Actualitate

Ministerul Afacerilor Externe face precizări despre românii testaţi pozitiv cu coroanavirus, aflați în Grecia

Publicat: 16 iul. 2020
Grecia extinde restricțiile de călătorie! Turiștii români care vor să viziteze această țară trebuie să știe acest lucru
Grecia extinde restricțiile de călătorie! Turiștii români care vor să viziteze această țară trebuie să știe acest lucru

Ministerul Afacerilor Externe vine cu informații de ultimă oră despre românii depistați cu coronavirus în Grecia. Autorităţile vin cu precizări cu privire la starea acestora de sănătate, dar și despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească turiștii români pentru a putea face vacanțe în Grecia.

Situația turiștilor români, testaţi cu Covid-19, aflați în Grecia

Cu privire la situația cetățeanului roman aflat în Salonic și care fusese confirmat cu COVID-19, MAE precizează că acesta a fost supus unui nou test, rezultatul retestării fiind pozitiv.

„Astfel, persoana în cauză va rămâne în carantină pentru o perioadă de 14 zile. De asemenea, un alt cetățean român care locuia cu persoana în cauză a fost testat la rândul său și confirmat pozitiv pentru infecția cu COVID-19 acesta fiind plasat, de asemenea, în carantină pentru o perioadă de 14 zile.”, se arată în comunicatul remis de MAE.

De asemenea, în cursul zilei de ieri, 15 iulie, Ambasadei României la Atena i s-a adus la cunoştinţă de către autoritățile elene faptul că un cetățean român aflat în Insula Corfu și care a fost confirmat pozitiv pentru infecția cu COVID-19 în urma testului efectuat la intrarea pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost transferat în unitatea hotelieră în care își va efectua carantina împreună cu un membru al familiei, tot cetățean român.

Misiunea diplomatică s-a autosesizat

De asemenea, misiunea diplomatică s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în presa elenă cu privire la situația unui cetățean român aflat în localitatea Nafplio care, în urma unor simptome asimilate infectării cu COVID-19, a solicitat asistență medicală de specialitate.

Conform datelor obținute de ambasadă, conaționalul se află în curs de investigații și primește asistența medicală specifică într-o unitate medicală din Atena. Ambasada României la Atena este în contact cu respectiva unitate medicală.

Cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, MAE reamintește că, „începând cu data de 15 iulie, ora 00.01, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetățenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas și testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.”

Tranzitul cetățenilor români prin punctul de frontieră Kulata

Oficialii au precizat faptul că vor continua să urmărească evoluția tranzitului persoanelor români prin vama Kulata – Promachonas. Discuțiile cu autoritățile elene sunt în desfășurare pentru a identifica soluțiile necesare pentru reducerea timpului de așteptare și prevenirea aglomerației în viitorul apropiat.

„Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de frontieră de la Kulata – Promachonas și continuă dialogul cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirii unor noi aglomerații în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.”, se arată în comunicat.

Adauga un comentariu