmăm”

Publicat: 05 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Adrian Marinescu despre paralizia facială după vaccinare Nu trebuie să ne alarmăm
Adrian Marinescu, medic infecționist al Institutului Matei Balș din Capitală

Adrian Marinescu, medic infecționist al Institutului Matei Balș din București, a vorbit vineri, la Antena 3, despre paralizia facială după vaccinare. El a explicat că este o reacție adversă extrem de rară, care nu trebuie să ne alarmeze. Mai mult, aceasta nu prezintă riscul de a deveni permanentă.

Medicul a vorbit despre această reacție adversă, în contextul în care trei cadre medicale au reclamat până acum efecte secundare puternice, imediat după administrarea serului anti-COVID-19. Cei trei medici au avut o paralizie ușoară a feței, dar și alte simptome.

„Nu trebuie să ne alarmăm – paralizia facială periferică, numită și paralizia Bell, înseamnă practic afectarea nervului facial printr-un sindrom inflamator, cel mai adesea. Este trecută într-adevăr între efectele adverse și în cazul vaccinului împotriva SARS-COV-2, dar intră la reacții foarte rare.

Ca să ne dăm seama că este așa, putem să vedem că în lume, din multe milioane care deja s-au vaccinat, vom număra pe degete aceste cazuri. Oricum, sunt situații care se rezolvă foarte repede”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Întrebat dacă există riscul ca paralizia facială să se permanentizeze, dr. Adrian Marinescu a răspuns:

„Nu, nu există acest risc. Să știți că cei care au avut un prim episod cu paralizie facială au o probabililate foarte mică, de 5-6% de a repeta și în viitor. Sunt persoane care au de obicei un istoric: ori au mai avut paralizii faciale, ori un anumit istoric ce poate să predispună”, a explicat Marinescu.

Un medic din 32 de ani din Vâlcea a acuzat paralizie facială, imediat după vaccinare

La aproximativ 10 minute după ce i-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19, un medic a avut reacții adverse puternice. Apoi, cadrul medical a ajuns la Urgențe. Între timp, a făcut și frisoane, tensiune mare și au apărut contracții musculare.

Este vorba despre o doctoriță de 32 de ani din Vâlcea, care a decis să vină la București, pentru investigații amănunțite. Ministerul Sănătății anunță următoarele:

„În acest moment, pacienta se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice. Iar reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech-Pfizer, este una rară, care se manifestă însă și la alte tipuri de vaccinuri.”, a declarat Ministerul Sănătății, citat de Antena 3.

Pareza facială, printre reacțiile adverse rare ale vaccinului Pfizer

„Pareza facială este descrisă în reacțiile vaccinului, ca și adenopatiile.”, a declarat Claudia Capp, medic coordonator al centrului de vaccinare.

Potrivit Antena 3, medicul are 32 de ani și nu a avut reacții după prima doză. Pe 28 ianuarie, a revenit la centrul de imunizare, amenajat la Spitalul nr. 2 din Vâlcea pentru rapel. Serul i-a fost injectat chiar de către coordonatoarea centrului.

„S-a prezentat la vaccinare, i s-a întocmit fișa, temperatura normală și s-a efectuat vaccinul.”, a declarat Claudia Capp.

Întrebată dacă femeia se simțea rău în momentul în care a venit la vaccinare, coordonatoarea a oferit următorul răspuns.

„Nu, nu, altfel nu o vaccinam. La aproximativ 10-15 minute, a apărut o tahicardie în jur de 120-130, o tensiune de 15 cu 9 și, la un moment dat, niște frisoane.”, a declarat Claudia Capp, coordonatoarea centrului de vaccinare din Vâlcea.

Adauga un comentariu