Local

Mesaj emoționat către ieșeni. Pentru că se apropie Sărbătorile de Iarnă, medicii fac apeluri disperate. „Stocurile de componente sanguine s-au epuizat. Vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a da speranță oamenilor a căror viață depinde de dumneavoastră!”

Publicat: 25 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mesaj emoționat către ieșeni. Pentru că se apropie Sărbătorile de Iarnă medicii fac apeluri disperate. Stocurile de componente sanguine s-au epuizat. Vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a da speranță oamenilor a căror viață depinde de dumneavoastră
Dr. Lavinia Scripcaru face un apel disperat către donatori. Rezervele sanguine sunt la limită, iar viața pacienților din spitalele ieșene stă în mâinile lor

Problema lipsei acute de sânge din spitalele ieșene îi pune în dificultate pe medici, dar cel mai grav este faptul că viața pacienților este pusă în pericol. Se fac apeluri disperate către donatori și posibili donatori. Programul de lucru al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine va fi modificat în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021

Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Iași au transmis un mesaj emoționat către donatori și posibilii donatori care pot salva viața pacienților aflați în dificultate. Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, medicii încearcă din răsputeri să crească rezervele de sânge. Trebuie precizat faptul că în perioadă imediat următoare, mai exact de pe data de 30 noiembrie și până pe data 1 decembrie 2021, inclusiv, programul de lucru al CRT Iași va fi întrerupt. Pe data de 29 noiembrie 2021 va fi program normal de la ora 07:00 la ora 15:00.

„Stimați și dragi donatori și potențiali donatori de sânge, se apropie sărbătorile de iarnă. Cu cât vom ajuta pe mai mulți să își sărbătorească viața, cu atât vom avea mai multe motive de sărbătoare în viețile noastre. Vă așteptăm alături de noi, pentru că împreună să dăruim celor aflați în nevoie. Cel mai frumos cadou: «șansa la viață». Vă aducem la cunoștință că programul de lucru al CRTS Iași suferă o mică modificare în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021, când va fi liber”, au precizat reprezentanții CRTS Iași.

Dr. Lavinia Scripcaru: „Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că nevoia de sânge este zilnică”

Se fac în continuare apeluri disperate către toți posibilii donatori din județul Iași! Medicii ieșeni nu mai reușesc să facă față lipsei acute de sânge! Zilnic, zeci de pacienți au nevoie de transfuzii sanguine, iar viața lor este pusă în pericol. În spitalele din Iași, lipsa acută de sânge este o adevărată problemă de mai mulți ani. Cea mai afectată unitate spitalicească este Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași, deoarece acolo ajung cei mai mulți pacienți în stare foarte gravă și este nevoie urgentă de sânge. Medicii sunt nevoiți să ia din rezervele altor spitale sau centre de transfuzii din întreaga zonă a Moldovei.

„Facem un apel de suflet pentru viață. Stocurile de componente sanguine s-au epuizat. În spitale, pacienții așteaptă ajutorul nostru, iar așteptarea le poate pune viața în pericol. Ați arătat întotdeauna că sunteți oameni pentru oameni, că vă pasă, că puteți da speranță vieții celor care vă așteaptă ca pe marii eroi necunoscuți. Vă reamintim că nevoile de componente sanguine sunt zilnice, iar fără dumneavoastră, imposibil de asigurat. Vă mulțumim și vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a da speranță oamenilor a căror viață depinde de dumneavoastră. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că nevoia de sânge este zilnică.

Nu avem ce face, ne străduim să rezolvăm cât se poate solicitările din spitale, bineînțeles că nu reușim să le acoperim în totalitate. Este posibil ca și spitalele, știind că este un deficit de componente sanguine, să solicite mai mult decât chiar au nevoie. Lucrurile se tot rostogolesc și încercăm să o ducem la capăt. Media donatorilor pentru 10 zile este de 45 pe zi, iar în mare parte aceștia sunt rude sau prieteni ai pacienților”, este mesajul transmis de dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS din Iași.

Intervențiile chirurgicale sunt amânate din cauza lipsei de sânge

Intervențiile chirurgicale sunt amânate câteva zile din cauza lipsei de sânge. Viața pacienților stă în mâinile donatorilor. Cadrele medicale au precizat că spitalele ieșene se confruntă cu această criză de mai mulți ani. Din cauza lipsei acute de sânge, unele dintre intervențiile chirurgicale și ortopedice se amână. Zilnic, aproximativ doi pacienți sunt amânați, în afara situațiilor de urgență, pentru a putea să fie asigurată o minimă cantitate de sânge în preoperator și care poate fi necesară în timpul intervenției chirurgicale. Se aduce sânge din toate județele Moldovei. În ciuda eforturilor, nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna.

Depășită de cererea foarte mare de sânge, conducerea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iași se gândește la reluarea caravanelor mobile de donații. O echipă specială cu medici va merge chiar la domiciliu sau la sediul firmelor pentru a colecta sânge, dacă situația pandemică le va permite. Medicii ieșeni au mai trecut prin această situație, fiind nevoiți să se roage de donatori și să le bată la ușă pentru a dona.

Adauga un comentariu