Meseria pe care tinerii din România o evită este cea de vânzător. Tot mai puțini tineri sunt interesați de jobul de vânzător, iar patronii se confruntă cu o lipsă acută de personal în acest domeniu. Pentru a-i atrage pe viitori candidați, angajatorii schimbă numele jobului și vin cu oferte și beneficii atractive.
Meseria pe care tinerii din România o evită!
O meserie de care se feresc tot mai mulți tineri români este cea de vânzător. Motivul principal pare a fi percepția negativă asupra acestei ocupații. În unele medii, jobul de vânzător este văzut ca lipsit de perspectiva avansării sau prestigiu, determinându-i pe tineri să îl evite. Din această cauză, angajatorii încearcă să schimbe numele meseriei, folosind termeni moderni și mai atractivi în anunțurile de angajare, cum ar fi „consilier de vânzări” sau „membru al echipei de vânzări.” Salariile vânzătorilor variază considerabil în funcție de angajator și locație.
„Tinerii nu mai vor să se angajeze ca vânzători! Pentru a-i atrage și a-i face să se simtă importanți, proprietarii de magazine au început să folosească anunțuri din ce în ce mai „marketizate”, de tipul „Angajăm consilier de vânzări” sau „Căutăm colegi în echipa de vânzări!” Dacă nu „mușcă” la termenul vânzător, poate vor „mușca” la consilier de vânzări.”, a scris Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România pe rețelele de socializare.
În România, tot mai puțini tineri sunt interesați de jobul de vânzător, o meserie cândva căutată. În prezent, angajatorii se confruntă cu o lipsă acută de personal în acest domeniu și recurg la diferite metode de promovare pentru a face posturile de vânzători mai atractive.
Cele mai sigure locuri de muncă
Deși multe locuri de muncă sunt amenințate de restructurări de activitate sau chiar de dispariție pentru că vor putea fi înlocuite de Inteligența Artificială, există profesii care nu pot fi niciodată influențate de inovațiile tehnologice. Medicina reprezintă unul dintre cele mai sigure domenii. Indiferent de inovațiile tehnologice, oamenii vor avea mereu nevoie de servicii medicale, iar medicii nu vor putea fi înlocuiți niciodată de AI. De asemenea, profesii precum cele de farmacist sunt la fel de stabile, având în vedere necesitatea continuă de a furniza tratamente pentru diverse afecțiuni.
În ciuda digitalizării, programatorii rămân unii dintre cei mai căutați specialiști pe piața muncii. În același timp, profesorii, chiar și în România, sunt protejați de șomaj, datorită cerinței constante de meditații și formare a noilor generații. Cei care desfășoară activități prin care asigură siguranța publicului larg tind să fie la mare căutare, în ciuda a ceea ce se întâmplă cu economia. Unele locuri de muncă obișnuite în domeniul siguranței publice sunt polițist, pompier, ofițer de penitenciare, paznic de securitate. Toate aceste meserii sunt sigure, fiind indispensabile societății și se adaptează constant la schimbările economice. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar Inteligența Artificială va fi folosită în diferite sectoare. Cert este că anumite profesii nu vor fi niciodată în pericol, fiind considerate cele mai sigure de pe piața muncii.
Alte meserii însă sunt evitate mai ales de către tineri. Una dintre ele este cea de vânzător, ocupație care nu mai stârnește interesul românilor. Din acest motiv, patronii vor să schimbe denumirea meseriei și să atragă cât mai mult personal.