National

Medicul Cristian Oancea: „Va urma şi valul al treilea al pandemiei, în februarie – martie, şi este posibil să ne prindă cu spitalele pline”

Publicat: 18 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Cristian Oancea Va urma şi valul al treilea al pandemiei în februarie - martie şi este posibil să ne prindă cu spitalele pline
"În ultimul timp, unii experţi au atras atenţia la nivel internaţional şi naţional că va urma şi valul al treilea al pandemiei, în februarie - martie, şi este posibil ca acest val să ne prindă cu spitalele pline.”

Miercuri, 18 noiembrie, dr. Cristian Oancea, secretarul general al Societăţii Române de Pneumologie (SRP), a vorbit în cadrul evenimentului online dedicat „Lunii sănătăţii plămânilor” despre posibilitatea apariției unui al treilea val al pandemiei provocate de noul coronavirus. Acesta ar putea apărea în perioada februarie-martie a anului următor.

„În ultimul timp, unii experţi au atras atenţia la nivel internaţional şi naţional că va urma şi valul al treilea al pandemiei, în februarie – martie, şi este posibil ca acest val să ne prindă cu spitalele pline. Vaccinările trebuie obligatoriu făcute antigripal şi antipneumpcocic. Personal, m-am vaccinat cu ambele, anul acesta. Dar trebuie să ţinem minte că nu acesta este vaccinul care să ne protejeze de COVID-19. Vaccinările antigripale şi antipneumococice nu protejează de COVID-19, dar conform unor studii, vaccinarea antigripală reduce cu 40% riscul de infectare cu coronavirus, ceea ce este foarte important. Ele reduc morbiditatea şi mortalitatea la grupurile de risc, inclusiv la personalul medico-sanitar.

Accentuez acest aspect pentru că sunt convins că odată cu apariţia vaccinului va exista iarăşi un curent de conspiraţionişti, care vor spune că sunt metale grele, că omorâm oamenii etc. Ne trebuie inclusiv o lege a vaccinării”, a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, Cristian Oancea.

Cristian Oancea, despre măsurile de protecție și despre masca din material textil

Pneumologul a evidențiat importanța măsurilor de protecție împotriva virusului SARS-Cov-2, amintind purtatul măştii, distanţarea sanitară, spălarea mâinilor şi neatingerea nasului, a feţei şi a ochilor cu mâinile nespălate, fiindcă acestea sunt principalele porţi de intrare a virusului în organism.

Cristian Oancea a vorbit și despre masca de protecție din material textil. Aprecizat că nu este la fel de eficientă precum o mască medicală, deoarece dacă este un virus sau un contact cu un pacient infectat, microparticulele de virus pot să adere pe masca de bumbac sau de pânză şi rămân acolo, putând fi inhalate de persoana care o poartă. Acest lucru se întîmplă, deoarece masca din material textil riscă să fie repurtată, fără a fi dezinfectată și sterilizată.

„Fiecare pacient are o patologie particulară”

Cristian Oancea a declarat, printre altele, că acest virus este unul incert și controversat, deoarece atunci când se găsește un tratament eficient, a doua zi își pierde din proprietăți și nu mai este primit la fel de bine.

„Cercetătorii au făcut şase clustere care pot prezice o evoluţie severă, dar fiecare pacient are o patologie particulară. Ne bazăm foarte mult în practica noastră pneumologică pe imagistică în COVID şi nu trebuie să facem din computer tomograf o metodă de sceening. În ţara noastră, diagnosticul încă se bazează pe RT-PCR şi s-a introdus în spitalele care au unităţi de primiri urgenţe testele rapide cu un grad de sensibilitate ridicat, de 90 – 93%”, a menţionat pneumologul.

Cristian Oancea şi-a finalizat intervenția, spunând că infecția provocată de noul coronavirus este o boală nouă, care evoluează impredictibil, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile, cu faptori de risc precum diabetul, obezitatea, HTA, neoplaziile.

„Am făcut un studiu care arată că cea mai mare rată de mortalitate este în ATI. La pacienţii intubaţi am făcut un studiu care indică sub 10% rata de supravieţuire. La noi în spital este de 6%. Per total, la ATI, incluzându-i şi pe cei care nu sunt intubaţi, rata de supravieţuire este de 33-34%. Încă, şi la această dată, nu avem o strategie eficientă de tratament, aşteptăm vaccinul care sperăm să vină în ianuarie şi trebuie să personalizăm schema de terapie de la caz la caz”, a încheiat Cristian Oancea.

Adauga un comentariu