Actualitate

Medicul Vasile Astărăstoae nu se va vaccina: „Nu mă vaccinez ca să-mi arăt mușchii la TV. Mă fac de râs!“

Publicat: 21 ian. 2021
Vasile Astărăstoae
Medicul și profesorul ieșean Vasile Astărăstoae amână momentul vaccinării anti-COVID-19

Medicul și profesorul universitar ieșean Vasile Astărăstoae a declarat că nu se va vaccina.

Vasile Astărăstoae susține că așteaptă vaccinul companiilor care nu se grăbesc în studiile pe care le fac, spunând, în glumă, că nu dorește să se vaccineze acum deoarece s-ar face de râs pentru că nu are cum să-și arate mușchii la TV, așa cum fac alții.

„Nu mă voi vaccina. Eu nu dau sfaturi. Singurul lucru pentru care m-am bătut este să se respecte autonomia pacientului și să fie cu consimțământ și informat, nu obligatoriu. Când consimțământul acesta nu este chiar informat este cu totul altceva. De fapt consimțământul în momentul de față a ajuns un mijloc de protecție pentru medici și nu de respect de autonomie“, a declarat Vasile Astărăstoae.

Vasile Astărăstoae: „Aștept vaccinurile care o să apară mai târziu pe piață“

Profesorul universitar ieșean a precizat că prefer să aștepte vaccinurile care vor apare mai târziu de la firme care lucrează pe îndelete.

„Eu aștept dacă va fi nevoie când mă vaccinez acele vaccinuri chiar prin această tehnologie, deși nu prea am încredere în ea dar asta este o problemă strict personală, care o să apară pe piață mai târziu de la Johnson&Johnson, Sanofi sau Smith Kline și mai sunt câteva firme. Ele lucrează pe îndelete fără să se grăbească și să fie într-o cursă contracronometru pentru că respectă toate fazele de elaborare a unui vaccin. Dacă îmi voi da seama că se întâmplă ceva și este mult mai grav decât ce este în prezent mă gândesc să mă vaccinez. Acum nu mă vaccinez din alt motiv. Am văzut că toate lumea apare și își arată bicepșii. Ai mei nu se compară cu cei care apar la TV și nu vreau să mă fac de râs.

„Am îndoieli că 10 milioane de oameni vor fi vaccinați în România“

Medicul ieșean s-a arătat circumspect în legătură cu cifra avansată de premierul Florin Cîțu, de 10 milioane de români vaccinați până la finele lunii septembrie.

„Am îndoieli că 10 milioane de oameni vor fi vaccinați în România. Este foarte greu. Cu personalul medical a fost simplu, că erau în spital, dar de exemplu la țară cum o să fie? Cu medicul de familie? E o activitate greu de stăpânit…

Deocamdată toate studiile arată că imunitatea este de cam de 6 luni de zile.  Până când durează vaccinarea unii își pierd imunitatea și se pot infecta din nou”, a menționat Vasile Astărăstoae.

„Există semne de întrebare cu privire la eficiență, dar mai ales cu privire la efectele pe termen lung“

Profesorul universitar ieșean este de părere că există semne de întrebare cu privire la eficiență, dar mai ales cu privire la efectele pe termen lung.

„Am observat o chestiune foarte gravă, ca și cum cei care nu se vaccinează comit o infrațiune. Hai să privim lucrurile foarte clar. În momentul de față există niște semne de întrebare. Există semne de întrebare cu privire la eficiență, dar mai ales cu privire la efectele pe termen lung. Trebuie să pui această întrebare. Lumea trebuie să știe. Toate vaccinurile care s-au pus pe piață sunt cu aprobare condiționată și sunt trecute la FDA și EMA în faza trei. Adică persoanele vaccinate trebuie să fie monitorizate timp de trei ani de zile, dar nu te duci și te uiți la el și spui: arată bine. Monitorizat înseamnă investigații, testarea anticorpilor etc. și binînțeles efectele secundare pe termen mediu. Unele persoane sunt reticiente, prudente. Dacă nu se vaccinează nu înseamnă că sunt infractori sau înapoiați”, a mai spus Vasile Astărăstoae.

Comentarii
  • Acum se vede adevarata fata a acestui cheag spagar. Parca si el primise ceva mita pela UMF, alaturi de o alta cucoana. S-ar putea sa ma insel, dar nu mai conteaza. Deci nici Astarastoaie nu se vaccineaza. Interesant.

  • Nici eu deocamdata deloc !, eu nu vreu sa fiu voluntar asa cum sunt toti ceilalti voluntari pe semnatura in testarea unor vaccinuri in testare pe populatie !, mai ales ca totate institutele producatoare nu raspund in nici un fel pentru eventualele reactii adverse ale testelor tip vaccin

  • Cand il numesti „cheag”, intr-adevar nu mai conteaza si te autocalifici pentru categoria „blocatar nacajit de Bularga”. Pu.limea romana morometiana isi da cu parerea.

  • Intrebare: DIN MOMENT CE S-A PUS ÎNTR-UN SONDAJ NAȚIONAL INTREBAREA „VREȚI SĂ VĂ VACCINAȚI?” CU VARIANTELE DA/NU/ NU ȘTIU, TOTUȘI SE FAC PRESIUNI ȘI AMENINȚĂRI CĂTRE CEI CARE AU ALES ALTCEVA DECÂT ÎȘI DORESC CEI MAAAAAARI!?

Adauga un comentariu