Actualitate

Ministrul Finanţelor propune scutirea de impozit a companiilor HoReCa pe tot anul 2020

Publicat: 09 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Finanţelor propune scutirea de impozit a companiilor HoReCa pe tot anul 2020
Florin Cîţu a propus scutirea de la plata impozitului pentru firmele din domeniul HoReCa pentru tot anul 2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a declarat că a propus în şedinţa de Guvern scutirea de la plata impozitului pentru firmele din domeniul HoReCa pentru tot anul 2020.

„Prin această măsură, de fapt, companiile care activează în domeniul HoReCa sunt scutite de plata impozitului specific pe întreg anul 2020”, a declarat Florin Cîțu, care a prezentat propunerea în ședința de guvern.

Scutirea de impozit a companiilor HoReCa pe tot anul 2020

Ministrul Finanațelor a menționat că decizia scutirii de impozit a firmelor din domeniul HoReCa face parte dintr-o Ordonanță de urgență ce va cuprinde și alte măsuri.

„Ordonanța de urgență va fi pe ordinea suplimentară. Să vă spun câteva dintre măsurile cuprinse în actul normativ – este o ordonanţă mai lungă. Înlesniri la plată pentru obligațiile bugetare restante după data declarării stării de urgență, administrate de organul fiscal central. Este posibil ca unele dintre companii să fi acumulat în această perioadă obligații bugetare restante, și acum venim cu această facilitate. Scutirea de la plata impozitului specific pentru HoReCa, până la sfârşitul anului. Şi asta înseamnă că tot anul 2020 domeniul HoReCa a avut scutire de la plata impozitului specific“, a precizat Florin Cîțu.

Șomaj tehnic și pentru perioada 6-12 octombrie 2020 în care au fost închiși, din cauza pandemiei de COVID-19

Patronii de hoteluri, restaurante și cafenele din Iași care au activitatea suspendată în perioada 6-12 octombrie 2020 vor putea solicita șomaj tehnic pentru angajații care au fost trimiși acasă. De această decizie ar putea beneficia mii de angajați din Iași care lucrează în domeniul HoReCa. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, patronii din acest domeniu nu au depus până în prezent notificări pentru concedierea angajaților

Activitatea din domeniul HoReCa a fost suspendată timp de o săptămână, iar pentru această perioadă în care angajații nu au lucrat, patronii de hoteluri, restaurante și cafenele din Iași pot solicita ajutoare financiare de la stat cum au făcut-o și în primele luni de pandemie. Specialiștii din cadrul AJOFM Iași așteaptă răspunsul de la Ministerul Muncii.

„Nu avem cereri de concedieri din domeniul HoReCa. Aceștia vor avea posibilitatea să beneficieze de șomaj tehnic. Noi așteptăm un răspuns în acest sens de la Ministerul Muncii”, a spus Ciprian Necula, director adjunct în cadrul AJOFM Iași.

Patronii din hoteluri, restaurante și cafenele din Iași au solicitat peste 10 milioane de lei drept șomaj tehnic de la AJOFM

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a decis luni suspendarea activității din restaurante și cafenele în municipiul Iași și în comunele Aroneanu, Costești, Mădârjac, Miroslava, Moțca, Plugari, Răchiteni, Rediu, Tomești, Țuțora și Valea Lupului, unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 locuitori. Deocamdată, măsura se va aplica până pe 12 octombrie 2020. Domeniul HoReCa este primul afectat de pandemia de COVID-19 după ce activitatea din cafenele, hoteluri și restaurante a fost închisă la scurt timp după apariția primul caz de coronavirus, iar angajatorii au renunțat la o parte din salariați.

Adauga un comentariu