Actualitate

Micuții care dormeau sub cerul liber lângă lacul Ezăreni și-au găsit o locuință provizorie! Autoritățile au anunțat că nu vor mai lua minorii de lângă părinți! Decizia nu este definitivă

Publicat: 06 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Micuții care dormeau sub cerul liber lângă lacul Ezăreni și-au găsit o locuință provizorie Autoritățile au anunțat că nu vor mai lua minorii de lângă părinți Decizia nu este definitivă
Micuții care dormeau sub cerul liber lângă lacul Ezăreni și-au găsit o locuință provizorie

Micuții care dormeau sub cerul liber lângă lacul Ezăreni și-au găsit o locuință provizorie. Un localnic din satul Horpaz, comuna Miroslava s-a oferit să-i ajute pentru a nu fi luați de către autorități. Momentan, Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Iași a anunțat că nu va prelua copiii. Condiția este ca aceștia să aibă unde să locuiască

Cei 4 minori care dormeau sub cerul liber lângă lacul Ezăreni au fost ajutați de un localnic din satul Horpaz, din comuna Miroslava, județul Iași. După ce reprezentanții DGASPC Iași au anunțat că vor lua copiii din cauza condițiilor precare de trai, Florin Surdu, tatăl minorilor, a umblat prin sat și a bătut din poartă în poartă pentru a cere ajutorul. Din disperarea de a nu-și pierde copiii, Florin s-a împotrivit reprezentanților DGASPC Iași și le-a garantat că va găsi o soluție. A doua zi, copiii erau deja duși la o rudă îndepărtată, iar Florin căuta disperat o locuință.

Cei 4 micuți care dormeau sub cerul liber lângă lacul Ezăreni și-au găsit o locuință proviziorie. După ce poza cu cei mici dormind pe pătură lângă lacul Ezăreni din comuna Miroslava a devenit virală, reprezentanții DGASPC Iași au anunțat că îi vor lua pe minori. Florin Surdu, tatăl copiilor, și soția acestuia, au amenințat că se vor sinucide dacă nu vor rămâne lângă copii. Vineri, o veste avea să limpezească apele.

„Joi au venit cei de la Protecția Copilului și mi-au zis că-mi iau copiii. Atunci am făcut efectiv o criză și eu, și soția. Nu ne putem imagina fără copii. Le-am promis că vom face tot posibilul să găsim o soluție și să nu ne ia copilașii. I-am trimis pe cei mici la o cumătră în Horpaz și eu m-am dus din poartă-n poartă să rog oamenii să mă ajute”, mai spune Florin Surdu.

Joi, 2 iulie, după ce cotidianul BZI a publicat povestea celor 4 micuți care dormeau sub cerul liber lângă lacul Ezăreni, reprezentanții DGASPC au vrut să ia copiii. La insistențele părinților, s-a găsit o soluție, iar tatăl a găsit și o locuință provizorie pentru copii.

„Când am auzit că vor să ne ia copiii, i-am întrebat ce aș putea să fac să nu mi-i ia. Mi s-a zis că trebuie să le găsesc o locuință. Am sunat o cumătră de la capăt Horpaz și am rugat-o să-i primească. I-a primit, iar eu m-am dus din casă în casă și am bătut la poartă și întrebam dacă nu au o cămăruță și pentru noi, că-mi vor lua copiii. Am dat peste un domn cu suflet mare care mi-a dat aici două cămeruțe. Trebuie să le pregătesc și să le aranjez și apoi chem copiii acasă”, adaugă Florin Surdu.

Din păcate, proprietarul casei nu-i va putea găzdui pe cei mici pentru totdeauna în imobilul pe care îl deține. Florin Surdu, tatăl celor micuți, povestește că a mers la Primăria Miroslava, unde i s-a promis că va primi 500 de metri de pământ pe care își va putea construi propria locuință.

„Am mers la domnul primar și i-am spus să mă ajute. Omul mi-a zis că o să-mi dea pământ să-mi fac casă. Avem nevoie de materiale de construcție. Eu am căruță cu cai și mă descurc, mă mai duc la oameni cu ziua și mai reușesc să fac un bănuț, dar nu cred că-mi ajung. Oamenii din sat mă știu că sunt un om muncitor și cuminte, și mă ajută. Fără ei nu am fi reușit să supraviețuim până azi. Sperăm ca până la toamnă să reușim să facem măcar o cămăruță”, mai spune Florin, tatăl copiilor.

În câteva zile, micuții care dormeau sub cerul liber lângă lacul Ezăreni se vor putea muta într-o locuință. Nu vor mai fi nevoiți să doarmă în mijlocul câmpului. Locuința este provizorie și pentru a nu fi luați de lângă părinți, în scurt timp, copiii vor trebui să aibă o locuință. Familia Surdu are 7 copii, dintre care 4 sunt minori și 3 majori. Familia Surdu a ajuns să doarmă sub cerul liber, lângă lacul Ezăreni din comuna Miroslava, județul Iași. Florin Surdu, tatăl celor 4 minori, povestește că au ajuns în această situație după ce soacra lui a vândut, fără să anunțe pe nimeni, pământul pe care bărbatul construise o casă. De câteva zile, Florin și familia lui dorm pe lacul Ezăreni.

„Am ajuns în această situație după ce am stat în chirie la mai multe persoane. Am stat 25 de ani la soacra mea împreună cu toți copiii și alți membri de familie ai soției mele. Acolo mi-am construit o casă pentru copii. Într-o zi a venit un bărbat care ne-a spus să evacuăm casa pentru că terenul a fost vândut. Soacra mea a dispărut pur și simplu. Ne-a anunțat că a vândut pământul. Pe acel loc de pământ din satul Horpaz stăteam vreo 15 oameni, fii ai soacrei mele și nepoți. Ne-a lăsat, fără nicio explicație, pe toți pe drumuri”, povestește Florin.

Povestea familiei Surdu a devenit virală după ce, în urma unei fotografii făcute de un localnic, reporterii BZI au mers și au discutat cu aceștia. Cei 4 micuți și părinții lor au nevoie disperată de ajutorul dumneavoastră. De aceea, cei care doresc să doneze bani sau materiale de construcție, pot lua legătura cu Florin Surdu, tatăl celor mici, la numărul de telefon: 0755.779.509. Chiar dacă părinții celor 4 minori nu au o situație financiară prea bună și muncesc de pe o zi pe alta, aceștia nu au vrut să renunțe la copiii lor și au fost întotdeauna alături de ei. Împreună îi putem ajuta pe membrii familiei Surdu să rămână împreună.

Adauga un comentariu