Local

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vizită la Iași. Adrian Oros a ajuns la punctul de lansare a rachetelor antigrindină din Sârca – LIVE VIDEO, UPDATE, FOTO

Publicat: 01 oct. 2021
Ministrul Agriculturii a venit la Iași

Ministrul Adrian Oros va participa în data de 1 octombrie 2021 la evenimentul organizat de către Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină şi de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), în colaborare cu Proiectantul General al Sistemului, prin entitățile din componența sa. Acesta va avea loc la Hotel Unirea, din Iași și va reuni fermieri deținători de suprafețe agricole și afaceri în domeniul agricol din regiunea Moldovei.

UPDATE: Ministrul Adrian Oros a ajuns în aceste momente la punctul de lansare a rachetelor antigrindină, din localitatea ieșenă Sârca.

Programul desfăşurării vizitei ministrului Adrian Oros

Ora 09:00 – Primirea delegaţilor şi invitaţilor de către conducerea UCCG Moldova 1 laşi, la hotelul Unirea, cu respectarea condiţiilor sanitare impuse de pandemia COVID-19;

Ora 09:15-11:00 – Deschiderea evenimentului în sala de protocol a hotelului Unirea;

Ora 12:00-12:30 – Declarații de presă;

Ora 13:00-13:30 – Deplasarea cu autocarul pentru vizita Punctului de Comandă al UCCG Moldova 1 laşi şi sediul CUIA, unde se va prezenta modul de desfăşurare al activităţii de intervenţii active în atmosferă, precum și tehnica din dotarea CZC MOLDOVA;

Ora 13:30-14:00 – Prezentarea Punctului de Lansare de către Daniel FLOREA, Director de Program;

Ora 14.00-14.30 – Deplasare la SC Cotnari SA;

Ora 14:30-16:30 – Discuții cu beneficiari ai SNACP, vizitarea SC Cotnari SA, discuții cu reprezentanți ai presei locale și centrale.

Concluzii asupra importanței SNACP

Anul acesta, Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a împlinit 17 ani de funcționare. Dacă în anii de început a existat, atât la nivel de autorități, cât și de percepție publică, o anumită reticență față de tehnologia rachetelor antigrindină și de efectul pe care intervențiile active în atmosferă îl au la nivel local, impactul pozitiv în consolidarea capacității de producție și rolul acestui sistem în protecția culturilor agricole valoroase sunt tot mai vizibile de la an la an.

Extinderea semnificativă a suprafețelor protejate, mai ales cea din ultimii 5 ani, demonstrează că fermierii au înțeles că există soluții eficiente pentru manifestările extreme ale vremii, iar autoritățile au decis să investească în mecanisme de prevenție și de protecție și nu doar în acordarea de despăgubiri. Ca urmare a măsurilor de investiții în instrumente de management al riscurilor climatice, în special repunerea în funcțiune a sistemului de irigații și dezvoltarea activităților de intervenții active în atmosferă, suprafețele afectate de fenomene meteorologice periculoase au fost semnificativ diminuate în ultimii trei ani. În continuare, sectorul agricultură și dezvoltare rurală trebuie să acționeze rapid pentru a putea face față amenințărilor viitoare și pentru a consolida rezistența și adaptabilitatea fermelor.

În mandatul meu s-au desfășurat două sezoane de combatere a căderilor de grindină care au asigurat protecția a peste 1,5 mil de ha. Am înțeles destul de repede rolul Sistemului, mecanismele de comandă și funcționare precum și tot contextul în care se ia decizia de intervenție și se dă comanda de lansare. În această perioadă am continuat investițiile începute în anii anteriori și am căutat soluții alternative de finanțare pentru a avea o agricultură rezilientă din punct de vedere climatic. Am făcut toate acestea în măsura resurselor disponibile și cu susținerea de care a beneficiat întreg sectorul agricol.

Consider că, pentru a diminua vulnerabilitățile economiei agricole și ale comunităților rurale faţă de fenomenele meteorologice periculoase, este nevoie ca SNACP să se dezvolte la capacitățile planificate și să diversifice tehnologia de intervenții active în atmosferă. Este necesar să susținem producția alimentară, să nu mai avem o agricultură meteodependentă, să creștem suprafața productivă și protejată față de hazardurile vremii, să creștem reziliența alimentară, utilizând responsabil și eficient apa, energia și resursele publice.

Este nevoie de mai multe Grupuri de combatere a căderilor de grindină, care să acopere unitar și echilibrat zonele productive din țară; este nevoie de tehnologia de creștere și uniformizare a precipitațiilor pentru a evita ca verile foarte secetoase (cum a fost cea de anul trecut) sau ca ploile în exces și inundațiile (cum a fost  cazul în anii anteriori) să calamiteze recoltele. Este nevoie de soluții locale pentru a gestiona și combate un fenomen global care aduce incertitudine pe piețele de produse agro-alimentare și care demotivează oamenii gospodari în a investi resurse și timp în activități cu risc climatic ridicat. Fermierii, autoritățile și mai ales comunitățile locale, au nevoie de un furnizor experimentat și profesionist de vreme bună și consider că Sistemul, cu toți profesioniștii care lucrează aici, pot acoperi cu succes această nevoie.

Acțiunile de adaptare la impactul schimbărilor climatice și de combatere a efectelor acestora  sunt importante în contextul global actual și necesare mai ales în zonele cu expunere majoră la fenomenele meteorologice periculoase. Investițiile în cunoaștere și dezvoltare tehnologică, precum și consolidarea unei culturi de prevenție și acțiune pro-activă sunt esențiale pentru dezvoltarea durabilă la nivel regional.

Accesul fermierilor la serviciile de reducere a riscurilor climatice necesită dezvoltarea tehnologiei și a infrastructurii de protecție, precum și realizarea de proiecte cu impact local în scopul de a consolida reziliența, acțiunea pro-activă și capacitatea de adaptare la manifestările extreme ale vremii. Prin investițiile realizate în domeniul intervențiilor active în atmosferă, România face pași importanți pentru a deveni o țară cu economie rurală rezilientă, care să combată cu succes efectele schimbărilor climatice.

Din prezentările dumneavoastră, a reieșit faptul că sezonul actual de combatere a căderilor de grindină se dovedește a fi unul de dificultate medie spre mare, înregistrând deja situații excepționale de combatere a unor celule convective care au produs căderi de grindină și pagube în special în zonele din afara ariei de protecție. Apreciez faptul că, până acum, pe suprafețele protejate de infrastructura SNACP nu s-au înregistrat pagube semnificative cauzate de căderile de grindină, deși evoluția din ultimii ani a intervențiilor active în atmosferă pune în evidență intensificarea fenomenelor meteorologice periculoase la nivelul întregii țări.

De multe ori, cifrele spun tot: evoluția în timp a numărului de rachete antigrindină necesare pentru combaterea fenomenelor meteorologice periculoase reflectă amploarea și mai ales tendința de creștere a acestor fenomene. Momentul la care se realizează primele intervenții active în atmosferă ne arată că riscul căderilor de grindină începe să amenințe tot mai devreme culturile cu valoare economică ridicată și că intensitatea acestora necesită un consum tot mai mare de rachete antigrindină. Faptul că în prima jumătate a acestui sezon de combatere, consumul de rachete antigrindină a fost de zece ori mai ridicat decât cel din anii anteriori, însemnă nu doar că riscul de vreme rea este real, ci și că România are capacități operaționale pentru a combate eficient aceste fenomene.

Vă urez succes în continuare și vreme bună pentru agricultură!

Informații suplimentare

Scopul SNACP este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, culturi agricole, etc) precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. În conformitate cu noile abordări mondiale privind managementul riscului, SNACP acționează ca un mecanism de prevenție și protecție ex-ante, important pentru dezvoltarea durabilă a zonelor rurale pentru că asigură nu doar protecția culturilor agricole, ci și a comunităților locale și a bunurilor publice și private din zonele de intervenție.

Conform legii, până în 2024 SNACP va avea în structură: 3 centre zonale de coordonare (Muntenia, Moldova și Transilvania), 7 unități de combatere a căderilor de grindină (Prahova, Iași, Vrancea, Oltenia, Timiș, Mureș și Maramureș), 2 unități de creștere a precipitațiilor (în Muntenia și Moldova) și grupuri independente de combatere a căderilor de grindină. Fiecare unitate de combatere a căderilor de grindină are în structură puncte de lansare. La finalizare, SNACP va fi organizat unitar și echilibrat la nivelul regiunilor, pentru a combate și atenua fenomenele meteorologice extreme asociate schimbărilor climatice. Dezvoltarea sistemului este în concordanță cu obiectivele guvernamentale privind creșterea competitivității produselor agro-alimentare, managementul riscurilor climatice din agricultură și implementarea măsurilor de adaptare a agriculturii la schimbările climatice. SNACP asigură accesul fermierilor la resurse de cunoaștere și la tehnologii de protecție utilizate pe scară largă în majoritatea țărilor europene cu condiții climatice similare României.

În prezent în România este utilizată metoda de însămânțare a norilor folosind rachetele antigrindină și lansatoarele de la sol amplasate în Punctele de Lansare din structura Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Sezonul de combatere a căderilor de grindină se desfășoară, de regulă, în intervalul aprilie-octombrie, și se derulează cu un control foarte strict al vectorilor purtători de substanță activă. Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp.

Unitățile de Combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP intervin în momentul în care condițiile meteorologice în zona protejată prezintă pericol de grindină, iar datele utilizate pentru evaluarea acestui pericol provin din rețeaua de radare a Administrației Naționale de Meteorologie. Un punct de lansare (PL) protejează față de căderile de grindină comunitățile și culturile agricole aflate la o distanță de cca. 10-15 km în jur și devine operațional doar ca urmare a detectării existenței greloanelor de grindină prin informările de nowcasting de vreme rea și cu acordul autorităților responsabile pentru siguranța spațiului aerian. Prin intervenții active în atmosferă, în norii cu risc major de grindină se trimit vectori purtători de iodură de argint care, prin reacție, produc nuclee de condensare artificială. Această modificare determină un proces de precipitare rapidă a apei din nor, scăzând astfel semnificativ posibilitatea producerii căderilor de grindină. Totodată, masa de apă din nor se uniformizează și ajunge, sub formă de ploaie, pe o suprafață mai mare.

În sezonul 2021 de combatere a căderilor de grindină, SNACP protejează o suprafață de cca. 1.500.000 ha, prin funcționarea unui număr de 65 de puncte de lansare (PL), amplasate astfel:

  • UPCCG Prahova care asigură, cu 22 de PL, protecția culturilor agricole în județele Prahova, Buzău, Teleorman și Olt;
  • UCCG Iași care asigură, cu 12 PL, protecția culturilor agricole din județele Iași și Vaslui;
  • UCCG Vrancea care asigură, cu 10 PL, protecția culturilor agricole în județele Vrancea și Galați;
  • UCCG Oltenia care asigură, cu 17 PL, protecția culturilor agricole din județele Olt, Dolj, Vâlcea și Mehedinți;
  • UCCG Timiș care asigură, cu 4 PL, protecția culturilor agricole din județul Timiș.

Alte 41 PL din cadrul UCCG Iași, Vrancea, Timiș și Mureș sunt finalizate sau în curs de finalizare, urmând a intra în operare în sezoanele viitoare.

SpecificațieAn

2016 2017 2018 2019 2020 2021
Număr puncte de lansare a rachetelor antigrindină 20 34 60 65 65 65
Data efectării primelor intervenții active din sezon 7

mai

7

mai

27 aprilie 30 aprilie 30 aprilie 2

mai

Nr rachete antigrindină  consumate în perioada aprilie- iulie 192 192 156 466 449 4216*
Consum total rachete antigrindina în sezon 759 927 1327 3144 3559 5276*

*Consumul se referă la perioada 15 aprilie-15 iulie

** Consumul se referă la perioada 15 aprilie – 30 septembrie

Adauga un comentariu