National

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: „Profesorii cred că nu pot fi obligaţi să se testeze din bani proprii”

Publicat: 26 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu Profesorii cred că nu pot fi obligaţi să se testeze din bani proprii
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Sorin Cîmpean, ministrul Educației a afirmat că nu crede că va exista obligativitatea testării din banii proprii a cadrelor didactice nevaccinate atâta timp cât testarea ar avea ca scop prezența lor în instituțiile de învățământ. Acesta a mai precizat că va verifica ce limite legislative sunt în cazul acesta.

Aceste declarații au fost făcute ca urmare a incertitudinilor apărute cu privire la situația testării profesorilor nevaccinați din localitățile unde incidența va depăși şase cazuri la mia de locuitori.

“Profesorii cred că nu pot fi obligaţi să se testeze din bani proprii atâta vreme cât testarea are ca scop prezenţa lor în şcoală, în interesul elevilor, chiar dacă este mai greu de înţeles în multe cazuri de ce, având la dispoziţie vaccinarea gratuită, e nevoie să discutăm despre plata testării. (…) Vom vedea care sunt limitele legislative. Va fi anunţat acest lucru. Deocamdată, până la şase la mie nu este necesar acest lucru altfel decât în cazurile simptomatice, fie că vorbim de elevi, fie că vorbim de profesori. Altfel, un profesor care afirmă că a avut simptome specifice de orice natură are tot dreptul să fie testat pe cheltuiala DSP, ca orice alt cetăţean al României”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, scenariile luate în calcul pentru începerea anului școlar

Sorin Cîmpean a dezvăluit care sunt cele două scenarii care sunt luate în calcul pentru începerea anului școlar 2021-2022.

Ministrul Educației a afirmat că școala va începe în mod normal, cu prezență fizică pentru toți elevii. Situația se schimbă în momentul în care incidența depășește 6 la mia de locuitori.

”Peste 6 la mie, avem două ipoteze: una care nu diferențiază între vaccinați și nevaccinați, merg toți în online. Aș vrea să vă spun că vin dintr-o ședință cu Consiliul Național al Elevilor din România, care au solicitat această măsură, motivând în felul următor: scenariul hibrid este un scenariu care a generat pierderi foarte mari, ori prezența fizică a celor vaccinați, diferit de prezența online a celor nevaccinați, ar conduce la un scenariu hibrid, care ar face dificile recuperările după această perioadă.

(…) Luăm în considerare și această ipoteză, peste 6 la mie și până la instituirea carantinei, să se lucreze în două variante. Prin consultări cu doamna ministru Mihăilă și cu reprezentanții CNSU și INSP vom vedea care este ipoteza pe care o să o propunem prim-ministrului și care să fie anunțată după aprobarea la nivel CNSU, printr-un ordin de ministru, pentru care ne-am asumat public termenul 1-3 septembrie, dar constat că există o nerăbdare.
(…) Am putea merge pe două scenarii: până la 6 la mie, prezență integrală, cu respectarea tuturor regulilor, și peste 6 la mie, online integral”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Adauga un comentariu