Prima pagină » Actualitate » Ministrul Marcel Boloș a anunțat militarizarea inspectorilor ANAF: „Vor avea arme. Cei care fac fapte de evaziune fiscală să-i ştie de frică”
Ministrul Marcel Boloș a anunțat militarizarea inspectorilor ANAF: „Vor avea arme. Cei care fac fapte de evaziune fiscală să-i ştie de frică”

Ministrul Marcel Boloș a anunțat militarizarea inspectorilor ANAF: „Vor avea arme. Cei care fac fapte de evaziune fiscală să-i ştie de frică”

27 feb. 2024, 10:20, 2 ,
în Actualitate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat luni, 26 februarie 2024, că inspectorii ANAF vor fi înarmați pentru a putea face față provocărilor din timpul misiunilor.

Totodată, a mai precizat că o altă noutate constă și în faptul că se vor constitui structuri teritoriale județene, pentru o eficiență mai mare, dar și că vor avea loc suplimentări de personal.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, anunț despre inspectorii ANAF

Ministrul a explicat că inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Marcel Boloş a mai anunţat că pentru luna ianuarie a acestui an ANAF şi-a atins ţinta de venituri şi că instituţia va oferi ”o surpriză” în ceea ce priveşte activitatea din a doua lună a anului.

„Cei care nu emit facturi de vânzare şi au numai de cumpărare sunt cei care intră în zona de risc fiscal. Vedem prin activitățile de inspecţii care sunt cauzele pentru care sunt doar cheltuieli şi nu partea de venituri. Companiile de stat au fost printre cei datornici, dar trebuie să ştim că ele sunt prestatoare de servicii publice şi ele nu intră în procese de restructurare care să adune performanţă economică pentru că au tarife reglementate sau au restricţii în încasarea de venituri.
Avem această noutate pentru militarizarea inspectorilor antifraudă. Noutatea nu este legată de militarizare şi această posibilitate legală ce o vor avea de port armă, inclusiv de protecţie în timpul serviciului, ci de structurile teritoriale judeţene ca să ştie evazioniştii că activitatea economică ilicită va fi urmărită de aceste servicii. Până acum funcţionam la nivelul regiunii, dacă se întâmplă o faptă de evaziune fiscală într-un judeţ care era parte din regiune se duceau cu maşina, făceau câteva ore pe drum, mai stătea acolo, se termină programul de muncă. O ineficiență care făcea ca activitatea economică ilicită să prindă contur. Ei intervin în controale inopinate şi trebuie să confişte marfa cu orgine ilicită, oamenii nu reacţionează potrivit. Vrem să le întărim şi consolidăm statutul pe care îl au inspectorii antifraudă. E nevoie de oameni la nivelul judeţelor, asta presupune să avem aceste suplimentări de personal. Este o activitate de teren, trebuie să aibă mijloacele de transport auto specifice. Nu sunt adeptul ca acest tip de activitate să o facem din birou şi de la nivel regional, trebuie să aibă toate mijloacele la îndemână pentru a avea eficiență în combaterea evaziunii fiscale, contribuabilii trebuie să ştie de frică. Ei sunt competitori nelegitimi a celor care îşi văd de treabă şi îşi plătesc taxele şi impozitele. Treaba noastră este de a descoperi aceste activităţi economice ilicite şi a le pune capăt odată pentru a avea o imagine clară asupra potenţialului de inscasare la bugetul de stat”, a transmis Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`