Local

Mii de ieșeni pot fi afectați de această decizie a judecătorilor! Un bărbat a obținut daune morale după ce a fost trecut pe „lista rușinii” (Exclusiv)

Publicat: 01 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mii de ieșeni pot fi afectați de această decizie a judecătorilor Un bărbat a obținut daune morale după ce a fost trecut pe lista rușinii Exclusiv
Un bărbat din Iași, care a dat în judecată municipalitatea, a obținut daune morale după ce a fost trecut pe așa-numita "listă a rușinii"

Un bărbat a câștigat un proces intentat municipalității după ce a fost trecut pe „lista rușinii”. Edilii și Virgil Dragoș Rotaru au contestat decizia primelor două instanțe, dar judecătorii ieșeni au respins recursurile. Bărbatul ceruse despăgubiri și obținuse o victorie și la primele instanțe de judecată

Mii de ieșeni pot fi afectați de această sentință emisă de judecători! Un bărbat a obținut daune morale după ce a fost trecut pe „lista rușinii”! Acesta a plătit o datorie pe care o contestase în instanță. Astfel, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au pus punct procesului în care Dragoș Virgil Rotaru a dat în judecată municipalitatea.

„Instanța respinge recursul declarat de Dragoș Virgil Rotaru. Constată nul recursul declarat de Municipiul Iași. Definitivă”, au menționat recent judecătorii ieșeni.

Amintim că, inițial, acțiunea formulată de Dragoș Virgil Rotaru a fost admisă în parte de Judecătoria Iași. Astfel, în urmă cu mai bine de un an, magistrații au obligat municipalitatea să îi achite ieșeanului daune morale de 15.000 de lei. Ulterior, decizia a fost contestată atât de bărbat, cât și de reprezentanții municipalității.

De unde a pornit scandalul legat de „lista rușinii”

Procesul a început pe data de 12 februarie 2019. Dragoș Virgil Rotaru le-a cerut judecătorilor să oblige Municipiul Iași la plata de daune morale, respectiv de 200 de lei pentru fiecare zi, în scopul acoperirii prejudiciului suferit ca urmare a publicării numelui acestuia pe lista debitorilor, începând cu 31 ianuarie 2018 și până în momentul epuizării faptei. Ieșeanul a afirmat că a fost notificat pentru neplata unei presupuse datorii la bugetul local, pe care el o contestase. Presupusa datorie era în cuantum de aproximativ 6.800 de lei și viza o clădire cu destinație nerezidențială din municipiul Iași. Potrivit acestuia, numele său ar fi urmat să fie trecut pe lista datornicilor, în cazul în care nu ar fi răspuns la notificare.

„Municipiul Iași, prin autoritatea administrativă fiscală, a emis pe numele.meu acte administrativ-fiscale ce au fost anulate în mod definitiv. Am formulat împotriva Deciziei de impunere emisă pe numele meu o contestație administrativă și, în condițiile în care aceasta nu fusese încă soluționată, am fost înștiințat, prin notificarea din 8 ianuarie 2018, că neplata debitului imputat până pe 31 ianuarie 2018 va fi asimilată consimțământului meu expres în vederea publicării numelui pe lista debitorilor de pe pagina de Internet proprie a municipalității. Am răspuns la acea adresă, arătând că nu îmi exprim un asemenea acord și că am formulat o contestație administrativă împotriva titlului de creanță”, a susținut ieșeanul.

Potrivit acestuia, răspunsul său viza în mod evident refuzul său în vederea prelucrării datelor cu caracter personal.

Ce a spus ieșeanul referitor la întreaga situație

Dragoș Virgil Rotaru a mai spus că, deși se considera nevinovat, pe 29 iunie 2018, a plătit suma de 7.040,04 lei. Bărbatul a mai arătat că, în urma admiterii recursului de Curtea de Apel Iași, pe 19 noiembrie 2018 au fost anulate în mod definitiv actele administrative-fiscale emise pe numele său și care au stat la baza înscrierii sale pe „lista rușinii”.

„După data soluționării definitive a dosarului, numele meu a figurat în continuare pe cele două liste în format pdf ce puteau fi găsite prin intermediul motorului de căutare Google pe Internet, fiind atașate unor link-uri, astfel încât am solicitat să mi se comunice numărul de zile în care numele meu a figurat pe această listă, fără a fi făcută nicio mențiune la rubrica în care era trecut cu privire la vreun litigiu”, a subliniat ieșeanul.

La rândul lor, reprezentanții municipalității au invocat excepția inadmisibilității cererii de chemare în judecată, iar, pe fondul cauzei, au solicitat respingerea ca neîntemeiată a cererii.

„În cazul de față, rezultă în mod evident din cuprinsul tuturor înscrisurilor depuse la dosar, dar și din recunoașterile parțiale ale pârâtului, că reclamantul a continuat să figureze în lista debitorilor, după achitarea debitului și chiar după ce titlul de creanță în baza căruia fusese înregistrat acest debit a fost anulat. Instanța reține că nu a fost consemnată la niciun moment contestarea de către reclamant a debitului înregistrat pe această listă, deși exista rubrică specială în acest sens, iar organului fiscal îi revenea obligația de a efectua aceste mențiuni”, au arătat judecătorii ieșeni.

Din câte se pare, pe lista respectivă se aflau peste 1.000 de ieșeni, care s-ar putea regăsi într-o situație similară.

Adauga un comentariu