Titlurile zilei

Ministrul Educației, Mihai Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț șocant, la Iași! Se prefigurează o criză fără precedent în colegii și licee din oraș. Reacția IȘJ Iași – UPDATE

Publicat: 15 iun. 2021
La nivelul județului Iași, s-au înscris pentru examenul de Bacalaureat 2021 5.308 elevi, 4.780 din această generație și 528 din anii anteriori. Pe de altă parte, prezent la Iași, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, a precizat că este îngrijorat de faptul că, la nivel național, s-au înscris doar 66 la sută dintre absolvenții claselor a XII-a, lucru care îngrijorează și creează probleme în contextul pandemiei de COVID-19. Prof. Luciana Antoci, șefa IȘJ Iași a avut de asemenea o reacție în acest caz

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț teribil, chiar la Iași! Acesta prefigurează o stare de fapt fără precedent în colegii și licee. Totul pe fondul pandemiei de COVID-19 și a predării on-line. În prim-plan este examenul de Bacalaureat 2021. Ministrul a anunțat că, de foarte mulți ani, numărul candidaților care s-au înscris pentru acest test important nu a mai fost așa de scăzut (doar 66 la sută dintre absolvenții de anul acesta ai claselor a XII-a). Mai mult, unii profesori ieșeni acuză faptul că este o „practică” ascunsă prin care, tocmai pentru a nu fi un procent mic de promovabilitate, liceenilor din zona unităților cu profil tehnologic sau tehnic li se sugerează să nu se înscrie la sesiunea de vară a Bacalaureatului

Ministrul Educației și Cercetării (MEC), prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț teribil, chiar la Iași! Totul pe fondul pandemiei de COVID-19 și a predării on-line. În prim-plan este examenul de Bacalaureat 2021. Demnitarul a arătat că, de foarte mulți ani, numărul candidaților care s-au înscris pentru acest test important nu a mai fost așa de scăzut (doar 66 la sută dintre absolvenții de anul acesta ai claselor a XII-a).

„Este vorba despre 66 la sută. Un număr foarte mare de elevi, 58.800, ar fi putut să se înscrie la Bacalaureat, dar nu au făcut acest lucru. Din păcate, realitatea aceasta este. 66 la sută din persoanele care ar fi putut să se înscrie la probele de Bacalaureat sunt din promoția curentă. Este un procent mai redus ca anul trecut”, a avertizat prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

UPDATE: Având în vedere materialul prezentat în Cotidianului BZI, IȘJ Iași vine cu următoarele precizări:

„Din datele pe care Inspectoratul Școlar Județean Iași le are, procentul elevilor din această generație care s-au în scris la Examenul de Bacalaureat este peste 80. Acest procent este unul comparabil cu al anilor anteriori, pentru elevii care provin de la liceele teoretice, dar și pentru cei care provin de la liceele tehnice. Spre exemplu, în anul 2019, un an care nu a fost afectat de contextul pandemic, procentul elevilor care încheiau ciclul liceal și s-au înscris la examenul de Bacalaureat a fost puțin mai mic decât cel din acest an, adică 78%. Așadar, un titlu precum „Se prefigurează o criză fără precedent în colegii și licee din oraș” nu reflectă realitatea din învățământul preunivesitar ieșean. Rezultatele obținute la Simularea Examenului de Bacalaureat au plasat județul Iași pe poziția a patra în ierarhia națională și sunt o dovadă a interesului crescut al elevilor și profesorilor pentru acest examen. Totodată, ele evidențiază faptul că, indiferent de dificultățile acestui an atipic, prin eforturile cumulate ale școlii, părinților și comunității locale au fost identificate soluții pentru ca procesul educativ să fie de calitate. După desfășurarea Simulării Examenului de Bacalaureat, școlile au realizat un plan de organizare a activității remediale, astfel încât elevii să aibă posibilitatea să obțină rezultate mai bune la Examenul care va începe la finalul acestei luni.

Mai mult decât atât, aseară, domnul Ministru al Educației a revenit cu o precizare referitoare la procentul elevilor din această generație care s-au înscris la Examenul de Bacalaureat. Datele actualizate arată că, la nivel national, ponderea elevilor care fac parte din generația actuală și s-au înscris la Examenul de Bacalaureat este de 77%.

Sistemul educational ieșean s-a adaptat necesităților învățării online și, așa cum este cunoscut, programele disciplinelor la care se susțin probe scrise pentru Bacalaureat au suferit modificări impuse de contextual actual. Spre deosebire de anul anterior când acest lucru nu a fost posibil, elevii au trecut prin Simularea Examenelor Naționale și au putut să își verifice cunoștințele și să participe la teste în condiții similare unui examen”, potrivit IȘJ Iași.

„Practică” ascunsă pentru a nu fi un procent mic de promovabilitate

Mai mult, unii profesori ieșeni acuză faptul că este o „practică” ascunsă, prin care, tocmai pentru a nu fi un procent mic de promovabilitate, liceenilor din zona unităților cu profil tehnologic sau tehnic li se sugerează să nu se înscrie la sesiunea de vară a Bacalaureatului.

„Din păcate, este o situație gravă anul acesta. Este dezastru, în special pe segmentul liceelor tehnologice. Apoi, este o practică dăunătoare. Concret, pentru a nu fi un procent de promovare scăzut, asta pentru că e o concurență artificială și se dorește ca datele să nu arate «rău», mulți liceeni de clasa a XII-a sunt trecuți de profesori cu condiția să nu participe la sesiunea din vară, tocmai ca promovabilitatea să nu fie foarte mică. Ne aflăm într-un moment dificil și discrepanța dintre urban și rural, respectiv teoretic și tehnologic a crescut, asta ca nivel de pregătire, în contextul pandemic”, dezvăluie și un profesor de Matematică, care predă într-o unitate de învățământ preuniversitar din Iași.

Profesor din Iași, cu performanțe la olimpiadele naționale și internaționale: „Nu cred că trebuie să fie subiecte mai ușoare la Bacalaureat 2021…”

Pe de altă parte, legat de faptul că au apărut sugestii ca, pe fondul pandemiei, subiectele să fie mai ușoare, cadrele didactice ieșene cu performanțe la olimpiade naționale și internaționale nu cred că trebuie să fie subiecte mai ușoare la Bacalaureat 2021.

„Nu cred că trebuie să fie subiecte mai ușoare la Bacalaureat 2021, la Fizică, unde predau eu! Materia de Bacalaureat a fost făcută în clasa a IX-a și a X-a, așadar absolvenții de clasa a XII-a au avut timp să se pregătească și le-a fost predată normal materia. Repet, gradul de dificultate trebuie să fie unul ridicat. Apoi, nu cred că vor fi mai puțini înscriși la sesiunea de vară a examenului, pe fondul pandemiei”, consideră prof. Andu Ouatu, care predă la disciplina Fizică – Colegiul Național Iași

În județul Iași, candidații înscriși la examenul de Bacalaureat 2021 sunt mai puțini cu o mie

Dacă în anii anteriori, la nivelul județului Iași erau înscriși în jur de 5.900 de candidați, acum s-au înscris pentru examenul de Bacalaureat 5.308 elevi, 4.780 din această generație și 528 din anii anteriori. Dacă este să se facă un raport la generația acestui an școlar, procentul este de 80 la sută (4.780 de elevi din 5.920). Coroborat cu faptul că rata de promovabilitate a fost anul trecut de sub 65 la sută (după sesiunea de vară), anul acesta procentul ar putea fi mai scăzut cu mult.

Sesiunea iunie – iulie 2021 a examenului de Bacalaureat are loc după următorul calendar: 14-16 iunie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română, 16-17 iunie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă, 18-23 iunie – evaluarea competențelor digitale, 23-25 iunie – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, 28 iunie – Limba și literatura română, proba scrisă, 29 iunie, proba obligatorie a profilului, 30 iunie – proba la alegere a profilului și specializării, probă scrisă, 1 iulie – Limba și literatura maternă, proba scrisă.

Absolvenții de liceu sunt față în față cu viitoruri posibile

Pe de altă parte, Anca Hardulea, profesor consilier școlar și coordonator al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Iași, arată că liceenii de clasa a XII-a se află față în față cu viitoruri posibile.

„Susținerea examenului de Bacalaureat este unul dintre punctele importante de pe harta carierei. Chiar dacă perioada de pandemie a generat disfuncții la nivelul motivațional și volitiv, eforturile școlii și implicit ale profesorilor consilieri școlari au vizat re-conectarea la realitatea școlară și la procesul de orientare în carieră. Explorarea opțiunilor de carieră trebuie să debuteze cu o evaluare a domeniilor care te interesează și te pasionează, a valorilor și trăsăturilor tale de personalitate, pentru a înțelege mai bine care sunt abilitățile și aptitudinile cu care ești înzestrat sau pe care ești dispus să ți le dezvolți. Trebuie să ții cont că există mii de meserii, ca să nu mai vorbim de faptul că mereu sunt create joburi noi, pe măsură ce societatea evoluează”, arată Anca Hardulea, șefa CJRAE.

De asemenea, aceasta transmite:

„După ce ai analizat diferite oportunități de carieră, este timpul să te decizi și să cauți să câștigi experiența. Poți descoperi informații valoroase citind despre o profesie sau discutând cu profesioniștii din domeniu. De multe ori nu există soluții perfecte, dar ar trebui să găsești alternativa care ți se potrivește cel mai bine, din paleta de opțiuni disponibile”, a sintetizat aceasta.

Comentarii
 • Pai,tocmai cei 33%care nu s-au inscris la BAC,nu aveau ce cauta pe filiera liceu.
  Ei ar fi trebuit sa fie la scoli profesionale,iar acum sa aiba loc de munca ,sa aiba o calificare.
  Sunt foarte multe domenii care solicita forta de munca calificata:constructii,amenajari interioare,agricultura,mecano -electric.
  Prea multe locuri la licee,greseala este dnei Andronescu,care a desfiintat practic SAM urile.
  Acum ,tinerii acestia nu stiu nici carte,nici meserie!
  Sa primesti elevi la liceu,cu note sub 5 la ex de EN ,este o grav!

 • Haideti la pomana !Asta se dorste.Prostime pe capete ,sa nu comenteze nimeni in front si mizerabilii sa isi faca jocul mai departe.Nu conteaza ce stiu elevii ,totul sa dea bine in statistici.Ne mintim de atatia ani asa ca nimic nou sub soare.Spor si la mai multi cretinei care sa populeze amfiteatrele facultatilor!

 • NU LI SE SUGEREAZA ! . SUNT AMENINTATI SA NU SE INSCRIE DE CATRE DIRECTORII DE COLEGII TEHNICE . ACESTIA FAC PRESIUNI SI NU VOR SA LE ELIBEREZE ACTELE PTR INSCRIERE IN BACALAUREAT.

 • Cauza cauzelor este faptul ca filiera tehnologica este construita gresit. A fost conceputa de niste birocrati din minister si a iesit prost. Problema este finalitatea. Pentru ce pregateste filiera teoretica? Pentru facultate, clar. Pentru ce pregateste filiera tehnologica? Declarativ, si pentru facultate si pentru profesie. Declarativ. In mod real nu pregateste bine nici pentru una, nici pentru cealalta. Si asta se vede clar.

Adauga un comentariu