Metoda prin care tot mai mulți români își găsesc un loc de muncă este prin intermediul platformelor online. Piața muncii devine tot mai competitivă, iar platformele de recrutare au un succes uriaș. Iată domeniile care au un număr record de joburi.
Metoda prin care tot mai mulți români își găsesc un loc de muncă
Piața muncii din România devine tot mai competitivă, cu un număr mare de candidați care își caută un nou job. Potrivit platformei eJobs, numărul mediu de aplicări per post a ajuns la 45,4, înregistrând o creștere de 15% față de anul trecut. Peste 2 milioane de aplicări au fost înregistrate pe eJobs.ro de la începutul anului și până acum pentru cele aproape 50.000 de joburi postate pe platformă. Asta înseamnă o medie de 45,4 aplicări pe job, procent cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Domeniile spre care au mers cele mai multe aplicări au fost retailul, serviciile, call center / BPO, servicii financiare, IT / telecom și turism. Mai puțin solicitate au fost sectoare precum sport, beauty, spa, educație, training, entertainment sau imobiliare. Cele mai multe aplicări continuă să vină dinspre segmentul de vârstă 25-35 de ani, urmat de categoria 18-24 de ani și apoi 36-45 de ani, în timp ce grupele de vârstă 45+ și – 18 aduc cele mai mici volume de aplicări. Creșterea generală a numărului total de aplicări și numărului mediu de aplicări pe job se aplică joburilor din România și celor remote.
„Pe toți indicatorii măsurați, este evidentă că interesul candidaților pentru a-și găsi un loc de muncă este mai mare decât anul trecut. A crescut nu doar numărul de aplicări, dar și numărul de candidați nou intrați în platformă care se află în căutare activă de joburi. Prin urmare, a crescut, implicit, și numărul mediu de aplicări per job. De la începutul anului și până acum, au fost create aproape 46.000 de conturi noi de candidat, ceea ce înseamnă o evoluție de 19% față de 2024.”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs.
Românii, dornici să își schimbe jobul
Tot mai mulți români vor să își schimbe locul de muncă în 2025, iar unii vor să își găsească de muncă în străinătate. Un studiu recent arată că 4 din 10 români vor schimbări pe plan profesional în acest an. 22,6% dintre angajații români își doresc o mărire salarială în 2025, în timp ce 40% plănuiesc să-și schimbe locul de muncă, fie pentru a avansa în carieră, fie din cauza pierderii jobului în 2024. Ana Călugăru, director de comunicare eJobs România a vorbit despre schimbările de pe piața muncii și despre dorințele angajaților în noul an.
„Pe primul loc rămâne dorința de a-și schimba jobul. La fel de sus se află și speranța că vor primi o majorare salarială de faptul că avem inflație crescută și atunci cu siguranță asta le influențează puterea de cumpărare și au nevoie de mai mulți bani. O nouă angajare este în topul opțiunilor pe care le au pentru 2025, apoi foarte important pentru cei care lucrează este să reușească să-și creeze un echilibru între viața personală și profesională, să poată să le îmbine mai bine.”
Un raport recent arată că tot mai mulți români își caută un loc de muncă pe platformele de profil, iar joburi atractive sunt disponibile de la începutul anului.