Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) ar putea fi pus în funcțiune în luna iulie a acestui an. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a fost prezent la Iași, unde a anunțat și că nu se vor mai exploata pădurile seculare până la jumătatea lunii septembrie.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat ieri la Iași că sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) va fi funcțional începând cu luna iulie.
„Se lucrează la acest sistem. În luna iunie, iulie, cel mai probabil, ar putea fi pus în funcțiune”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
SUMAL este realizat de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, denumită în continuare APCRS, și pus la dispoziția profesioniștilor pentru aprobarea normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, cu modificările și completările ulterioare.
Ce este Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL)?
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a mai declarat, în cadrul vizitei de lucru din pădurea Poieni-Schitu Duca, faptul că acest program va preveni tăierile ilegale din România. Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale, prin controlul provenienței lemnului și al asigurării trasabilității acestuia, obținerea de informații statistice la nivel național privind volumul de lemn exploatat și al materialelor lemnoase rezultate. Un alt obiectiv al SUMAL este practica unitară în evidența gestionară a materialelor lemnoase prin punerea la dispoziția profesioniștilor a unei aplicații informatice gratuite.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că exploatările în pădurile seculare vor fi interzise în următoarea perioadă
Exploatările în pădurile seculare vor fi interzise în următoarea perioadă. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost prezent în pădurea Poieni-Schitu Duca, din Iași, pentru a discuta despre noile măsuri ce vor fi luate pentru protejarea pădurilor seculare.
” Nu se mai exploatează pădurile seculare până la data de 15 septembrie. Am avut discuții cu organizații nonguvernamentale care spuneau că sub umbrela lucrărilor de conservare, procentul de extragere a materialului lemnos depășește procentul legal de 10 la sută. Noi suntem hotărâți să-l coborâm sub 10 la sută, mai ales în acest context și la nivel european, cu strategia Comisiei Europene”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
O suprafață din pădurea Poieni-Schitu Duca ar putea fi introdusă pe lista pădurilor virgine
Ministrul a mai spus că se lucrează la introducerea unor noi suprafețe de păduri în lista pădurilor virgine.
„Ne aflăm într-o pădure care ar putea fi de mândrie națională pentru noi toți. Suntem într-o pădure care are arbori foarte bătrâni, seculari și cu această ocazie vreau să vă anunț că am luat o decizie națională ca toate aceste păduri seculare ale României, păduri bătrâne, să fie protejate și în aceste păduri să nu mai aibă loc intervenții silvice. În județul nostru, avem o suprafață de 740 de hectare pe care vrem să o introducem în zona pădurilor seculare, în Ocolul Dobrovăț, Iași, Podu Iloaiei, Hârlău. Mă bucur că am introdus încă 3.000 de hectare în catalogul național al pădurilor virgine și avem licitație pentru încă o suprafață de 39.504 hectare. Pentru aceste păduri ce pot fi introduse în catalogul național al pădurilor virgine vor fi făcute studii”, a mai spus ministrul Costel Alexe.
Nu se vor mai efectua exploatări în pădurea Bârnova după ce a fost semnată o petiție de 8.200 de ieșeni
Vizita din pădurea Poieni-Schitu Duca, din Iași, este a doua întâlnire din ultima lună organizată pe tema arborilor seculari.
În luna aprilie, ministrul Costel Alexe a fost prezent la Iași pentru a discuta despre tăierile arborilor seculari din pădurea Bârnova, declarată arie protejată, după ce a fost inițiată o petiție pe facebook, de către Codrii Iașilor, pentru oprirea tăierilor din pădurea Bârnova. În numai câteva zile, petiția a strâns peste 8.200 de semnături.
„Nu se vor mai efectua exploatări în pădurea Bârnova. După ce se vor mai liniști lucrurile legate de coronavirus, vom stabili o dezbatere publică cu reprezentanții ONG-urilor, cu reprezentanții Direcției Silvice Iași, ai Ministerului și ai Romsilva”, a mai spus ministrul Costel Alexe.