Actualitate

Medicul psihiatru Șerban Turliuc și un asistent medical de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, infectați cu coronavirus! O anchetă epidemiologică se desfășoară în unitatea medicală

Publicat: 06 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul psihiatru Șerban Turliuc și un asistent medical de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași infectați cu coronavirus O anchetă epidemiologică se desfășoară în unitatea medicală

UPDATE: „Medicul Ştefan Turliuc a fost externat, va sta 14 zile în autoizolare. El a fost internat câteva ore într-un salon cu un pacient depistat pozitiv la coronavirus. Primul test care a fost făcut şi a ieşit pozitiv nu a fost făcut la noi, în unitatea medicală, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. A fost făcut la Institutul de Psihiatrie Socola. Următoarele două teste care au fost făcute la noi au ieşit negative. După 14 zile va fi retestat, el va sta 14 zile în autoizolare la domiciliu”, a declarat prof. Dr. Carmen Dorobat, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Ambele teste PCR, cel pozitiv şi ulterior cel negativ, au fost făcute la IRO. Testul PCR are o precizie de 96%, iar cel rapid de 60%.

La Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași a început o anchetă epidemiologică după ce medicul Șerban Turliuc și un asistent medical au fost depistați pozitiv la infecția cu coronavirus. Managerul unității medicale, Bogdan Șaramet, spune că virusul a fost adus în spital de către cele două cadre medicale. Ieri, 5 mai, s-au prelevat probele la 30 de pacienți și cadre medicale, urmând ca în aceste zile să se recolteze probele la alte 166 de persoane. Dintre cei care vor fi testați fac parte 16 pacienți din Pavilionul I femei și 100 de cadre medicale, iar în Pavilionul Wincler vor fi testați 24 de pacienți și 26 de cadre medicale

O anchetă epidemiologică a început la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași după ce două cadre medicale au fost depistate pozitiv la infecția cu coronavirus. Este vorba despre medicul Șerban Turliuc și un asistent medical. Doctorul psihiatru este de la Pavilionul I femei și asistentul medical de la Pavilionul Wincler, unități care vor fi închise. Niciun pacient nu va fi externat și niciunul nu se va mai interna până la finalizarea anchetei epidemiologice, dar și până la finalizarea retestării. Cadrele medicale care lucrează în aceste două pavilioane ale Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași nu vor mai putea pleca acasă până la retestare. Managerul spitalului, Bogdan Șaramet, spune că virusul a venit din afara spitalului întrucât triajul epidemiologic al pacienților este extrem de strict. Există suspiciunea că medicul Șerban Turliuc s-ar fi contaminat la cabinetul privat pe care îl deține și în care dă consultații.

Medicul psihiatru Șerban Turliuc a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase, iar familia rămâne izolată la domiciliu

La Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, după cum susține managerul Bogdan Șaramet, nu există nicio șansă ca pacienții să fi adus coronavirusul în spital și asta pentru că triajul epidemiologic este extrem de riguros. Medicul psihiatru Șerban Turliuc a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, iar soția și copilul vor rămâne izolați la domiciliu. Ieri a început testarea pacienților și a cadrelor medicale din cele două pavilioane.

„Există o anchetă epidemiologică în curs. Am recoltat astăzi probele la 30 de pacienți și cadre medicale, urmând ca zilele acestea să testăm personalul medical și pacienții din cele două pavilioane. În Pavilionul I femei avem 16 pacienți internați și 100 de cadre medicale, iar în Pavilionul Wincler avem 24 de pacienți și 26 de cadre medicale. Medicul epidemiolog al spitalului va depista care sunt contacții direcți ai celor două cadre medicale infectate cu coronavirus. Ulterior și acestea vor fi testate”, spune Bogdan Șaramet, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.

Medicul psihiatru s-ar fi putut infecta cu coronavirus de la unul dintre pacienții săi care vin la cabinetul privat

Bogdan Șaramet, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași, spune că medicul Șerban Turliuc a cerut testarea în ziua în care a observat că are febră. Din spital, așa cum spune Bogdan Șaramet, ar fi fost imposibil ca medicul să se fi infectat. Există filtre extrem de riguroase pentru pacienți. Surse ale redactorilor cotidianului BZI spun că dr. Șerban Turliuc ar fi foarte activ la cabinetul său privat unde oferă consultații psihiatrice.

Acolo există cea mai mare șansă de a se fi infectat. Medicul a dat dovadă de inconștiență având în vedere faptul că, așa cum spun surse ale redactorilor BZI, a avut febră timp de mai multe zile și nu s-a prezentat la spital. Acesta s-a prezentat la raportul de gardă și s-a plimbat printre pacienți în condițiile în care exista suspiciunea să aibă COVID-19. Soția sa, dr. Dana Turliuc, medic neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, a fost testată de 4 ori, iar rezultatul a fost negativ de fiecare dată.

Bogdan Șaramet, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași: „Probabilitatea de a se fi infectat de la pacienți este de 1%”

La Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, încă de la începutul pandemiei de coronavirus s-au creat filtre extrem de riguroase pentru pacienți. Din acest motiv, Bogdan Șaramet, managerul unității medicale, susține că virusul a venit din exterior și că cele 2 cadre medicale depistate cu coronavirus s-au infectat în exteriorul spitalului.

„Probabilitatea de a se fi infectat de la pacienți este de 1%. Avem create 3 zone în care pacienții stau timp de 21 de zile, cât e perioada de incubație a virusului, iar mai apoi intră în spital. Avem o zonă tampon în care ținem pacientul o zi până vin rezultatele în urma testării, iar mai apoi, dacă testul a ieșit negativ, îl băgăm într-un alt pavilion unde îl ținem 14 zile, și mai apoi îl transferăm în alt pavilion până se împlinesc 21 de zile, termenul maxim demonstrat de incubație a coronavirusului. Abia după ce ne asigurăm că pacientul nu este infectat, îl băgăm în spital. Procedând astfel, am ținut în tot acest timp coronavirusul departe de Institutul de Psihiatrie «Socola din Iași»”, spune Bogdan Șaramet.

La Spitalul „Sf. Maria” din Iași au fost depistate 4 cadre medicale cu coronavirus, iar la Spitalul de Neurochirurgie, 44

În urmă cu două săptămâni, la Spitalul „Sf. Maria” din Iași au fost depistate pozitiv la infecția cu coronavirus 4 cadre medicale. Au fost testate atunci 40 de persoane dintre care 4 pacienți și 36 de cadre medicale. Timp de o săptămână, la Clinica a treia Pediatrie nu s-a mai internat niciun copil și niciun cadru medical nu a mai ieșit din unitatea medicală. Tot în urmă cu 2 săptămâni, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, 44 de cadre medicale și pacienți au fost depistați pozitiv la infecția cu coronavirus. În urma anchetei epidemiologice, focarul a fost stins, cadrele medicale au fost reinstruite, iar în spital s-au primit doar urgențele medicale.

Adauga un comentariu