National

Medicul Radu Țincu, despre vaccinurile împotriva COVID-19: Nu putem să ne vaccinăm la fiecare 4 luni

Publicat: 18 ian. 2022
Radu Țincu în prim plan, în spate fiind două cadre medicale îmbrăcate în combinezoane
Radu Țincu a vorbit despre a patra doză de vaccin și despre sistemul imunitar care ar putea suferi dacă administrăm la fiecare 4 luni câte un vaccin

Medicul de Terapie Intensivă, Radu Țincu, a avut o intervenţie la un post de televiziune legat de vaccinurile împotriva COVID-19. Specialistul este de părere că trebuie să fie găsită o soluţie la vaccinare și că oamenii nu pot să se vaccineze odată la 4 luni.

În trecut, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății susţinea faptul că sistemul imunitar suferă în urma adiministrării constante a dozelor de vaccin. La nivel de țară

Medicul Radu Țincu consideră că trebuie să fie găsită o soluție împotriva COVID-19 în contextul în care nu putem să ne vaccim la fiecare 4 luni

Într-o declaraţie făcută la un post de televiziune, mediul de Terapie Intensivă, Radu Țincu a explicat faptul că sistemul imunitar are de suferit în urma administrării, la fiecare 4 luni, a vaccinului împotriva COVID-19. Specialistul consideră că trebuie modificată compoziția vaccinului pentru a putea să administrăm o singură dată pe an:

„Nu o să putem să biciuim sistemul imunitar la nesfârşit ca să ajungem cu acest nivel de anticorpi încât să elimine variante mutante. Cred că la un moment dat, ca şi în cazul gripei, trebuie să modificăm compoziţia vaccinului astfel încât ea să fie suficient de potrivită pentru a neutraliza aceste variante virale”, a spus medicul, luni seară, la Antena 3.

Nu există niciun studiu științific care să spună că a patra doză de vaccin este eficientă

În altă ordinde de idei, Radu Țincu observă faptul că sunt state care s-au grăbit să administreze a patra doză de vaccin în pofida faptului că până la ora actuală nu există vreun studiu științific legat de eficiența dozei. Medicul consideră că în acest moment sunt doar speculații despre eficiența celei de-a patra doză de vaccin:

„Decât să ne vaccinăm într-un an de zile de patru ori mai bine modificăm compoziţia vaccinului pentru variantele circulante şi ne vaccinăm o dată pe an.

Până la acest moment nu avem niciun studiu ştiinţific care să ateste eficienţa celei de-a patra doze care să crească gradul de protecţie pentru varianta Omicron. În acest moment sunt doar speculaţii cu privire la aceasta a patra doză. Au fost state care s-au grăbit să o administreze fără să existe studii ştiinţifice publicate”, a mai spus medicul.

Vă aducem aminte faptul că țări cum ar fi Israel au început campania de vaccinare cu cea dea patra doză de vaccin împotriva COVID-19. În altă ordine de idei, Valeriu Gheorgiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România afirma faptul că toate persoanele își vor face trei doze de vaccin, iar după 6 luni o vor face pe cea de-a patra.

Alexandru Rafila susținea că sistemul imunitar are de suferit din cauza vaccinurilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat faptul că sistemul imunitar are de suferit din cauza administrării vaccinurilor împotriva COVID-19. Medicul a comentat afirmațiile lui Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului care afirma că există o supraîncărcare a sistemului imunitar din cauza vaccinurilor:

 

Probabil că se referea la suprastimulare, dacă administrăm doze din acelaşi vaccin la intervale tot mai scurte de timp şi cred că are dreptate, pentru că nu se referea la doza a treia, de booster, ci de la o potenţială doză a patra. S-a discutat în unele state referitor la această doză, unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficienţe imunologice pentru că răspund mai greu la vaccinare, dar în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de faţă că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea – e adevărat că previne formele grave şi decesul – trebuie adaptat noilor tulpini circulante şi lucrul ăsta îl vedem şi la gripă.

În fiecare an, facem o dată pe an, nu de două sau de trei ori pe an vaccin gripal şi lucrul ăsta probabil că se va întâmpla şi cu acest vaccin împotriva noului coronavirus, care de fapt e nou tot timpul, vedeţi, apar tulpini mutante care scapă răspunsului imun generat de vaccinul care a fost dezvoltat pentru varianta iniţială”

 
Adauga un comentariu