Local

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Iași: ”ARACIS va stabili modalitatea cursurilor din universități!”

Publicat: 09 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Iași ARACIS va stabili modalitatea cursurilor din universități
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost prezent la ședința Consiliului Național al Rectorilor, ce se desfășoară la Iași

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prezent la Iași, a anunțat faptul că Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior va decide modalitatea de desfășurare a cursurilor din universități în perioada următoare

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a venit la Consiliul Național al Rectorilor, întâlnire care are loc în aceste zile în Municipiul Iași.

La ședințele de la Iași sunt prezenți rectorii celor 75 de universități, reprezentanți ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, consilierul prezidențial pentru Educație, Ligia Deca, coordonatori ai structurilor și comisiilor din toate agențiile de finanțare și acreditare din învățământul superior, dar și reprezentanți de la 5 organizații studențești importante la nivel național.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prezent la Iași, a anunțat noua modalitate de desfășurare a cursurilor

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) va decide cum vor fi organizate cursurile în universități, cu posibilitate de a ține ore online sau fizic.

”Ordonanța de Urgență prevede că se redefinește forma de învățământ cu frecvență, care era definită prin acțiunea nemijlocită în spațiul universitar între profesori și studenți. Acum sunt permise unele activități online. În limbaj juridic este vorba despre activități susținute prin mijloace electronice și de comunicare specifice într-o proporție care va fi diferită în funcție de domeniu. Proporția orelor de curs ce pot fi susținute fără prezență fizică diferă de la domeniul medical, la domeniul ingineresc, la cele socio-umane sau la arte. Separat, ARACIS va analiza fiecare domeniu în parte, fiind singura entitate îndreptățită să spună care este procentul admis pentru aceste activități. Va fi și o abordare separată în funcție de nivel: licență, master, doctorat”, a mai spus ministrul Educației.

Discuții cu Banca Europeană pentru noi proiecte

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că a purtat discuții cu cei de la Banca Europeană de Investiții pentru o finanțare suplimentară a unor proiecte derulate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”La începutul acestei săptămâni am fost în Luxemburg, unde am discutat cu toată conducerea Băncii Europene de Investiții. Am identificat unele oportunități care trebuie să fie cunoscute de toate universitățile românești. Avem 4 universități din țară care beneficiază deja de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii, în valoare de 100 de milioane de euro în total. Vorbim despre Universitatea Politehnică din București, Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila», Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea «Babeș-Bolyai», tot din Cluj-Napoca”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Ministrul a menționat că, în baza acestui acord, vor fi finanțate unele proiecte derulate de alte universități din țară. Recent, ministerul a schimbat întreaga structură a anului școlar.

Ministrul anunță finanțări suplimentare în sistemul educațional

Ministrul a prezentat și o altă oportunitate de finanțare a proiectelor pe educație, proiecte cu fonduri derulate prin surse externe.

”În raport cu finanțările care există în Planul Național de Redresare și Reziliență, Banca Europeană de Investiții oferă o finanțare suplimentară când, în pofida sumelor generoase puse la dispoziție pentru Educație, este nevoie pentru proiecte mai ample de sume suplimentare. Banca Europeană și-a afirmat disponibilitatea de a susține proiectele de educație derulate prin PNRR, de acordarea unor fonduri prin condiții foarte avantajoase”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, prezent la Iași.

Adauga un comentariu