Mama si copilul

Metale toxice in mancarea bebelusilor. Unul din patru produse contine arsenic, plumb, mercur si cadmiu

Publicat: 29 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Metale toxice in mancarea bebelusilor. Unul din patru produse contine arsenic plumb mercur si cadmiu
metale toxice in mancarea bebelusilor

Metale toxice in mancarea bebelusilor, aceasta este concluzia socanta a unui studiu care a analizat sute de recipiente cu alimente comercializate sub diferite marci. Mai exact, 95% din alimentele pentru copii testate contin metale toxice care au ca efect scaderea potentialului intelectual.

Un studiu publicat de Healthy Babies Bright Future (HBBF), un ONG din SUA, a tras inca o data un semnal de alarma cu privire la hrana pentru bebelusi. Este vorba despre produse ambalate si comercializata sub diverse branduri. Studiul a descoperit metale toxice in aproape toate sortimentele analizate. Mai exact, 95% din alimentele pentru copii testate contineau urme de substante chimice toxice, inclusiv plumb si arsenic.

Problema este veche de zeci de ani, relateaza HBBF. Aceste teste atat ale unor produse cunoscute, cat si ale unor nise arata ca exista o expunere continua pe scara larga la metale grele. Studiul a cautat urme de arsenic, plumb, cadmiu si mercur in zeci de marci. S-a descoperit ca unul din patru alimente pentru copii contineau toate cele patru metale. De asemenea, 40% din produsele analizate contineau trei dintre acestea.

„Chiar si in cantitatile gasite in alimente, acesti contaminanti pot modifica creierul in curs de dezvoltare si pot eroda IQ-ul unui copil. Impactul creste cu fiecare masa sau gustare pe care un bebelus o consuma”, au avertizat cercetatorii.

Metale toxice in mancarea bebelusilor: plumbul, cel mai frecvent

HBBF a testat 13 tipuri diferite de alimente in 168 de recipiente pentru alimente pentru bebelusi. Hrana a provenit de la 61 de marci, inclusiv nume populare precum Gerber, Beech-Nut, Earth’s Best, Parents Choice si Enfamil. Dintre toate articolele testate, doar 9 nu au avut metale toxice.

Urmele de plumb au fost cele mai frecvente, o anumita cantitate fiind gasita in 94% din probele testate. In cantitati mari, expunerea la plumb poate deteriora dezvoltarea creierului unui copil. Arsenicul a fost gasit in 73% din probele testate, iar patru din cele sapte cereale pentru orez pentru copii testate au avut niveluri de arsenic care au depasit limita adimisa de FDA. Arsenicul este un cancerigen cunoscut si poate contribui, de asemenea, la boli de inima, potrivit FDA.

Parintii sfatuiti sa limiteze consumul de orez la bebelusi

Deoarece orezul este o sursa comuna de arsenic, multi experti in sanatate sfatuiesc parintii sa limiteze consumul de orez al copiilor mici. Arsenicul este un element care apare in mod natural, in apa, sol. In loc de gustari cu orez expandat, HBBF sugereaza schimbarea cu gustari fara orez. Si in loc de cereale de orez instant, parintii ar putea opta pentru produse cu mai multe tipuri de cereale sau fulgi de ovaz.

Chiar si sucurile de fructe pot contine arsenic sau plumb, asa ca grupul recomanda parintilor sa ofere copiilor sa bea apa, care are cu 68% mai putine metale grele toxice. De asemenea, parintii sunt sfatuiti sa-si hraneasca bebelusii cu o varietate de legume, nu doar cu morcovi si cartofi dulci.

Raportul a subliniat, de asemenea, ca nu exista „o limita federala de siguranta aplicabila” pentru metalele grele pentru majoritatea alimentelor pentru copii testate. HBBF solicita companiilor de produse alimentare pentru copii sa ia masuri suplimentare pentru a reduce metalele grele din produsele lor. De asemenea, ONG-ul a solicitat FDA sa adopte standarde mai dure.

Adauga un comentariu