National

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, după uciderea ursului Arthur: „S-au demarat două anchete paralele”

Publicat: 05 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Mediului Tanczos Barna după uciderea ursului Arthur S-au demarat două anchete paralele
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au deschis un dosar penal în rem. Reamintim faptul că ursul trofeu, cel mai mare exemplar din Uniunea Europeană, a fost împuşcat mortal de un prinţ austriac

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a susținut o declarație de presă, în care a vorbit despre cazul ursului Arthur, omorât într-o pădure din Covasna, de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.

Ursul Arthur ar fi fost cel mai mare urs brun din România. Astfel, reprezentanții Gărzii de Mediu au deschis o anchetă. De asemenea, gestul prințului din Liechtenstein este condamnat de organizațiile de mediu.

„Ceea ce s-a întâmplat în județul Covasna este, în momentul de față, face obiectul unei anchete. S-au demarat două anchete paralele, o anchetă este derulată de Garda Națională de Mediu, respectiv a doua anchetă de Garda Forestieră. (…) Cele două anchete sunt în curs. Nu doresc să influențez această anchetă, nu mă voi pronunța cu privire la documentele verificate de cele două entități.

Voi face referire la ordinul emis de minister, în data de 17 februarie, un ordin de derogare prin care se permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare. Acest ordin a fost publicat în Monitorul Oficial, iar executarea este sarcina asociației de vânătoare. Verificarea modului în care este pusă în practică această derogare se face de către agențiile județene și de Garda Forestieră din regiunea respectivă.

Ceea ce trebuie stabilit în această anchetă este dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere și în același timp trebuie demonstrat, fără dubiu, dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere”, a declarat ministrul Mediului, în timpul conferinței de presă de miercuri.

Arthur, ursul brun împușcat într-o pădure din Covasna

Reprezentanții Agent Green acuză că ursul Arthur a fost împușcat de prințul austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Aceștia declară că prințul și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, se pare că realitatea este alta. Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a omis să ucidă ursul care producea pagube și a ales să omoare un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților, potrivit ecologiștilor care monitorizau ursul.

Un vânător care vrea să aibă ca trofeu un urs brun din pădurile românești trebuie să achite între 5.000 și 20.000 euro. Doar participarea la o partidă de vânătoare de urși costă peste o 1.000 de euro. Prințul ar fi plătit 7000 de euro pentru a împușca un urs-trofeu.

Ecologiştii îl acuză pe prinţ de braconaj

Ecologiștii au adus acuzații grave, mai precis de braconaj și cer ajutorul Poliției și al Guvernului.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Adauga un comentariu