National

Medicul Virgil Musta anunță că au murit șase persoane, pentru că nu au mai avut loc la Terapie Intensivă

Publicat: 09 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Virgil Musta anunță că au murit șase persoane pentru că nu au mai avut loc la Terapie Intensivă
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara

Duminică, 8 noiembrie, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, șase persoane au murit, fiindcă nu au mai avut loc la ATI. Medicul Virgil Musta susține informația: „Azi-noapte au murit șase, erau cazuri grave, trebuiau transferate în Terapie și nu aveam loc.”

Medicii timișoreni au fost puși într-o situație grea. Au trebuit să externeze pacienți COVID-19, care sufereau de forme medii, pentru a-i putea interna pe cei care se aflau în stare gravă. Astfel, în noaptea de duminică spre luni, șase bolnavi de COVID-19 internați pe secții non-ATI, au murit, după ce starea lor s-a agravat. Era necesar transferul acestora la ATI, însă nu au mai existat locuri disponibile.

„Azi-noapte au murit șase, erau cazuri grave, trebuiau transferate în Terapie și nu aveam loc în Terapie. Saturează și nu mai avem loc unde să-i punem, îi punem la oxigen maxim, dar situația este foarte dificilă, atât timp cât Terapiile sunt pline.

Dacă desaturează sub 70, atunci trebuie duși repede la Terapie Intensivă”, a precizat Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Medicul Virgil Musta a precizat că toți cei șase pacienți aveau comorbidități. Cu toate acestea, Musta avertizează că trebuie acționat urgent.

„Toți cei care s-au stins în noaptea de duminică spre luni au avut comorbidități, dar nu sunt primii care mor pe secție pentru că nu mai este loc în ATI, susține dr. Musta.

“Nu sunt primii, numărul lor tot crește, poate și vremea… Și înainte de COVID, pe frig și ceață, ei decedau. Ne confruntăm cu acest risc de a deceda, pentru că nu avem loc să îi mutăm pe ATI. Trebuie acționat rapid”, a subliniat acesta.

Virgil Musta a anticipat această situație încă de săptămâna trecută

Încă de săptămâna trecută, medicul anunța că toate cele 14 paturi din secția ATI ale spitalului erau ocupate, și nu mai existau paturi pentru pacienți bolnavi de COVID-19 care aveau nevoie de oxigen.

Atunci, Virgil Musta spunea că situația este extrem de dificilă. În momentul de față, România se confruntă cu o creștere alarmantă a noilor cazuri de infectare cu noul coronavirus. Mai mult, țara va mai avea de suferit, până măsurile nou impuse își vor arăta efectele: ”Asta înseamnă că la două – trei săptămâni de la luarea unor măsuri vom putea avea rezultate. Până atunci cazurile vor crește, situația din terapiile intensive este critică”

„Încă avem o capacitate de creștere a locurilor, dar cred că se vor regăși tot mai greu”, a spus medicul, adăugând că paciențîi care au nevoie de oxigen este posibil să nu mai poată beneficia de asistență medicală, iar „formele severe cel mai probabil vor deveni forme critice și unii vor deceda”, spunea Virgil Musta săptămâna trecută.

Spitalul Victor Babeș din Timișoara deține 185 de paturi non-ATI și 14 paturi ATI.

Medicul Virgil Musta, despre eficiența măștii de protecție

Medicul din Timișoara vorbește despre cum masca de protecție ajută la limitarea răspândirii noului coronavirus și recomandă purtarea corectă a acesteia.

„Cea mai importantă este purtarea măștii, pentru că aceasta te protejează împotriva transmiterii directe a virusului. Dacă ea este purtată la orice contact între 2 persoane, șansa de a scădea numărul de cazuri crește simțitor. Avem speranța că poate, poate pandemia să nu mai fie trend ascendent și să înceapă să scadă.

Foarte multă lume poartă mască, din păcate nu toată lumea este atentă la modul în care o poartă. Am văzut de multe ori masca, folosită probabil de prea multe ori ea se lărgește și cade sub bărbie, așa că acoperă gura, dar nasul este undeva afară. Poate este și o metodă de a respira mai ușor, dar important este ca atunci când te întâlnești cu cineva, să îți controlezi masca să fie pusă peste nas. Când mergi pe stradă”, a declarat Virgil Musta.

Adauga un comentariu