Boli si tratamente

Modificarile hormonale in timpul menopauzei scad masa musculara, dar activitatea fizica ar putea incetini declinul

Publicat: 07 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Modificarile hormonale in timpul menopauzei scad masa musculara dar activitatea fizica ar putea incetini declinul
Menopauza scade masa mulculara

Menopauza scade masa mulculara. Un studiu amplu asupra femeilor de varsta mijlocie arata ca modificarile legate de varsta in muschiul scheletului fac parte din viata de zi cu zi pentru femeile trecute de 50 de ani. In acest timp, femeile trec de la perimenopauza la postmenopauza si productia de estrogen inceteaza. Pierderea estrogenului are efect asupra muschilor si duce la scaderea masei musculare. Activitatea fizica in toate formele sale poate ajuta la mentinerea masei musculare in viata de mijloc.

„Stiam deja ca estrogenul are un rol in reglarea proprietatilor musculare”, spune studentul la doctorat Hanna-Kaarina Juppi, potrivit Medical Express. „Urmand starea hormonala, masurand multe aspecte ale muschilor si luand in considerare imbatranirea cronologica simultana a femeilor care trec prin tranzitia menopauzei, am putut demonstra ca scaderea masei musculare are loc deja in perioada de postmenopauza timpurie.”

Menopauza scade masa mulculara

In studiul actual, dimensiunea muschilor a fost masurata in stare de perimenopauza si imediat dupa intrarea in postmenopauza, cand menstruatia s-a oprit definitiv. Femeile aveau in medie 51 de ani si jumatate la inceputul studiului si 53 de ani la masuratorile finale, astfel incat durata medie a tranzitiei la menopauza a fost de un an si jumatate. Timpul necesar unei femei pentru a trece prin menopauza este unic: in acest studiu a variat de la mai putin de sase luni la mai mult de trei ani. In acest timp, scaderea masei musculare a fost in medie de un procent.

Juppi sustne ca „schimbarea observata nu pare mult, dar ceea ce este semnificativ este ca declinul se intampla intr-o perioada scurta de timp si poate avea un impact asupra metabolismului, deoarece muschii sunt regulatori importanti ai metabolismului intregului corp.”

Activitatea fizica a fost asociata pozitiv cu mentinerea masei musculare in timpul tranzitiei menopauzei. Femeile care erau mai active au avut o masa musculara mai mare inainte si dupa menopauza in comparatie cu femeile mai putin active. Se pare ca, desi singura menopauza scade masa musculara, activitatea fizica de-a lungul varstei de mijloc poate ajuta femeile sa incetineasca schimbarea.

Adauga un comentariu