National

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a scos legitimaţia de parlamentar în momentul în care poliţiştii au vrut să îi percheziţioneze portbagajul

Publicat: 07 dec. 2021
Lucian Romașcanu susține o conferință de presă
Lucian Romașcanu este infectat cu noul coronavirus. Ministrul Culturii a făcut anunțul

Senatorul PSD, Lucian Romașcanu, actual ministru al Culturii a fost pus într-o ipostază inedită de către mai mulţi poliţişti care doreau să îi percheziţioneze portbagajul. Așadar, la acea dată senator, Romașcanu a refuzat să se supună controlului invocând că este parlamentar şi că o eventuală percheziţie ar contravine legislaţiei în vigoare.

Evenimentul s-a produs în februarie 2021 după ce actualul ministru a fost oprit în trafic şi somat să îşi deschidă portbagajul.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a refuzat să deschidă portbagajul în fața poliţiştilor invocând că este parlamentar

Conform datelor din dosarul existent, senatorul PSD, Lucian Romașcanu a fost protagonistul unei întâmplări inedite în februarie 2021 în momentul în care a fost oprit în trafic de către poliţişti. Oamenii legii l-au rugat pe parlamentar să îşi deschidă portbagajul maşinii dar actualul ministru al Culturii a refuzat să se supună invocând faptul că este parlamentar.

În viziunea lui Lucian Romașcanu, poliţiştii ar fi încălcat mai multe legi în momentul când i-au solicitat acest lucru. El și-a justificat decizia prin faptul că i-ar fi afectată viața privată și că ar fi nevoie de avizul Parlamentului. Sancționat de polițiști, Romașcanu a contestat amenda la instanță, dar judecătorii i-au respins plângerea. Nemulțumit, senatorul a depus apel, care se va judeca la Tribunalul București, și a sesizat Curtea Constituțională.

Lucian Romașcanu a primit aviz pozitiv şi a fost numit ministru al Culturii

Senatorul PSD a fost nominalizat pentru poziţia de ministru al Culturii. Acesta a primit aviz pozitiv din partea comisiei de specialitate şi a intrat la votul din parlament pentru Guvernul Ciucă. În comisie, ministrul şi-a propus ca obiectiv principal revitalizarea culturii în România şi alocarea unor sume mai mari din PIB:

Sper să preiau din ceea ce s-a întâmplat bine, cu viziune până acum, și să ducem mai departe. Cea mai importantă prioritate este finanțarea, n-am reușit să ne apropiem de 0,1% din PIB decât în anul Centenarului. Mare parte din bani nu fac decât să tranziteze Ministerul, mergând către salariile instituțiilor subordonate, iar programe importante, precum cel de restaurare a monumentelor istorice, s-au văzut întotdeauna fără fonduri necesare. Mi-aș dori să conving colegii din Guvern să ajungem la 0,1% din PIB, iar, în următorii 8 ani, sperăm la 1%. explica la acea dată noul ministru al Culturii.

Nu este prima oară când parlamentarii apelează la asemenea tertipule pentru a scăpa de controalele oamenilor legii

Cel mai recent comportament de acest fel a fost semnalat în luna iulie 2021 când fostul parlamentar Dan Ilie Morega a încercat să îi intimideze pe oamenii legii care l-au oprit în trafic:

„Dacă nu ai auzit de mine, o să auzi“, îi spune poliţistului, care îl întreabă: „Sunteţi de la noi, de la Padeş?“. „Sunt din Patagonia. (…) Ai cinci luni de când eşti la Padeş şi nu mă ştii?“. „Nu ştiu dacă d-voastră mă ştiţi pe mine“, îi replică poliţistul.

Comentarii
  • Acuma pe bune, cum de-si permite un parlamentar sau un ministru sa nu se supuna controlului daca un politist vrea sa vada ce are in portbagaj acel demnitar ? Daca transporta droguri, armament, explozibili, materiale compromitatoare sau subversive si poate chiar infractori cautati de interpol ? Nimeni nu ar trebui sa nu asculte de ordinele politiei. Politia este bratul inarmat al poporului si pentru a apara poporul are puteri depline sau ar trebui sa aiba puteri depline. Numai astfel noi, poporul, vom putea trai in pace si liniste.

Adauga un comentariu