Prima pagină » National » Ministrul Finanțelor recunoaște că un salariu mic înseamnă tot ce este sub 3.000 de lei net
Ministrul Finanțelor recunoaște că un salariu mic înseamnă tot ce este sub 3.000 de lei net

Ministrul Finanțelor recunoaște că un salariu mic înseamnă tot ce este sub 3.000 de lei net

09 feb. 2022, 11:28,
în National

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor recunoaște, într-o intervenție publică faptul că salariile din România sunt mici. Ministrul precizează faptul că orice sumă de bani încasata lunar care este sub 3.000 de lei net poate fi considerată prea mică pentru a acoperi necesarul zilnic.

Ministrul este de părere că situația trebuie oarecum adjustată şi că românii vor pleca în continuare către state care oferă minim dublu din banii câștigați în România.

Ministrul Finanțelor susține că un salariu mic înseamnă tot ce este sub 3.000 de lei net

Într-o intervenție pentru hotnews.ro, Ministrul Finanțelor abordează problema salariilor din România. Adrian Câciu este de părere că orice sumă lunară sub 3.000 de lei net înseamnă un salariu mic pentru a putea ca un român să-și acopere cheltuielile. Câciu propune remedierea problemelor cu care se confruntă angajaţii români care, în viziunea lui, vor pleca în continuare din țară dacă vor găsi oferte de salarii cel puțin duble:

„Asta consider că ar trebui cumva ajustat, rezolvat într-un orizont mai scurt de timp decât așa, unul mediu, în care ni se promite că vom ajunge la… Că sunt elemente de taxare impietează asupra atingerii unui astfel de net, dar sunt și elemente de putere a companiilor. Eu vă spun că o familie nu o să stea în România plătită la salariul minim dacă va găsi un venit măcar dublu oriunde, în orice țară din Europa chiar dacă nu va face munca pentru care a fost pregătit”, a precizat ministrul Finanțelor.

Salariul minim a fost majorat de la 1 ianuarie

Odată cu noua Guvernare asigurată de PSD-PNL-UDMR s-au produs mai multe majorări de salarii, pensii și alocații. Așadar, de la 1 ianuarie, salariul minim pe economie s-a majorat. Așadar, salariul minim pe economie a crescut cu 10,8% de la 1 ianuarie 2022, la 2.550 lei brut. După plata taxelor către stat, angajatul plătit astfel va avea în mână cu 138 lei mai mult, respectiv 1.524 lei.  Ordonanța de urgență dată de Guvernul Ciucă prevedea și faptul că angajatorii care au angajați oameni pe salariul minim pe economie sunt obligați să mărească sumele de bani încasate. Guvernul a dat OUG-ul menţionat mai jos cu un termen de 24 de luni în care patronii să facă modificările necesare:

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Prevederile se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022” – se arată în OUG 142/2021.

În altă ordine de idei, specialiștii din domeniu consideră că salariile mici sunt un real impediment în dezvoltarea României și ținerea forței de muncă autohtonă în interiorul țării. O altă problemă este faptul că, în pofida creșterilor, românii tot nu fac față cheluielilor. Vorbim despre majorarea facturilor la gaze naturale dar și la energie electrică, majorări care, odată cu inflația, a dus la scumpiri în lanț.  În replică la scumpiri, Marcel Ciolacu a propus plafonarea prețurilor la alimentele de bază.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`