National

Medicul Adrian Streinu-Cercel, despre suplimentele alimentare: „De multe ori fac rău”

Publicat: 15 iun. 2021
Medicul Adrian Streinu-Cercel

Medicul Adrian Streinu-Cercel trage un semnal de alarmă în privința suplimentelor alimentare. El susține că acestea pot face mai mult rău decât bine, putând chiar să interacționeze cu terapia aplicată anumitor pacienți.

Marți, 15 iunie 2021, preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, spune că problema suplimentelor alimentare ar trebui dezbătută și legiferată, deoarece tot mai mulți oameni se lasă influențați de reclame, „care mai de care mai năstruşnice” și, în acest fel, ajung să își facă rău.

„Mă uit la televizor şi văd că e plin de reclame de suplimente alimentare, care mai de care mai năstruşnice, poate ar trebui să avem o atitudine faţă de aceste suplimente alimentare (…). De multe ori fac rău şi fac interacţiuni medicamentoase cu terapia pe care o aplicăm pacienţilor noştri (…). Poate ar fi un subiect de dezbătut şi de luat în consideraţie, să legiferăm cumva această problemă”, a afirmat Streinu-Cercel la lansarea rezultatelor studiului „Servicii Farmaceutice în România. Realităţi şi provocări post-pandemice”, eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Adrian Streinu-Cercel: „Nu se mai poate rămâne cu sistemul vechi”

O problemă importantă, evidențiată de medicul Adrian Streinu-Cercel, este cea care se referă la constituirea preţului la medicamente. El este de părere că prețul trebuie modificat rapid, pentru că reprezintă calitatea vieții pacienților.

„Nu se mai poate rămâne cu sistemul vechi, ultimul preţ din Europa, şi pauperizăm piaţa românească de medicamente pentru că, ce să vezi, nu trebuie să avem cel mai mic preţ. Preţul este calitatea vieţii pacienţilor noştri şi piaţa pacienţilor noştri, ăsta e preţul şi ăsta trebuie modificat rapid şi e o chestie de ordin de ministru. Nu e nu ştiu ce fantasmagorie, nu e nu ştiu ce calcul de mers pe stele, ci este de un ordin de ministru”, a susţinut Streinu-Cercel.

Despre colectarea medicamentelor expirate, președintele Comisiei pentru sănătate din Senat spune că este necesară realizarea unor campanii, în urma cărora oamenii să primească un bonus, de exemplu vitamina C.

„Eu aş face campanii de colectare a medicamentelor expirate de la casele oamenilor. Oamenii nu ştiu ce să facă cu ele şi le aruncă la gunoi. Aş da şi un bonus, aş da vitamina C, are gust bun şi îl pişcă puţin la limbă şi atunci să facem o chestie în aşa fel încât să-i motivăm să-şi adune (medicamentele expirate – n.r.). Dacă vă veţi duce la dulăpiorul din baie din fiecare apartament, unde se ţin medicamentele în mod necorespunzător, o să găsim numai medicamente expirate şi majoritatea sunt antibiotice, pe care la un moment dat le iau, evident, cu efectele secundare neplăcute”, a punctat Streinu-Cercel.

După ce au fost promulgate legea suplimentelor, legea alergiilor, legea prevenţiei, au fost extrem de contestate de profesioniştii din sistem

De asemenea, Diana Păun, consilier prezidenţial, a adus în discuție un concurs desfăşurat recent la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, în cadrul căruia studenţii de la Farmacie au realizat un proiect prin care se rezolvă problema medicamentelor expirate, iniţiativă pe care oficialul din Administraţia Prezidenţială a catalogat-o drept „salutară”.

În legătură cu suplimentele alimentare, consilierul prezindețial a criticat legea în domeniu.

„Bănuiesc că toată lumea ştie că după ce, timp de cinci ani, legea suplimentelor alimentare a zăcut în Parlament, ea fost trecută pe repede înainte şi a ajuns la promulgare acum două luni. Domnul preşedinte a trimis-o la Curtea Constituţională, CCR a considerat că legea este constituţională şi a trebuit să fie promulgată, dar ea aduce în discuţie nenumărate probleme pe care, de altfel, le-aţi menţionat. Care este concluzia?

Cred că e foarte important ca, în momentul în care legea este elaborată, să răspundă tuturor problemelor, să fie o lege de calitate, coerentă, de necombătut din punct de vedere tehnic şi bineînţeles asumarea politică aparţine Parlamentului, tocmai pentru ca să nu ne mai întâlnim cu situaţiile pe care le-aţi menţionat. Şi legea suplimentelor, legea alergiilor, legea prevenţiei, care, după ce au fost promulgate, au fost extrem de contestate de profesioniştii din sistem”, a afirmat consilierul prezidenţial.

Adauga un comentariu