Pe străzile din Iași se vând în această perioadă mii de ghiocei. Alina Bucătaru culege florile din pădurile din Gârbești sau Dumești și le vinde în fiecare an pe străzile din Iași
Mii de ghiocei sunt vânduți în aceste zile pe străzile din municipiul Iași. Alina Bucătaru este femeia care vine din comuna Dumești și vinde an de an sute de flori pe stradă. De altfel, Alina vinde ghiocei din luna decembrie 2021. Acum, florile se găsesc aproape la orice colț de stradă. Ghioceii sunt culeși din pădurile de la Dumești și Gârbești din județul Iași.
”În pădurea de la Dumești, care este la 20 km de Iași, «vestitorii primăverii» au înflorit, de fapt, cu o săptămână înainte de Crăciun. De atunci am început să-i culeg și vin să-i vând zilnic. Nu am un preț fix, îi dau și cu 1 leu buchetul, numai să nu plec cu ei înapoi. Dimineața stau aici câteva ore să vând florile pe care le culeg seara. Adun câte 60 de fire de ghiocei ca să pot face maximum 20 de buchete. Nu culeg mai mulți pentru că se ofilesc și nu pot veni mai multe zile cu ei. Prefer să vin cu mai puțini ghiocei și să-i vând. După câteva ore petrecute aici, când ajung acasă, le dau copiilor să mănânce, apoi merg în pădure, să culeg ghioceii pentru a doua zi. Scot ghioceii cu tot cu bulb din pământ, cu furca. Este greu, pentru că pământul este tare, dar m-am învățat. Vin foarte mulți oameni în pădure la Dumești pentru a culege ghiocei, dar nu prea găsesc. Sunt pâlcuri rare în anumite locuri, pot spune că am noroc că le cunosc de mulți ani, de când mă ocup de asta, știu exact locurile în care îi găsesc și merg fix acolo”, spune Alina Bucătaru, femeia care vinde ghiocei lângă Librăria „Casa Cărții”.
Alina Bucătaru câștigă aproape 50 de lei pe zi din vânzarea ghioceilor
Alina mai vinde ghiocei în coșuri din nuiele pentru a face mai mulți bani.
”Pentru câțiva lei în plus, fac și coșuri din nuiele, sunt mici, pentru 3 fire de ghiocei, dar au un aspect plăcut. Multe persoane cumpără aceste coșuri doar pentru că sunt mici și pot fi refolosite, pot fi puse în ele și alte flori”, adaugă Alina Bucătaru.
Femeia reușește să facă zilnic între 30 și 50 de lei din vânzarea ghioceilor. Aceasta a povestit că, pe tot parcursul anului, vine și cu flori, urzici sau bureți. În edițiile anterioare ale cotidianului BZI a fost publicat un articol legat de secretele privind păstrarea florilor.
Costel Vișan vinde ghiocei împreună cu copilul de 5 ani
La rândul său, Costel Vișan vine din satul Gârbești, comuna Țibana, pentru a vinde ghiocei pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași.
”Vin de la Gârbești să fac bani, până începe munca la țară, ca să ma pot duce cu ziua. Nu avem serviciu nici eu, nici soția, lucrăm unde găsim în sat ca să facem bani pentru a-i crește pe cei 2 copii. Acum vând ghiocei pe stradă. Vin o zi da, una nu”, spune Costel Vișan.
Acesta a adăugat că vine împreună cu băiețelul său, în vârstă de 5 ani, deoarece mulți trecători înclină mai degrabă să cumpere flori de la copii, decât de la adulți.
”Vin cu băiatul, stăm unul la un colț de stradă și unul – la celălalt. Pe băiat îl iau cu mine deoarece el reușește să vândă mai mult, trecătorilor li se face milă de copil și mai primește și câte ceva de mâncare astfel”, adaugă Costel Vișan.
În edițiile anterioare ale cotidianului BZI a fost publicat un articol despre bărbatul care umblă cu un coș de flori la braț în centrul Iașului. Vânzarea ghioceilor pe străzile din Iași începe din luna decembrie.